Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. április 14. 11:11 Világ

Alig tudják tartani a lépést a járvány pusztításával a krematóriumok Indiában

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt olyan hírek jöttek Indiából, hogy a szokásosnál sokkal kevesebb a halálozás, a krematóriumok üzemeltetői a munkaidő és a fizetések csökkentésére készülnek. A koronavírus-járvány terjedését ugyan nehezen lehetett megítélni a hivatalos adatok alapján, viszont a kijárási korlátozások miatt sokkal kevesebben haltak meg balesetekben és gyilkosságokban.

Mostanra óriásit fordult a helyzet, pedig még néhány héttel ezelőtt is úgy tűnt, hogy az ország meglepően jól birkózik meg a járvánnyal. Igaz, egyes becslések szerint a koronavírus megjelenése előtt is csak a halálesetek 20-30 százalékát dokumentálták megfelelően, ám mostanra már a hivatalos adatok alapján is egyértelmű, hogy tombol a járvány Indiában.

Kedden az ország közel 162 ezer új fertőzöttről és 879 halálesetről számolt be, ami a januári napi átlag több mint négyszerese. A járvány kitörésétől számított közel 13,9 millió esettel India újra a második legfertőzöttebb országnak számít az Egyesült Államok mögött, Brazíliát megelőzve. (A lakosságarányos adatok természetesen teljesen mást mutatnak.)

A válságos helyzetet jól mutatja, hogy most – éles ellentétben az egy évvel ezelőttivel – az indiai krematóriumok és temetők alkalmazottai alig bírják a munkát. A Bloomberg cikke szerint az ország különböző részein működő hat hamvasztó dolgozói is megerősítették, hogy a koronavírus pusztítása miatt kell helyenként a nap 24 órájában működtetni a kemencéket.

Egy Gudzsarát államban működő krematórium vezetője azt nyilatkozta, hogy míg korábban napi 15-20 holttestet kellett elhamvasztaniuk, most 80-100-at hoznak naponta a hozzátartozók. Ő ráadásul arra számít, hogy a helyzet még rosszabb lesz, a város (Szúrat) kórházai ugyanis nem képesek több beteget fogadni.

Sajnos a kilátás országszerte hasonló, ugyanis az utóbbi hetekben hatalmas tömegek verődtek össze választási gyűléseken, fesztiválokon és zarándoklatokon. Ez kedvez a koronavírus terjedésének, ráadásul a hírek szerint Indiában is kialakult egy fertőzőképesebb mutáció, pontosabban egyesült két, már korábban is létező változat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDelhiben a lakosság többsége átesett a koronavíruson, de egy brazil város példája mutatja, hogy nincs közel a nyájimmunitásA kétmilliós Manausban hiába kapta el a lakosság 76 százaléka a koronavírust, most újra tombol a járvány, vélhetően egy új variáns miatt.

Világ halálozás india járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2021. május 16. 11:46 Világ

Városi tetőkön létrehozott kertekkel reformálnák meg a zöldségtermesztést

Tavaly adták át a világ legnagyobb városi tetőre épített üvegházát Montrealban, ahol a lakosok két százalékának zöldségigényét ilyen üvegházakból elégítik ki.

Stubnya Bence
2021. május 14. 12:10 Világ

5200 forintos jutalom bevezetése után kapcsolt fénysebességre az oltási program Mongóliában

Május eleje óta 27-ről 52 százalékra nőtt a legalább egyszer oltottak aránya a 3,2 milliós országban, ahol kínai, orosz és nyugati vakcinákkal is oltanak.

Jandó Zoltán
2021. május 14. 06:56 Világ

Senkit nem érdekel a járvány a közeli országban, ahol a legtöbben halhattak meg Covidban

A kormány hibát hibára halmoz a járványkezelésben, és emiatt rengetegen haltak meg Bulgáriában, de annyira nagy a korrupció, hogy a választási kampány is csak arról szólt.

Fontos

Fabók Bálint
2021. május 17. 16:35 Közélet

A marmonkannás sportnap és a kétmilliós séta után összeomlottak az uniós százmilliókat felnyaló alapítványok

Két éve járták be a médiát az uniós támogatásokból szervezett sportnapok képei a marmonkannákat kerülgető bicklisekről. Azóta egy gyanúsítottat hallgattak ki.

Jandó Zoltán
2021. május 17. 13:43 Vállalat

Tízezer forint bevételből is lehet 1,2 milliárd profitot csinálni, csak egy elszúrt állami sportprojekt kell hozzá

Egy elfelejtett, két állami cég közötti jogvita éledt fel, és ebből profitált nagyot a 2017-es világbajnokságot szervező, rengeteg botránnyal érintett Bp2017 Kft.

Fabók Bálint
2021. május 17. 06:53 Élet

Miért nem ér sokat a klímaváltozás ellen, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot?

A legtöbb magyar a szelektív gyűjtéssel próbál tenni a klímaváltozás ellen, ami alapvető félreértése a jelenségnek.