Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. február 22. 17:11 Világ

A föld szennyezése miatt van a legtöbb kalóztámadás a Guineai-öbölnél

A Mozart nevű török teherhajó közel 400 kilométerre haladt el Nigéria partjaitól január végén, amikor kalózok támadták meg. A legénység egy biztonsági helyiségbe zárta be magát, de a kalózoknak hat óra alatt sikerült feltörniük az ajtót. Egy tengerészt megöltek, tizenöt másikat pedig túszul ejtettek (azóta szabadon engedték őket).

A támadás környéke, a Guineai-öböl a legveszélyesebb tengeri útvonallá vált az elmúlt években. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMB) szerint tavaly összesen 135 túszejtés történt a tengereken, ezekből 130 támadás a Guineai-öbölben.

Úgy látjuk, a kalózok egyre nagyobb biztonságban támadhatnak. Egyre több időt töltenek a megtámadott hajókon

mondta a Deutsche Wellének az IMB igazgatója, Michael Howlett, aki szerint volt, hogy kalózok 24 órán keresztül is egy hajón tartózkodtak anélkül, hogy bárki megzavarta volna őket.

A probléma azért jelentős, mert a Guineai-öblön keresztül fut a tengeri kereskedelem egyik meghatározó útvonala. Kulcsfontosságú az Afrika északi és déli része közötti kereskedelemben, illetve az angolai és a nigériai nyersolaj szállításában. Mivel az európai kereskedelmet is számottevően hátráltatja a bizonytalanság, az EU több mint 55 millió euróval (20 milliárd forinttal) támogatta a kalózok elleni fellépést az elmúlt hét évben.

A probléma hátterében az EU egyik vezető gazdasági vállalatának is szerepe van. A Guineai-öböl kalózai többségében a Niger-delta környékéről származnak. A Niger folyó torkolatvidéke a Föld egyik legszennyezettebb része a helyi olajipar környezetkárosító tevékenysége, részben a brit-holland Shell miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMultik és helyi ügyeskedők együtt teszik tönkre a Föld egyik páratlan vidékétNigéria belefullad a rossz minőségű üzemanyagok okozta légszennyezésbe, miközben a talaját és a vizeit is tönkreteszik az olajkitermelés és -feldolgozás következményei.

Az üzemekből immár fél évszázada szivárgó olaj mintegy 70 ezer négyzetkilométeren, vagyis nagyjából háromnegyed magyarországnyi területen mérgezi a mocsarakat, patakokat és mangroveerdőket, miközben az olajipar működésének negatív következményei az emberek életét is drámaian lerövidítik, a születéskor várható élettartam mindössze 41 év a régióban.

Mivel a szennyezés ellehetetleníti a környék hagyományos pénzkereseti lehetőségeit, mint például a halászatot és a mezőgazdaságot, a bűnözői csoportok könnyen találnak utánpótlást az elszegényedett helyiek között.

Világ Afrika kalózok Nigéria olajipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2021. április 22. 09:38 Világ

A fejlődő világnak adott támogatások a kisvárosokban érhetnének legjobban célba

Hiába jobbak a megélhetési lehetőségek a nagyvárosokban, a fejlődő országok vidéki lakosai közül sokan csak a legközelebbi városba tudnak költözni.

Stubnya Bence
2021. április 21. 13:41 Világ

Használt műszaki boltot nyitott Lengyelországban a Carrefour üzletlánc

A lengyel Carrefour igazgatója szerint úgy diverzifikálják a kínálatukat, hogy közben egy új, fenntarthatóbb fogyasztási modellhez alkalmazkodnak.

Hajdu Miklós
2021. április 21. 11:49 Világ

Folytatódik a járvány visszahúzódása a visegrádi régióban, de Magyarország szomorú rekordot dönthet a héten

A fertőzöttek száma minden visegrádi országban csökken és a halálozási statisztikákat nézve is körvonalazódnak a járvány visszaszorulásának jelei.

Fontos

Váczi István
2021. április 21. 17:36 Adat, Közélet

Begyújtották a Szputnyik-rakétát a magyar oltási programban

A kormány és az oltásra várók együttes akaratára lesz szükség ahhoz, hogy a javuló vakcinaellátottság látványosan megjelenjen majd az oltási statisztikában.

Jandó Zoltán
2021. április 21. 16:32 Élet

Így robbant be az iskolákban a járvány pár nap alatt márciusban

Néhány nap alatt megduplázódott a koronavírus miatt részben vagy egészben bezárt iskolák és óvodák száma március elején.

Stubnya Bence
2021. április 21. 06:02 Vállalat

Az egyetemen kettest kapott a cég ötlete, amelybe nemrég tízmillió euróval szállt be a Spotify befektetője

Az online kártyacsalásokat 80 százalékban kiszűrő SEON technológiáját mára több mint 120 cég használja. Az év végéig irodát nyitnának Amerikában és Ázsiában is.