Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 22. 09:38 Világ

A fejlődő világnak adott támogatások a kisvárosokban érhetnének legjobban célba

Általában a nagyvárosok szívják el az embereket vidékről az ott elérhető magasabb fizetéseknek köszönhetően, a fejlődő világban azonban az a jellemző, hogy a kisebb városokba költöznek a jobb megélhetésre vágyó falusiak. E látszólagos ellentmondás hátterében elsősorban a legszegényebb és legkevésbé képzett rétegek preferenciái állnak, mert ezek szerint

az eredeti lakóhelyhez képesti távolság a döntő

a migráció során, és nem az elérhető jövedelem.

Nyilvánvaló, hogy a közelebbi városokba való költözés mellett elsősorban az útiköltség minimalizálása érdekében döntenek az elvándorlók. Luc Christiaensen, Joachim De Weerdt, Bert Ingelaere és Ravi Kanbur kutatók a jelenséggel foglalkozó tanulmányukban azonban más tényezőkre is felhívják a figyelmet. A kutatók a tanzániai vándorlókat vizsgáltak meg részletesebben, és ennek során kiderült, hogy az országokon belüli nyelvi különbségek is megakadályozhatják abban a falusiakat, hogy a legközelebbi városoknál messzebb költözzenek, valamint még további antropológiai és szociológiai szempontok is nagy súllyal esnek latba a döntéseknél.

A jelenség jól látszik a teljes afrikai kontinenst leíró demográfiai adatokon is: a földrészen az egymillió főnél kisebb településekhez kötődik a városokban élők számában bekövetkezett növekedés háromnegyede. A szegénység visszaszorításában tehát korlátozott szerepük lehet a legnagyobb városoknak, az ott elérhető szolgáltatásokból, lehetőségekből a legrosszabb sorban élő emberek aligha részesülhetnek. A nemzetközi hitel- és segélyprogramok tervezésénél ezért érdemes minél nagyobb hangsúlyt helyezni a kisebb városokra, ahogy az ENSZ is tette a legutóbbi regionális fejlesztési programjában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika belföldi vándorlás fejlődő országok migráció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.