Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 12. 09:53 Világ

Megvan a híres finn babacsomag idei kiadása

A magyar és a nemzetközi sajtó is rendszeresen foglalkozik annak a doboznak a tartalmával, amelyet a finn egészségügyi biztosító alanyi jogon juttat minden újszülött családjának. Magyar szempontból nemrég mi is összehasonlítottuk a hazai babacsomagot a finnekével, és elég sok meglepő különbséget találtunk.

A magyar doboz egy az állammal együttműködő magáncég terméke, szinte csak termékmintákat tartalmaz, tele van céges marketinggel. Ha ehhez hasonlítjuk, akkor a finn juttatás messze kiemelkedik a termékek igényességével és átgondolt megválogatásával, ebből következően pedig a használhatóságával is.

Ez a téma egyébként Finnországban is fontos, a legnagyobb példányszámú napilap, a Helsingin Sanomat kulturális-művészeti rovata ma például egészen hosszú cikkben mutatja be a csomag idei verziójának újításait.

A 2021-es babadobozban 50 termék található, és kibontva-kiterítve így néz ki:

Fotó:: KELA/Veikko Somerpuro

Ez pedig a hivatalos videó a dobozról:

 

A termékek száma egyébként némileg csökkent tavalyhoz képest, például a pamut kezeslábas, a takaró és a lázmérő is kikerült a csomagból.

Helyette új elemként beletettek egy szilikon előkét (bár a hagyományosból is megtartottak egyet) és egy háromrészes ruhát (ez a képen középen felül, a kezeslábas meleg ruhától balra látható). A színvilág és a minták természetesen semlegesek, lány és fiú babáknak egyaránt megfelelőek, és egymással is elég jól kombinálhatóak.

A hálózsák mintájára szavazást írt ki a KELA, az elsöprő győztes ez a világosszürke állatos téma lett:

A textíliák egy része részben újrahasznosított anyagokból készült, a pamuttermékek egy része pedig 95 százalékban organikus alapanyagból van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar babadoboz a reklámról, az állami támogatásról és a kismamák adatainak megszerzéséről szólNem kerülne sokba a magyar államnak, ha olyan, valóban praktikus segítséget szeretnének adni a kismamáknak, mint a finnek. Ehelyett egy magáncég reklámdobozát segítik érthetetlenül nagy állami támogatással.

Világ csomag doboz finnország újszülött Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Mészáros R. Tamás
2022. január 21. 05:54 Világ

A német gazdaság olyan válságálló gerincre épül, ami nálunk alig van

Az ipari termelés gyengélkedik, de a német ipar gerincét adó kkv-k pénzügyileg stabilak és nyereségesek maradtak a járvány alatt.

Stubnya Bence
2022. január 20. 15:44 Világ

Egyre többen látnak kartellt a rekordprofitot elkönyvelő konténerpiac káosza mögött

Viszont senki sem tudja ezt bizonyítani, más kérdés, hogy a szabályozás erre eszközt sem ad az érintett hatóságok kezébe.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.

Hajdu Miklós
2022. január 22. 16:21 Adat

Tavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt

Nem tántorították el a magyarokat az osztrák munkaerőpiactól az ottani lezárások, hiába szűntek meg tömegével egyik hónapról a másikra a munkahelyek.