Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 24. 12:21 Világ

Régiós körkép: jól oltunk, de a többi adatunk katasztrofális

Csehországban és Szlovákiában továbbra is csökkenést mutat a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlaga, míg Lengyelországban egyelőre a járvány felfutása látszik. Magyarországon a legfrissebb adatok szerint a fertőzésszámok heteken át tartó meredek emelkedése megtört, egyelőre azonban bizonytalan, hogy csak egy átmeneti változást láthatunk-e a trendben vagy pedig végre csúcsot ért járvány, legalábbis e mutatót tekintve.

A járvány újabb hullámával a lengyel és a magyar tesztelési kapacitások nem tudnak lépést tartani, az esetszámok emelkedésével a pozitív tesztek aránya is jócskán megnőtt. Eközben Szlovákiában idénre sikerült úgy alakítani a mintavételi gyakorlatot, hogy a betegséget kimutató vizsgálatok aránya nem emelkedett a járvány erősödésekor sem, és Csehországban is jelentős előrelépés történt a tesztkapacitások erősítésében.

A halálozási adatok már sokkal inkább összehasonlítható képet adnak a nemzetközi járványhelyzetről. A járvány mostanra Magyarországon durvult el a leginkább, az egész visegrádi régióban soha sehol nem volt olyan magas a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga, mint az elmúlt napokban nálunk. Csehországban és Szlovákiában most már a végzetes kimenetelű esetek napi számának csökkenése látszik, Lengyelországban pedig régiós összehasonlításban továbbra is alacsony szinten van ez a mutató.

A lakosság átoltottságában Magyarország továbbra is kiemelkedik a régióban, sőt, az előnye egyre inkább nő a szomszédos országokhoz képest. Az egymáshoz hasonló ütemben haladó lengyelekhez és a szlovákokhoz képest lakosságarányosan több, mint másfélszer annyi vakcinát adtak be Magyarországon. Az utóbbi napokban a vakcináció üteme Csehországban is gyorsult valamelyest, az eddig lemaradásban lévő visegrádi ország kezd felzárkózni Lengyelországhoz és Szlovákiához.

Szlovákiában a javuló statisztikák ellenére még jó darabig érvényben maradnak a járványügyi intézkedések, így például húsvétkor is tilos marad a családlátogatás és a járások közötti mozgás. Lengyelországban a februárban kinyitott szállodákat, üzleteket és kulturális intézményeket április 9-ig újra bezárták, és a korábban az iskolába bejáró alsó tagozatosok is otthonról folytatják az iskolát. Csehországban is a veszélyhelyzet április végéig történő meghosszabbítása van napirenden, az iskolák április közepi, az üzletek és szolgáltatások májusi nyitásáról folynak az egyeztetések.

Világ covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. április 10. 12:55 Világ

A globális járványadatok a nemek közötti egyenlőtlenségekre is utalnak

Nagyon eltérő a nő-férfi arány a kórházakban a gazdag és a szegény országok között.

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 09:29 Világ

Nagykorú lett a dm tulajdonosának fia, és rögtön ő lett a világ legfiatalabb milliárdosa

Kevin David Lehmann a Forbes-lista 925. helyén debütált a 18. születésnapján.

Avatar
2021. április 8. 17:05 Világ

Merkel visszavonulása után akár fel is értékelődhet Magyarország szerepe

Az idei választások után új kormánykoalíció jön, és a Danube Capital elemzése szerint az új korszakban, illetve a járvány hatására akár még vonzóbbak is lehetünk a német ipar számára.

Fontos

Stubnya Bence
2021. április 10. 06:58 Podcast

A legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklés

G7 Podcast! A magas jövedelem mellett a szülők vagyona is komoly előnyt ad az életben a fiataloknak. Hogy mekkorát, arról Darvas Zsolttal beszélgettünk az új kutatása alapján.

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 06:25 Adat

Nagyítóval kell keresni az árkülönbséget az Aldi, a Lidl és a Penny Market között

Tizennégy hónapja vásárolunk a diszkontokban, de most tényleg feltehetjük a kérdést: van bármi különbség a három lánc között? És hogyan állnak a Tescóhoz képest?

Fabók Bálint
2021. április 8. 06:03 Vállalat

Európa egyik leggyorsabban növekvő cége lett a kisvárdai kick-box-bajnok családi vállalkozása

A független mobilokat áruló FirstPhone egy telítettnek hitt piacon találta meg a rést, rohamtempóban nő, és már 34 üzlete van.