Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 9. 14:32 Élet, Világ

Mit tehetnek a beoltottak az amerikai járványügyi hatóság szerint?

Az Egyesült Államokban a második dózissal is beoltottak száma meghaladta a 30 milliót, és a járványügyi hatóság (CDC) elérkezettnek látta az időt arra, hogy frissítse az útmutatásait. Az új szabályok abból a szempontból érdekesek, hogy jól mutatják, mire lehet számítani abban az időszakban, amikor a járványnak még messze nincs vége, de a népesség egy jelentősebb része már elvileg védett a fertőzés ellen.

Ahogy például a Technology Review is írja, a CDC útmutatásának három fontos pontja van.

  1. Ha beltérben csak olyanok vannak együtt, akik legalább két hete megkapták a második oltásukat is (illetve a Johnson & Johnson vakcina esetében az elsőt), akkor nekik nem kell maszkot viselniük, és nem is kell több méteres távolságot tartaniuk egymástól. Ez tűnik pillanatnyilag a legnagyobb könnyítésnek. A CDC ugyanakkor továbbra sem javasolja a nagyobb létszámú összejöveteleket, ám sajnos azt nem részletezi, hogy ezt körülbelül hány főtől számítja.
  2. Közterületen a beoltottaknak is maszkot kell viselniük és távolságot kell tartaniuk másoktól. Ennek az az oka, hogy egyelőre nem lehetünk biztosak benne, hogy a beoltott személy nem terjeszti a vírust (miközben maga súlyosan nem betegszik meg), és közterületen, áruházakban vagy tömegközlekedési eszközökön akár tudtán kívül is megfertőzhet olyanokat, akik nincsenek még beoltva.
  3. Ha csak egyetlen másik háztartás tagjaival találkozik a beoltott, akár beltérben, akkor nem kell maszkot viselnie, de érdemes nagyon óvatosnak lennie a nem beoltottak egészségügyi kockázatait figyelembe véve.

Továbbra sem tudjuk, hogy egy beoltott milyen mértékben tudja továbbadni a fertőzést, egyelőre csak valószínűsíthető, hogy sokkal kevésbé, mintha nem lenne beoltva.

A beoltottaknak azért javasolják, hogy tartsanak be minden óvintézkedést, mert bár az oltás nagy valószínűséggel megvédi őket a betegség súlyos lefolyásától, arra továbbra is kevés adat van, hogy ha megfertőződnek, akkor milyen hosszú távú hatásokkal kell számolni. Hiába van beoltva tehát valaki, továbbra is az a legbiztosabb, ha megpróbálja elkerülni a fertőzést.

Élet Világ Amerika beoltott CDC járvány koronavírus oltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Jandó Zoltán
2022. január 21. 19:29 Adat, Élet

A slágerlisták élére ugranak az énekesek haláluk napján, és ezen valaki sokat kereshet

Nézettségi rekordot döntenek a ma elhunyt Meat Loaf kilpjei a Youtube-on, és az énekes legismertebb albuma is az iTunes toplista élére ugrott. Ki fizet ilyenkor, kinek, és mennyit?

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.