Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. április 1. 19:16 Világ

Orosz erdők lízingelésével zöldíthetik magukat a vállalatok

A klímaváltozás miatt egyre kiterjedtebb erdőtüzek alakulnak ki Oroszországban. 2019-ben közel másfél magyarországnyi terület égett le Szibériában, amelynek egyes részein 6 Celsius-fokkal volt nagyobb az átlaghőmérséklet az 1981 és 2010 közötti időszak átlagához képest.

Ennek ellenére a nagyobb országok közül Oroszország tűnik a legkevésbé elkötelezettnek a klímaváltozás elleni fellépésben, amelyben anyagi érdekei is szerepet játszanak. Oroszország a világ legnagyobb energiaexportőre, bevételei jelentős részben fosszilis energiahordozókból származnak. Emellett Vlagyimir Putyin nyilvánosan is beszélt arról, hogy nem bánná, ha kis mértékben melegedne az orosz éghajlat, amitől növekvő befolyást remél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj szuperhatalom születhet az olvadó földbőlA klímaváltozás hatására megindulhat az orosz Távol-Kelet benépesülése, amellyel a világ egyik legnagyobb élelmiszer-termelőjévé válhat Oroszország.

Úgy tűnik azonban, hogy Oroszország a nemzetközi vállalatóriások önképét egyre inkább meghatározó zöldítésben is meglátta a lehetőséget. A Bloomberg cikke szerint ugyanis hatalmas erdőterületeket – India területének közel kétszeresét, ami körülbelül 70 magyarországnyinak felel meg – lízingelhetik cégek, hogy csökkentsék karbonlábonyomukat.

A világ erdeinek 20 százaléka van Oroszországban, az állam azonban nem képes megfelelően kezelni az erdőket. Megszokott jelenség, hogy a kitermelt erdőket illegálisan nem telepítik újra, még Putyin is bírálta az erdőgazdálkodás korruptságát. Ezen változtatna az új orosz modell, amely a szibériai erdőket „szénelnyelő központtá” tenné.

Az elképzelés szerint műholdas és drónfelvételek segítségével felmérnék, hogy a kijelölt területen lévő erdők mennyi szén-dioxidot képesek megkötni. Ezt követően bármelyik cég lízingelhet egy erdőterületet, amelynek a kezelésével, új fák ültetésével növelheti a szénelnyelő képességét. Ha ugyanis nő a terület szén-dioxid-lekötő képessége, a különbözettel kompenzálhatja a kibocsátását, vagy akár kereskedhet is a karbonkreditekkel (a karbonsemlegesítésről itt lehet olvasni bővebben).

A modellel tehát az orosz állam kiszervezné az erdőgazdálkodást és bevételhez jutna, vállalatok pedig csökkenthetik a karbonlábnyomukat, ami alapvető elemmé vált a legtöbb óriáscég arculatában. Ahogy a Bloomberg is írja, a szennyezés csökkentésének kiszervezése azonban egyelőre nem tűnik érdemi lépésnek a klímaváltozás mérséklése szempontjából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLetarolják Szibéria végtelen erdőségeit a kínaiakOroszországból származik a kínai faimport több mint ötöde, ami miatt egyre fogynak a végtelennek tűnő szibériai erdőségek.

Világ erdőgazdálkodás klímaváltozás Oroszország Szibéria üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.