Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. április 12. 14:57 Világ

A szervezett bűnözés is ráment a kilónként akár egymillió forintot érő tengeri uborkára

Az óceánok különleges élőlényei a tengeri uborkák, amelyek csak külsejükben hasonlítanak zöldség névrokonukra, valójában a tüskésbőrűek közé tartozó állatok, akárcsak a tengeri csillagok vagy a tengeri sünök. A többnyire a mederfenéken élő tengeri uborkáknak nemcsak a kinézete sajátos, hanem az óceánok ökoszisztémájában is fontos szerepük van.

Lényegében a tengerek fenekén lévő üledék átszűrésével táplálkoznak. A szerves anyagokat megemésztik, a maradékot pedig kilökik magukból. A székletük így tisztább, mint az elfogyasztott üledék. A kijövő salakanyag pedig segít megakadályozni az algásodást, tisztítja a vizet, lassítja az óceánok savasodását, és fontos szerepe van a korallzátonyok megóvásában. A folyamatról itt lehet megnézni egy videót:

A tengeri uborkákra azonban egyre nagyobb a kereslet, ami miatt számos fajuk (a több mint 1500-ból) veszélyeztetetté vált. Elsősorban Kínában és Délkelet-Ázsiában keresett a tengeri uborka, mivel – elsősorban szárítva – kulináris ínyencség, és több ezer éve használja a kínai hagyományos orvoslás. Sokan – különösen Kínában – afrodiziákumnak (vágyfokozónak) is tartják.

A Guardian cikke szerint a növekvő kereslet miatt az elmúlt negyven évben több mint négyszeresére nőtt a tengeri uborkák ára, egyes ritkább fajok ára meghaladja az egymillió forintot kilogrammonként. A legértékesebb fajok populációja emiatt több mint 60 százalékkal csökkent.

Az ipari mértékű túlhalászat a hagyományos halászközösségeket is nehéz helyzetbe hozza. „Illegálisan halászó hajók hágják át a határokat, és gyűjtik ott össze a tengeri uborkákat, ahol mi szoktunk merülni. Elveszítjük a bevételi forrásunkat és őket gazdagítjuk” – mondta a Guardiannek egy helyi halász Srí Lankán. Hozzátette, jelentősen kevesebb tengeri uborkát tud összegyűjteni tíz évvel ezelőtthöz képest.

Tengeri uborkát sütnek Új-Kaledóniában, amely az utolsó helyek közé tartozik, ahol nem halászták túl az állatokat. Fotó: AFP

A tengeriuborka-halászatra a világ számos pontján rátelepült a szervezett bűnözés. Japánban az egyik legnagyobb helyi maffiacsoport, a Jakuza több tagját is őrizetbe vették illegális halászat miatt, Mexikóban halálos áldozata is volt a tengeriuborka-halászat miatt kialakult konfliktusoknak, és Afrikában is probléma a csempészet.

Reményt adhat viszont, hogy több országban betiltották a tengeri uborkák halászatát, és Indiában a világon elsőként tavaly kijelöltek egy természetvédelmi területet kifejezetten a tengeri uborkák számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszefogott pár apró szigetország a tonhalak megmentéséért, az eredmény a legszebb álmaikat is felülmúltaNyolc csendes-óceáni szigetország összefogott a vizeiket túlhalászó külföldi szereplők ellen. Több pénzük lett és több haluk maradt.

Világ élővilág halászat tengeri uborka Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. május 14. 12:10 Világ

5200 forintos jutalom bevezetése után kapcsolt fénysebességre az oltási program Mongóliában

Május eleje óta 27-ről 52 százalékra nőtt a legalább egyszer oltottak aránya a 3,2 milliós országban, ahol kínai, orosz és nyugati vakcinákkal is oltanak.

Jandó Zoltán
2021. május 14. 06:56 Világ

Senkit nem érdekel a járvány a közeli országban, ahol a legtöbben halhattak meg Covidban

A kormány hibát hibára halmoz a járványkezelésben, és emiatt rengetegen haltak meg Bulgáriában, de annyira nagy a korrupció, hogy a választási kampány is csak arról szólt.

Mészáros R. Tamás
2021. május 13. 06:53 Tech, Világ

Tavaly még mindenki rajtuk röhögött, aztán kerestek 46 milliárd dollárt

A világ legnagyobb kockázati tőkealapját tavaly a startup-lufi állatorvosi lovának tartották, ám idénre az egyik legjobban fialó cég lett - a szkeptikusok szerint elsősorban a szerencsének köszönhetően.

Fontos

Bucsky Péter
2021. május 15. 06:58 Podcast

Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat

G7 Podcast! Az ember által okozott egyik negatív környezeti hatás csökkentése együtt jár a másik hatás növelésével, ezért Dombi Mihály szerint újra kéne gondolnunk az alapvető infrastruktúrákhoz való viszonyulásunkat.

Tóth István János
2021. május 14. 18:08 Adat, Közélet

A kiszámíthatatlan és korrupt állam a sikeres járványkezelést is akadályozza

Minél magasabb volt a korrupció szintje egy EU-tagországban, annál többen haltak meg lakosságarányosan a járvány következtében.

Avatar
2021. május 13. 17:10 Közélet

Kockázatok és mellékhatások a kormány költségvetési tervei kapcsán

A makrogazdasági politika fő törekvése a gyors gazdasági növekedés és ezáltal a gyors felzárkózás, a legnagyobb kockázata pedig a viszonylag magas infláció.