Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 5. 10:35 Élet, Világ

Négyszáz eurót kérnek a kétes eredetű koronavírus-oltásokért a darkneten

A leginkább antivírus szoftvereiről ismert Kaspersky felmérést készített egy nem számítógépes, hanem biológiai értelemben vett vírustémában: megnézte, hogy az úgynevezett darknethez tartozó piactereken mennyiért lehet koronavírus-vakcinákat venni. Illetve azt, amit annak nevezve árulnak.

A darknet az internetnek olyan része, amelyet kifejezetten illegális céllal rejtenek el, és olyan módon (próbálják) használni, hogy a képernyő előtt ülő felhasználó kiléte azonosíthatatlan legyen.

A Kaspersky a darknet 15 piacterét böngészte át, és – ahogy például az osztrák Kronen Zeitung beszámol róla – nem is olyan meglepő módon talált Pfizer/BioNTech, AstraZeneca és Moderna márkás oltásokat is. A legtöbb eladó a jelentés szerint Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és az USA-ból kínálta az árut.

Amellett, hogy a vevő egyáltalán nem lehet benne biztos, hogy mit vesz, a Kaspersky felmérése még olyan oltásokat is talált, amelyeknek egyelőre nincs is engedélye. Az árak 165 és 1000 euró között mozogtak, az átlagos ár pedig 410 euró volt.

Az eladók titkosított kommunikációs csatornákon keresztül érhetők el, fizetni pedig általában kriptovalutával, legtöbbször bitcoinnal lehet. A Kaspersky vizsgálata szerint az eladóknak fejenként 100-500 tranzakciójuk lehetett eddig. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a vevők a valóságban mit vettek – tényleg koronavírus-oltást vagy hamis terméket -, és egyáltalán megkapták-e a termékeket.

A kínálatban egyébként már megjelentek a hamisított oltásigazolások is. A felmérést készítő cég felhívja a figyelmet, hogy a vásárlás illegális és veszélyes.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon közel állhatunk ahhoz, hogy a 60 év alatti egészségesek oltása is elkezdődjönA kínai vakcina nagy mennyisége, illetve furcsa módon annak elutasítása is hirtelen átrendezheti és felpörgetheti az oltási rendet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ darknet oltás vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.