Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 4. 17:53 Világ

Már az olasz maffia is nagyon várja a friss uniós pénzeket

A gazdaság egészéhez hasonlóan az olasz maffiacsoportok is megszenvedték a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válságot, de tavaly megkezdték a felkészülést arra, hogy legálisan működő cégeken keresztül hozzáférjenek az uniós helyreállítási forrásokhoz.

A maffiózók dolgát megkönnyíti, hogy tevékenységük jellegéből adódóan mindig vannak olyan forrásaik, amelyeket szeretnének tisztára mosni, miközben a válság miatt rengeteg olasz vállalkozás a túlélésért harcol. Az ország maffiaellenes küzdelmét irányító Maurizio Vallone a Bloombergnek azt mondta, hogy az állami hitelgarancia-program a feltételei miatt sok vállalkozó számára elérhetetlen, így esetenként nem marad más, mint hogy a maffia pénze segítségével próbáljon talpon maradni.

„Amikor egy vállalkozó már a családja megélhetését sem tudja biztosítani, a szervezett bűnözésnél nyitott ajtókra talál” – nyilatkozta a 13 ezer tagot számláló palermói vállalkozói szövetség vezetője. Hozzátette, ha az állam meg akarja védeni a legálisan működő gazdasági szereplőket, akkor függessze fel az adókat, és tegye könnyebben elérhetővé a hiteleket. Patrizia Di Dio szerint őrültség és képmutatás, hogy a vállalkozóknak nem segít a kormány, de az adókat ugyanúgy be akarja szedni, mint máskor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKávéházak Rómában: napi 30 kávé eladásából kéne kihozni a havi 6 ezer eurós bérleti díjatÉledeznek, de továbbra is a túlélésért küzdenek a kávéházak Róma központjában, a külső kerületekben pedig az új szabályok miatt egyelőre nem éri meg kinyitni.

A szervezett bűnözői csoportok szemében elsősorban azok a vállalkozások értékesek, amelyek az uniós források által leginkább célzott szektorokban működnek, például az építőiparban, az egészségügyben, valamint a digitális és környezetvédelmi szolgáltatói ágazatban. Az eszközökben természetesen nem válogatnak, van, hogy uzsorahitellel szereznek meg egy vállalkozást, de előfordul, hogy fedőcégen keresztül vásárolnak részesedést. Maurizio Vallone elmondta, hogy az olasz nemzeti bank adatai szerint tavaly 7 százalékkal, 113 ezerre nőtt a gyanús pénzügyi ügyletek száma, már csak ezért is ébernek kell lennie a hatóságoknak.

Mivel Olaszország lesz az uniós helyreállítási alap legnagyobb kedvezményezettje, már az is hatalmas összegeket hozna a maffia konyhájára, ha csak pár százalékot le tudna csípni ezekből a pénzekből. A kormány épp most dolgozza ki a 209 milliárd eurós forráscsomag felhasználási terveit, amelyek a tavaly közel 9 százalékkal zuhanó gazdaság talpra állítását célozzák.

A bűnözői csoportok távol tartása már csak azért sem lesz könnyű, mert ezeket a forrásokat nemcsak hatékonyan, hanem gyorsan is szeretnék elkölteni. Az olasz államigazgatás eddig egyikről sem volt híres, a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus pénzeinek felhasználásában például alig több mint 30 százalékon állt az ország 2019 végén, miközben az uniós átlag megközelítette a 40 százalékot, az élenjáró Finnország esetében pedig a kétharmados arányt. Maurizio Vallone a maffiát távol tartó szabályokat szeretne látni, ezt viszont nehéz lesz összeegyeztetni az említett szempontokkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncotA földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

Világ Európai Unió koronavírus olasz maffia Olaszország uniós források Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.

Fontos

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.