Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 16. 13:08 Világ

Csődvédelem alá került a SsangYong

Az illetékes szöuli bíróság elrendelte a SsangYong autógyártó csődvédelmét, a céget a kirendelt csődbiztos bevonásával próbálják életben tartani. A súlyos adósságokkal küzdő dél-koreai autógyártónál mentőterv készül, de ha nem fogadják el, akkor az is elképzelhető, hogy a vállalatot felszámolják.

A t-online.de azt írja, hogy a SsangYong pénzügyi átvilágítását egy külső auditornak június 10-ig kell elvégeznie, de a céget addig is fel kell ajánlani megvételre. Az eladásnak azonban kevés esélye látszik, hiszen a SsangYong 75 százalékos tulajdonosa, az indiai Mahindra & Mahindra már jó ideje szeretett volna megválni a tulajdonrészétől, vevőt azonban nem talált.

Az autógyártó gondjai régóta ismertek, tavaly decemberben maga a cég is reorganizációs programot hirdetett, amelynek legfőbb eleme az volt, hogy a hiteleit nem tudja fizetni, ezért azok átütemezését kérte.

Tavaly összesen 107 ezer járművet adott el a SsangYong, ami több mint 20 százalékos esést mutat, a cég 2020-as vesztesége 478,5 milliárd vonra nőtt az egy évvel korábbi 341,4 milliárd után. (Jelenlegi árfolyamon 127, illetve 92 milliárd forint.)

Tavaly év végén a Világgazdaságnak a SsangYong magyarországi importőre, a Wallis Automotive Europe azt mondta, bizakodó a cég jövőjével kapcsolatban, akkor arra számítottak, hogy a márka a piacon marad, és az új modellek, köztük az első elektromos SUV is megérkezhet 2021-ben. Az akkori adatok szerint 2020. első 11 hónapjában 831 SsangYongot adtak el Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lesz több LG mobiltelefonA dél-koreai gyártó bezárja a veszteséget halmozó üzletágát, és inkább a jóval jövedelmezőbb szegmensekre koncentrál.

Világ autó csőd dél-korea SsangYong Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. május 8. 16:19 Világ

Sorra nyeli el a német falvakat a Tatabánya-méretű óriásbánya

Németországban mintegy 50 települést dózeroltak le a II. világháború óta a terjeszkedő szénbányák miatt, a helyiek nagy része azonban a bányák bezárásától tart.

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 11:26 Világ

Százezer forintnak megfelelő alapjövedelemről kezdtek beszélgetni Lengyelországban

A felmérések szerint a lengyelek 91 százaléka nem hagyna fel a munkával, ha megkapná az összeget.

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.