Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 12. 09:53 Világ

Megvan a híres finn babacsomag idei kiadása

A magyar és a nemzetközi sajtó is rendszeresen foglalkozik annak a doboznak a tartalmával, amelyet a finn egészségügyi biztosító alanyi jogon juttat minden újszülött családjának. Magyar szempontból nemrég mi is összehasonlítottuk a hazai babacsomagot a finnekével, és elég sok meglepő különbséget találtunk.

A magyar doboz egy az állammal együttműködő magáncég terméke, szinte csak termékmintákat tartalmaz, tele van céges marketinggel. Ha ehhez hasonlítjuk, akkor a finn juttatás messze kiemelkedik a termékek igényességével és átgondolt megválogatásával, ebből következően pedig a használhatóságával is.

Ez a téma egyébként Finnországban is fontos, a legnagyobb példányszámú napilap, a Helsingin Sanomat kulturális-művészeti rovata ma például egészen hosszú cikkben mutatja be a csomag idei verziójának újításait.

A 2021-es babadobozban 50 termék található, és kibontva-kiterítve így néz ki:

Fotó:: KELA/Veikko Somerpuro

Ez pedig a hivatalos videó a dobozról:

 

A termékek száma egyébként némileg csökkent tavalyhoz képest, például a pamut kezeslábas, a takaró és a lázmérő is kikerült a csomagból.

Helyette új elemként beletettek egy szilikon előkét (bár a hagyományosból is megtartottak egyet) és egy háromrészes ruhát (ez a képen középen felül, a kezeslábas meleg ruhától balra látható). A színvilág és a minták természetesen semlegesek, lány és fiú babáknak egyaránt megfelelőek, és egymással is elég jól kombinálhatóak.

A hálózsák mintájára szavazást írt ki a KELA, az elsöprő győztes ez a világosszürke állatos téma lett:

A textíliák egy része részben újrahasznosított anyagokból készült, a pamuttermékek egy része pedig 95 százalékban organikus alapanyagból van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar babadoboz a reklámról, az állami támogatásról és a kismamák adatainak megszerzéséről szólNem kerülne sokba a magyar államnak, ha olyan, valóban praktikus segítséget szeretnének adni a kismamáknak, mint a finnek. Ehelyett egy magáncég reklámdobozát segítik érthetetlenül nagy állami támogatással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ csomag doboz finnország újszülött Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.