Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 21. 11:49 Világ

Folytatódik a járvány visszahúzódása a visegrádi régióban, de Magyarország szomorú rekordot dönthet a héten

A járványstatisztikák javulásának múlt heti megtörése csak átmenetinek bizonyult, azóta ismét a fertőzésszámok csökkenése látszik a visegrádi országokban. A napi új esetek száma Csehországban és Szlovákiában idén nem tapasztalt szintre mérséklődött, míg Lengyelországban és Magyarországon a mostani tendencia alapján még egy-két hétbe telhet, mire a harmadik hullámot megelőző szintig süllyed a mutató.

A betegséget kimutató mintavételek aránya is javulásra utal minden visegrádi országban, igaz, Lengyelországban és Magyarországon még mindig a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos határérték többszörösén áll ez a mutató.

A halálozási adatok egyelőre csak Csehországban mutatják a járvány érdemi visszahúzódását. Biztató jel mindenesetre, hogy Lengyelországban az eddig meredek emelkedés után éles fordulatot vett a mutató az utóbbi napokban, Magyarországon pedig a tetőzés végére következtethetünk a legújabb adatok alapján. Szlovákiában még a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga is meglehetősen nagy ingadozásokat mutat, az idősor elmúlt három heti értékei összességében növekedést mutatnak, egyelőre tehát aligha vonhatunk le optimista következtetéseket.

Magyarországon ugyanakkor szomorú fejlemény, hogy

várhatóan a héten a koronavírusban elhunytak egymillió főre vetített összesített számában utolérjük az április eleje óta világelső Csehországot.

 

A beadott oltások számában továbbra is jelentős – nagyjából kétszeres – Magyarország előnye a régiós szomszédokhoz képest, amelyek mostanra egymáshoz felzárkózva, hasonló ütemben haladnak a vakcinációval.

Csehországban a szükségállapot már megszűnt, és a kisiskolások visszatértek a tantermekbe. A következő lépés az üzletek, vendéglők és egyéb szolgáltatók nyitása lehet, ennek ütemezéséről holnap dönt a kormány. Lengyelországban az oltási programon finomítottak a napokban, több rugalmasságot engedve az orvosoknak, amitől a kormány a kárba veszett vakcinamennyiség csökkenését várja. Szlovákiában továbbra is járásonként különböző szabályok vannak érvényben, a jövő héten várhatóan a legjobb járványügyi helyzetben lévő térségekben a középiskolák is újrakezdhetik a jelenléti oktatást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar járványhelyzet az egyik legsúlyosabb, amit a világon eddig egy ország elszenvedettNépességarányos halálozásban a világelsők közvetlen közelébe érkeztünk, és nem lehetünk biztosak abban, hogy a kedvező fordulat hamar bekövetkezik.

Világ fertőzöttek száma halálozás koronavírus V4 visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. június 18. 08:36 Világ

Az elszálló budapesti lakásárak sehol sincsenek Prágához képest

A bürokratikus akadályok miatt szűkös a kínálat a cseh fővárosban.

Avatar
2021. június 17. 16:49 Világ

Geopolitikai fekete lyukat hagytak maguk mögött a magyar katonák

Afganisztán számolatlanul nyelte el az Egyesült Államok és szövetségeseinek emberi és anyagi erőforrásait. Jó, hogy Magyarország 18 év után kivonult onnan.

Hajdu Miklós
2021. június 17. 13:45 Világ

Nagyon fogynak Angliában a népszerűtlen munkákat olcsón elvégző külföldi munkások

Lehet, hogy béremelésre kényszerülnek a munkaadók, hogy a belföldi dolgozók közül is toborozni tudjanak.

Fontos

Stubnya Bence
2021. június 19. 07:00 Podcast

Júliusban elindulhat a kormány új rezsiharca Brüsszelben

Az uniós klímavédelem egyik legkomolyabb reformjának vitája kezdődik hamarosan. De milyen hatással lesz ez az országra? Bart Istvánnal és Muth Dániellel beszéltük át az e heti G7 Podcastban.

Fabók Bálint
2021. június 18. 16:50 Közélet

„Fizetés alig van, megbecsülés nulla” – miért merült fel, hogy tüntessenek az ápolók?

A járvány csillapodásával ismét felmondhatnak az ápolók, és szakmai szervezetek szerint több ezren hagyhatják el az évek óta emberhiányos ágazatot.

Fabók Bálint
2021. június 18. 06:21 Élet

Egészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünk

Sokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.