Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 21. 11:49 Világ

Folytatódik a járvány visszahúzódása a visegrádi régióban, de Magyarország szomorú rekordot dönthet a héten

A járványstatisztikák javulásának múlt heti megtörése csak átmenetinek bizonyult, azóta ismét a fertőzésszámok csökkenése látszik a visegrádi országokban. A napi új esetek száma Csehországban és Szlovákiában idén nem tapasztalt szintre mérséklődött, míg Lengyelországban és Magyarországon a mostani tendencia alapján még egy-két hétbe telhet, mire a harmadik hullámot megelőző szintig süllyed a mutató.

A betegséget kimutató mintavételek aránya is javulásra utal minden visegrádi országban, igaz, Lengyelországban és Magyarországon még mindig a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos határérték többszörösén áll ez a mutató.

A halálozási adatok egyelőre csak Csehországban mutatják a járvány érdemi visszahúzódását. Biztató jel mindenesetre, hogy Lengyelországban az eddig meredek emelkedés után éles fordulatot vett a mutató az utóbbi napokban, Magyarországon pedig a tetőzés végére következtethetünk a legújabb adatok alapján. Szlovákiában még a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga is meglehetősen nagy ingadozásokat mutat, az idősor elmúlt három heti értékei összességében növekedést mutatnak, egyelőre tehát aligha vonhatunk le optimista következtetéseket.

Magyarországon ugyanakkor szomorú fejlemény, hogy

várhatóan a héten a koronavírusban elhunytak egymillió főre vetített összesített számában utolérjük az április eleje óta világelső Csehországot.

 

A beadott oltások számában továbbra is jelentős – nagyjából kétszeres – Magyarország előnye a régiós szomszédokhoz képest, amelyek mostanra egymáshoz felzárkózva, hasonló ütemben haladnak a vakcinációval.

Csehországban a szükségállapot már megszűnt, és a kisiskolások visszatértek a tantermekbe. A következő lépés az üzletek, vendéglők és egyéb szolgáltatók nyitása lehet, ennek ütemezéséről holnap dönt a kormány. Lengyelországban az oltási programon finomítottak a napokban, több rugalmasságot engedve az orvosoknak, amitől a kormány a kárba veszett vakcinamennyiség csökkenését várja. Szlovákiában továbbra is járásonként különböző szabályok vannak érvényben, a jövő héten várhatóan a legjobb járványügyi helyzetben lévő térségekben a középiskolák is újrakezdhetik a jelenléti oktatást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar járványhelyzet az egyik legsúlyosabb, amit a világon eddig egy ország elszenvedettNépességarányos halálozásban a világelsők közvetlen közelébe érkeztünk, és nem lehetünk biztosak abban, hogy a kedvező fordulat hamar bekövetkezik.

Világ fertőzöttek száma halálozás koronavírus V4 visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. május 8. 16:19 Világ

Sorra nyeli el a német falvakat a Tatabánya-méretű óriásbánya

Németországban mintegy 50 települést dózeroltak le a II. világháború óta a terjeszkedő szénbányák miatt, a helyiek nagy része azonban a bányák bezárásától tart.

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 11:26 Világ

Százezer forintnak megfelelő alapjövedelemről kezdtek beszélgetni Lengyelországban

A felmérések szerint a lengyelek 91 százaléka nem hagyna fel a munkával, ha megkapná az összeget.

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.