Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 4. 17:53 Világ

Már az olasz maffia is nagyon várja a friss uniós pénzeket

A gazdaság egészéhez hasonlóan az olasz maffiacsoportok is megszenvedték a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válságot, de tavaly megkezdték a felkészülést arra, hogy legálisan működő cégeken keresztül hozzáférjenek az uniós helyreállítási forrásokhoz.

A maffiózók dolgát megkönnyíti, hogy tevékenységük jellegéből adódóan mindig vannak olyan forrásaik, amelyeket szeretnének tisztára mosni, miközben a válság miatt rengeteg olasz vállalkozás a túlélésért harcol. Az ország maffiaellenes küzdelmét irányító Maurizio Vallone a Bloombergnek azt mondta, hogy az állami hitelgarancia-program a feltételei miatt sok vállalkozó számára elérhetetlen, így esetenként nem marad más, mint hogy a maffia pénze segítségével próbáljon talpon maradni.

„Amikor egy vállalkozó már a családja megélhetését sem tudja biztosítani, a szervezett bűnözésnél nyitott ajtókra talál” – nyilatkozta a 13 ezer tagot számláló palermói vállalkozói szövetség vezetője. Hozzátette, ha az állam meg akarja védeni a legálisan működő gazdasági szereplőket, akkor függessze fel az adókat, és tegye könnyebben elérhetővé a hiteleket. Patrizia Di Dio szerint őrültség és képmutatás, hogy a vállalkozóknak nem segít a kormány, de az adókat ugyanúgy be akarja szedni, mint máskor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKávéházak Rómában: napi 30 kávé eladásából kéne kihozni a havi 6 ezer eurós bérleti díjatÉledeznek, de továbbra is a túlélésért küzdenek a kávéházak Róma központjában, a külső kerületekben pedig az új szabályok miatt egyelőre nem éri meg kinyitni.

A szervezett bűnözői csoportok szemében elsősorban azok a vállalkozások értékesek, amelyek az uniós források által leginkább célzott szektorokban működnek, például az építőiparban, az egészségügyben, valamint a digitális és környezetvédelmi szolgáltatói ágazatban. Az eszközökben természetesen nem válogatnak, van, hogy uzsorahitellel szereznek meg egy vállalkozást, de előfordul, hogy fedőcégen keresztül vásárolnak részesedést. Maurizio Vallone elmondta, hogy az olasz nemzeti bank adatai szerint tavaly 7 százalékkal, 113 ezerre nőtt a gyanús pénzügyi ügyletek száma, már csak ezért is ébernek kell lennie a hatóságoknak.

Mivel Olaszország lesz az uniós helyreállítási alap legnagyobb kedvezményezettje, már az is hatalmas összegeket hozna a maffia konyhájára, ha csak pár százalékot le tudna csípni ezekből a pénzekből. A kormány épp most dolgozza ki a 209 milliárd eurós forráscsomag felhasználási terveit, amelyek a tavaly közel 9 százalékkal zuhanó gazdaság talpra állítását célozzák.

A bűnözői csoportok távol tartása már csak azért sem lesz könnyű, mert ezeket a forrásokat nemcsak hatékonyan, hanem gyorsan is szeretnék elkölteni. Az olasz államigazgatás eddig egyikről sem volt híres, a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus pénzeinek felhasználásában például alig több mint 30 százalékon állt az ország 2019 végén, miközben az uniós átlag megközelítette a 40 százalékot, az élenjáró Finnország esetében pedig a kétharmados arányt. Maurizio Vallone a maffiát távol tartó szabályokat szeretne látni, ezt viszont nehéz lesz összeegyeztetni az említett szempontokkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncotA földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

Világ Európai Unió koronavírus olasz maffia Olaszország uniós források Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 11:26 Világ

Százezer forintnak megfelelő alapjövedelemről kezdtek beszélgetni Lengyelországban

A felmérések szerint a lengyelek 91 százaléka nem hagyna fel a munkával, ha megkapná az összeget.

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.