Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 26. 10:56 Élet, Világ

Mi vezérli a nagyon óvatosan vásárló, minimalista életet élőket?

Amber Martin-Woodhead, a Coventry Egyetem óraadója, divattal és fenntartható fogyasztással foglalkozó szakember mélyinterjút folytatott 15 minimalistával, vagyis olyan emberrel, akik arra törekszenek, hogy (egy bizonyos határon belül) a lehető legkevesebb tulajdonuk legyen.

A minimalista fogyasztási modell a fejlett világban a 2008-as gazdasági világválság után jelent meg látható módon, de a válság lecsengése után is megmaradt, ma is egyre több hívet szerez magának. A minimalizmust természetesen ezúttal a fejlett nyugati világ szintjén értelmezik, azaz nem egyenlő például a természetbe való kivonulással vagy akár a szegénység szándékos vállalásával, és nem lehet összehasonlítani a fejlődő világban általánosnak mondható életszínvonallal sem.

A minimalistát ebben az értelemben leginkább az jellemzi, hogy egyszerre nincs több tárgy a tulajdonában, mint ami elfér egy kisebb szekrényben. A minimalista mozgalom gazdasági és főleg szociológiai szempontból azért érdekes jelenség, mert a csoportba tartozók megengedhetnék maguknak, hogy viszonylag sokat fogyasszanak, mégsem teszik ezt meg. Nincs egyszerre kettőnél több nadrágjuk vagy pár ingnél-pólónál több ruhájuk.

Martin-Woodhead arra volt elsősorban kíváncsi, hogy mi motiválja ezt az önkéntes lemondást. A The Conversationben ismertetett kutatásából egyértelműen az derült ki, hogy a minimalizmusnak elsősorban egyéni, személyes előnyei vannak.

Az érintettek azt mondták, hogy a kevesebb tárgyi tulajdon megnövelte a szabad (vagy másra fordítható) idő mennyiségét, egyrészt azért, mert nem kell vásárolni, másrészt a kevesebb tulajdon rövidebb idő alatt karbantartható (takarítható, mosható, javítható). A másik fő előny pedig az, hogy a megkérdezettek boldogabbnak érzik magukat, mert sosem stresszelnek a lomok felhalmozódásától, de attól sem, hogy az állandó vásárlási kényszer miatt pénzügyi nehézségekbe ütköznek.

A megkérdezettek között volt olyan, aki egész életében minimalista volt, mások azonban a normál nyugati életvitelről váltottak át az új trendre. Utóbbiakra jellemző volt, hogy a klasszikus lomtalanítást rossz megoldásnak tartották, vagyis nem akartak szeméthegyeket hagyni a régebbi életük után. Az értékesebb tárgyaikat ezért inkább eladták, a kevésbé értékeseket pedig jótékonysági szervezeteknek adták.

A minimalisták fontos motivációja az állandó vásárlási kényszertől való megszabadulás volt. Nem akarnak többet azért vásárolni, hogy tartsák a lépést a divattal, vagy pusztán azért, mert azt várják tőlük, hogy egyre több tulajdonuk legyen.

Minden megkérdezett megemlítette, hogy tudatosan kell visszafognia a vásárlásait, és nagyobb hagsúlyt kell fektetnie a tulajdonában lévő tárgyak fenntartásába, illetve az elromló dolgok javításába. Amikor pedig kénytelenek vásárolni, akkor szigorú kontroll alatt próbálják tartani magukat. Az impulzusvásárlás náluk gyakorlatilag kizárt, mert minden egyes beszerzés előtt többször végig kell gondolniuk, hogy valóban szükségük van-e arra, amit venni szeretnének, illetve a legmegfelelőbb termék kiválasztásánál alaposak akarnak lenni.

A környezeti fenntarthatóságot, mint motivációt nem mindenki említette, viszont sokan nagyon fontos érvként hozták fel. Ebből a szempontból a kutatás elég nagy szórást mutatott (attól függetlenül, hogy a minimalista életmód sok szempontból egyértelműen környezetbarát iránynak számít).

A motivációs tényezők közül egyet minden megkérdezett említett: boldogabbá teszi őket ez az életmód. Valószínű, hogy ez a legfontosabb oka annak, hogy a minimalizmus ennyire terjed.

Élet Világ minimalizmus motiváció vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. október 22. 14:49 Élet

A Kádár-kockák tengerében hogyan zöldülhetne a magyar épületállomány?

Évente több mint 100 ezer épületet kellene felújítani Magyarországon, hogy elérjük a karbonsemlegességi céljainkat, de mit is takar pontosan az, hogy zöld épület? - teszi fel a kérdést szakértő szerzőnk.

Pálos Máté
2021. október 19. 12:59 Élet

Az önfenntartó katamaránon tényleg semmi sem megy kárba

A megoldások nem újak, és megvannak a történelmi előzményei, csak mostanában hajlamosak vagyunk ezeket elfelejteni.

Pálos Máté
2021. október 5. 13:24 Élet

A szokásosnál súlyosabb influenzaszezon jöhet

A koronavírus-járvány miatt tavaly nem volt influenza, ezért idén erősebb lehet.

Fontos

Stubnya Bence
2021. október 23. 07:32 Podcast

A kistelepülési adatok elárulják, hogyan lehet közmunkával szavazatokat szerezni

A 2014-es parlamenti választásokon legalább 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de hogyan? A tanulmány szerzői ezt magyarázták el az e heti G7 Podcastban.

Bucsky Péter
2021. október 22. 06:08 Közélet

Az óvónők bére egyre siralmasabb, a szegényebb családok egyházi, a tehetősek magánovit választanak

Nyolc évvel a diploma után havi bruttó 234 ezer forint az óvópedagógusi életpálya mai valósága.

Avatar
2021. október 21. 16:28 Pénz

Meddig marad szuper befektetés a szuperállampapír?

Elemző szerzőnk szerint csak addig, míg az infláció átmenetinek bizonyul. Ha valaki arra számít, hogy ez nem jön be, akkor máshova érdemes tennie a pénzét.