Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. április 13. 10:37 Világ

Van még pár akadály, mielőtt jöhetnek a friss uniós euró milliárdok Magyarországra

Tavaly decemberben a lengyel-magyar vétó elhárulásakor sokan azt hihették, hogy már egyenes út vezet az európai helyreállítási alap 750 milliárd eurós forrásainak felhasználásához, de ennyire nem egyszerű a helyzet. Szokás szerint szükség van ugyanis a nemzeti törvényhozások jóváhagyására is, és ez pont Lengyelországban nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz.

A Fidesz egyik legfontosabb szövetségesének számító Jog és Igazságosság (PiS) ugyanis a legutóbbi (2019-es) választások óta koalícióban kénytelen kormányozni, és egyik partnere, a Szolidáris Lengyelország nevű pártot vezető igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro nem lelkesedik túlságosan az uniós csomagért. Korábban a jogállamisági feltételt találta halasztott formájában is túl erősnek, most pedig azt kifogásolja, hogy a közös hitelfelvétel keretében olyan gyengébb gazdaságú EU-tagállamok hitele mögé is be kell állnia hazájának, mint például Görögország.

Az ellenzék csak abban az esetben támogatná a szükséges törvény elfogadását, ha a pénzek elköltésébe nagyobb beleszólása lenne az önkormányzatoknak. A Bloomberg cikkei szerint ugyanakkor végső soron valószínűbb, hogy a kormánypártok összehozzák a szükséges szavazatmennyiséget, mert egyiküknek sem áll érdekében egy előrehozott választás, ami ellenkező esetben fenyegetne. Ami pedig a közös hitelfelvételt illeti, a PiS-es pénzügyminiszter elmondta, hogy ez Lengyelország számára is kedvező, mert a közös garanciavállalás nélkül hazája csak drágábban tudna hitelt felvenni. Ha minden jól megy, Lengyelország 58,1 milliárd euróhoz juthat a helyreállítási alap keretében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az idén uniós pénzeket veszíthet Magyarország az egyik biztos szerintMagyarország esetében 7,2 milliárd euró sorsa forog kockán.

Ehhez azonban még más feltételeknek is teljesülniük kell, például a német alkotmánybíróságnak is jóvá kell hagynia a vonatkozó német törvényt. A karlsruhe-i testület márciusban egyelőre nem tette lehetővé, hogy az államfő aláírja a jogszabályt, mondván, időre van szüksége a tanulmányozására. Az nem világos, hogy a bírák mikor hozzák meg a végleges döntést, de valószínűleg még nem ezen a héten. A testülethez egy olyan civil szervezet fordult, amely ellenzi a közös uniós hitelfelvételt.

Emellett az is elképzelhető, hogy a források felhasználását előirányzó nemzeti programok késése miatt csúszik némileg a megvalósítás. Az Európai Stabilitási Mechanizmust vezető Klaus Regling szerint azonban ettől nem kell tartani, egyelőre semmi akadálya annak, hogy az eredeti terveknek megfelelően már idén nyáron elkezdődhessen a források lehívása és felhasználása. Ehhez persze az is kell, hogy a német alkotmánybíróság ne gördítsen komoly akadályt a program elé, de a múltbeli tapasztalatok alapján Regling bízik ebben.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor Magyarországnak az uniós alapból 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő forrás jut. Az egyik fő csapásirány a körforgásos gazdaság megteremtése lesz, erről itt írtunk nemrég részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzermilliárdos uniós támogatások pörgették rá Orbánt a gazdaság átalakításáraAz EU-tól 2600 milliárd forint érkezik főleg digitalizációra és a körforgásos gazdaság kiépítésére, Orbán pont ezekre alapozva változtatná meg a gazdaságot.

Világ alkotmánybíróság európai uniós támogatás Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Torontáli Zoltán
2021. május 4. 10:49 Világ

Innsbruckban öt évig 60 eurót leírhat a villanyszámlából, aki 250 eurót ad napelemes fejlesztésre

Üzleti együttműködés a lakók és a város között, közösségi finanszírozás és megújuló energia - ezeket kombinálja a program.

Fabók Bálint
2021. május 3. 13:31 Világ

A McDonald’s húsmentes burgere megérkezett Lengyelországba, és nagyon jól fogy

Két hete árulják a növényi alapú burgert, és akkora a kereslet, hogy hosszú távon marad a kínálatban. Magyarországra is idén érkezhet a cég húsmentes burgere.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

Jandó Zoltán
2021. május 4. 17:25 Közélet

Félmilliárdért építünk intelligens buborékot a budapesti Úszó-Euróba-bajnokságra

Alig több mint két héttel a verseny kezdete előtt kötött megállapodást az úszószövetség és az állami szervezőcég az Eb-vel kapcsolatos feladatok ellátásáról.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. május 4. 06:03 Adat

Egyáltalán nem mindegy, melyik megyében kapod el a koronavírust

Megyénként is jelentős eltérések lehetnek abban, hogy mekkorák a koronavírus-fertőzés túlélésének esélyei. Sok múlik azon, hogy bizonyos betegségek mennyire elterjedtek.