Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. április 1. 19:16 Világ

Orosz erdők lízingelésével zöldíthetik magukat a vállalatok

A klímaváltozás miatt egyre kiterjedtebb erdőtüzek alakulnak ki Oroszországban. 2019-ben közel másfél magyarországnyi terület égett le Szibériában, amelynek egyes részein 6 Celsius-fokkal volt nagyobb az átlaghőmérséklet az 1981 és 2010 közötti időszak átlagához képest.

Ennek ellenére a nagyobb országok közül Oroszország tűnik a legkevésbé elkötelezettnek a klímaváltozás elleni fellépésben, amelyben anyagi érdekei is szerepet játszanak. Oroszország a világ legnagyobb energiaexportőre, bevételei jelentős részben fosszilis energiahordozókból származnak. Emellett Vlagyimir Putyin nyilvánosan is beszélt arról, hogy nem bánná, ha kis mértékben melegedne az orosz éghajlat, amitől növekvő befolyást remél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj szuperhatalom születhet az olvadó földbőlA klímaváltozás hatására megindulhat az orosz Távol-Kelet benépesülése, amellyel a világ egyik legnagyobb élelmiszer-termelőjévé válhat Oroszország.

Úgy tűnik azonban, hogy Oroszország a nemzetközi vállalatóriások önképét egyre inkább meghatározó zöldítésben is meglátta a lehetőséget. A Bloomberg cikke szerint ugyanis hatalmas erdőterületeket – India területének közel kétszeresét, ami körülbelül 70 magyarországnyinak felel meg – lízingelhetik cégek, hogy csökkentsék karbonlábonyomukat.

A világ erdeinek 20 százaléka van Oroszországban, az állam azonban nem képes megfelelően kezelni az erdőket. Megszokott jelenség, hogy a kitermelt erdőket illegálisan nem telepítik újra, még Putyin is bírálta az erdőgazdálkodás korruptságát. Ezen változtatna az új orosz modell, amely a szibériai erdőket „szénelnyelő központtá” tenné.

Az elképzelés szerint műholdas és drónfelvételek segítségével felmérnék, hogy a kijelölt területen lévő erdők mennyi szén-dioxidot képesek megkötni. Ezt követően bármelyik cég lízingelhet egy erdőterületet, amelynek a kezelésével, új fák ültetésével növelheti a szénelnyelő képességét. Ha ugyanis nő a terület szén-dioxid-lekötő képessége, a különbözettel kompenzálhatja a kibocsátását, vagy akár kereskedhet is a karbonkreditekkel (a karbonsemlegesítésről itt lehet olvasni bővebben).

A modellel tehát az orosz állam kiszervezné az erdőgazdálkodást és bevételhez jutna, vállalatok pedig csökkenthetik a karbonlábnyomukat, ami alapvető elemmé vált a legtöbb óriáscég arculatában. Ahogy a Bloomberg is írja, a szennyezés csökkentésének kiszervezése azonban egyelőre nem tűnik érdemi lépésnek a klímaváltozás mérséklése szempontjából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLetarolják Szibéria végtelen erdőségeit a kínaiakOroszországból származik a kínai faimport több mint ötöde, ami miatt egyre fogynak a végtelennek tűnő szibériai erdőségek.

Világ erdőgazdálkodás klímaváltozás Oroszország Szibéria üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 13:03 Világ

Nem kell lemondaniuk az oroszoknak a kivonult nyugati márkák termékeiről

Valamivel macerásabb és drágább hozzájutni az országból kivonult márkák termékeihez az orosz piacon, de alapvetően elérhetők a korábban megszokott árucikkek.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.