Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. február 22. 17:11 Világ

A föld szennyezése miatt van a legtöbb kalóztámadás a Guineai-öbölnél

A Mozart nevű török teherhajó közel 400 kilométerre haladt el Nigéria partjaitól január végén, amikor kalózok támadták meg. A legénység egy biztonsági helyiségbe zárta be magát, de a kalózoknak hat óra alatt sikerült feltörniük az ajtót. Egy tengerészt megöltek, tizenöt másikat pedig túszul ejtettek (azóta szabadon engedték őket).

A támadás környéke, a Guineai-öböl a legveszélyesebb tengeri útvonallá vált az elmúlt években. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMB) szerint tavaly összesen 135 túszejtés történt a tengereken, ezekből 130 támadás a Guineai-öbölben.

Úgy látjuk, a kalózok egyre nagyobb biztonságban támadhatnak. Egyre több időt töltenek a megtámadott hajókon

mondta a Deutsche Wellének az IMB igazgatója, Michael Howlett, aki szerint volt, hogy kalózok 24 órán keresztül is egy hajón tartózkodtak anélkül, hogy bárki megzavarta volna őket.

A probléma azért jelentős, mert a Guineai-öblön keresztül fut a tengeri kereskedelem egyik meghatározó útvonala. Kulcsfontosságú az Afrika északi és déli része közötti kereskedelemben, illetve az angolai és a nigériai nyersolaj szállításában. Mivel az európai kereskedelmet is számottevően hátráltatja a bizonytalanság, az EU több mint 55 millió euróval (20 milliárd forinttal) támogatta a kalózok elleni fellépést az elmúlt hét évben.

A probléma hátterében az EU egyik vezető gazdasági vállalatának is szerepe van. A Guineai-öböl kalózai többségében a Niger-delta környékéről származnak. A Niger folyó torkolatvidéke a Föld egyik legszennyezettebb része a helyi olajipar környezetkárosító tevékenysége, részben a brit-holland Shell miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMultik és helyi ügyeskedők együtt teszik tönkre a Föld egyik páratlan vidékétNigéria belefullad a rossz minőségű üzemanyagok okozta légszennyezésbe, miközben a talaját és a vizeit is tönkreteszik az olajkitermelés és -feldolgozás következményei.

Az üzemekből immár fél évszázada szivárgó olaj mintegy 70 ezer négyzetkilométeren, vagyis nagyjából háromnegyed magyarországnyi területen mérgezi a mocsarakat, patakokat és mangroveerdőket, miközben az olajipar működésének negatív következményei az emberek életét is drámaian lerövidítik, a születéskor várható élettartam mindössze 41 év a régióban.

Mivel a szennyezés ellehetetleníti a környék hagyományos pénzkereseti lehetőségeit, mint például a halászatot és a mezőgazdaságot, a bűnözői csoportok könnyen találnak utánpótlást az elszegényedett helyiek között.

Világ Afrika kalózok Nigéria olajipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. március 5. 10:35 Élet, Világ

Négyszáz eurót kérnek a kétes eredetű koronavírus-oltásokért a darkneten

Tökéletesen illegális és veszélyes, mégis létező piaca van a vakcináknak, amelyekről nem tudhatja a vevő, mi van bennük.

Váczi István
2021. március 4. 17:53 Világ

Már az olasz maffia is nagyon várja a friss uniós pénzeket

A válságot az olasz szervezett bűnözés is megszenvedte, de új céges érdekeltségeket is szerzett, megcélozva az uniós helyreállítási alap forrásait.

Váczi István
2021. március 1. 10:53 Világ

Úgy elszabadult a járvány Csehországban, hogy járási szintű lezárásokat vezettek be

A csehek csak nagyon indokolt esetben hagyhatják el a lakóhelyük szerinti járást.

Fontos

Avatar Avatar
2021. március 7. 12:46 Élet

„A legtöbb ember valamilyen kapcsolaton keresztül talál munkát”

Matthew Jackson, a Stanford Egyetem professzora arról beszél a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában, hogy milyen szerepük van a hálózatoknak a oktatásban és a munkaerőpiacon.

Stubnya Bence
2021. március 6. 07:16 Podcast

A magyar és a kínai korrupció közös pontja, hogy a kisember egyre inkább kimarad belőle

Hogy hasíthat a gazdaság, ha közben kiakadnak a korrupciós indexek? Egy új, Kínáról szóló könyv alapján veséztük ki a magyar lophatósági válságot az e heti G7 Podcastban.

Avatar
2021. március 5. 17:03 Közélet

A tanárok a kormányzat elhanyagolt, veszélyeztetett és bántalmazott gyerekei

Korábban sem voltak elkényeztetve, a kormány pedagógusokkal szembeni valódi érdektelenségét mégis a járvány kitörése óta eltelt egy év mutatta meg a leginkább.