Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 26. 09:25 Világ

A hároméves e-autók már féláron mennek az újakhoz képest Németországban

A Deutsche Automobil Treuhand (DAT) napokban megjelent német piaci elemzésének egyik legérdekesebb adata az autók értékvesztése. Tavaly januárban egy hároméves benzines autó az új változatok aktuális listaárának 56,4 százalékáért volt kapható Németországban, és az elektromos autókra ugyancsak 56,4 százalék volt a mért arány.

Idén februárban viszont a benzines autók értéke 55,8 százalékon volt, vagyis csaknem stagnált az értékvesztésének aránya, az elektromos autókat viszont már csak 50,7 százalékon adták és vették. A DAT adatai szerint a dízelautók értékvesztése is stabil, egy év alatt 52,2 százalékról 53,1 százalékra nőtt, vagyis

a csaknem 6 százalékos esést kizárólag az elektromos hajtás szenvedte el.

Az alábbi grafikont a DAT jelentéséből másoltuk ki, és az látszik rajta, hogy a kékkel jelzett e-autók maradványértéke tavaly folyamatosan esett be, míg a szürkéskék benzines és a narancssárga dízel modellek adatai csak csekély ingadozást mutatnak.

Forrás: Deutsche Automobil Treuhand

A DAT minden modellszegmenst és márkát felmért, és a hároméves, évente 15-20 ezer kilométert futott autók értékét nézte meg, a Lockdown 1 és Lockdown 2 időszakok pedig a grafikonon a járvány miatti két nagy német kereskedelmi korlátozási időszakot jelölik. Ezekből a hónapokból kevesebb adat alapján kellett dolgozni, vagyis azok kevésbé lehetnek pontosak. (A naptári évfordulónál lévő ugrás a listaárakban bekövetkezett változás miatt van, mert a használt autók árát mindig az aktuális listaárhoz képest határozták meg.)

Ahogy a Tagesschau írja, az e-autók nagyobb értékvesztése jó hír a használt e-autók vásárlóinak, és persze kevésbé jó az eladóknak, de a helyzet nem ennyire egyszerű. A nagyobb értékvesztést ugyanis a lap szerint elsősorban az okozza, hogy az új elektromos autókra nagy állami kedvezményeket lehet igénybe venni. Ezek nagyon lecsökkentik az új és a használt e-autók árkülönbségét, ami inkább az újak vásárlására ösztönöz, vagyis csökkenti a használtak iránti keresletet. A hatást pedig az is fokozza, hogy gyakran még az alig használt e-autókra is lehet támogatást kapni.

Világ e-autó értékvesztés németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. április 20. 11:44 Vállalat, Világ

Hogy állnak a cégek a nettó zéró kibocsátási vállalásaikkal?

A globális felmelegedés ellen folytatott küzdelem sikeréhez a szupranacionális szervezetek és az országok mellé a vállalatoknak is be kell szállniuk.

Fabók Bálint
2021. április 19. 10:25 Élet, Világ

Hotelek átalakításával kezdtek bele a hajléktalanság felszámolásába az USA-ban

Kaliforniában az egyik legnagyobb probléma a hajléktalanság. A járvány azonban olyan lehetőségeket nyitott meg, amelyekkel jelentősen csökkenthetik a mértékét.

Kasnyik Márton
2021. április 18. 07:46 Pénz, Világ

Több ravasz terve is van a digitális jüannal a kínai vezetésnek

Kína lesz az első nagy ország, amely közvetlenül bocsát ki blokklánc alapú digitális pénzt. De elég lesz ez a világuralomhoz?

Fontos

Avatar
2021. április 19. 15:52 Közélet

A magyar iskolákból a nyitással könnyen orosz rulett lehet

A szakmai ellenérvek figyelmen kívül hagyásával, az érintetteket gyakorlatilag kényszerítve nyitottak ma újra az iskolák alsó tagozatai és az óvodák.

Bucsky Péter
2021. április 19. 06:44 Közélet

Az EU-val fizettetné ki a kormány az orvosok béremelését

A kormány 300 milliárdot kér Brüsszeltől, hogy nőjön az egészségügyi alkalmazottak bére idén - a már eldöntött béremelés szinte pontosan ennyibe kerül.

Fabók Bálint
2021. április 17. 16:16 Élet

Éveken át pofátlanul vágták át a vendégeket, végül a járvány söpörte el Budapest legrosszabb éttermét

Véleményt formáló vendégeinek közel 80 százaléka szörnyűnek tartotta a Monarchia Oldot, most érdeklődő sincs a kiadó üzlethelyiségre.