Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. február 22. 17:11 Világ

A föld szennyezése miatt van a legtöbb kalóztámadás a Guineai-öbölnél

A Mozart nevű török teherhajó közel 400 kilométerre haladt el Nigéria partjaitól január végén, amikor kalózok támadták meg. A legénység egy biztonsági helyiségbe zárta be magát, de a kalózoknak hat óra alatt sikerült feltörniük az ajtót. Egy tengerészt megöltek, tizenöt másikat pedig túszul ejtettek (azóta szabadon engedték őket).

A támadás környéke, a Guineai-öböl a legveszélyesebb tengeri útvonallá vált az elmúlt években. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMB) szerint tavaly összesen 135 túszejtés történt a tengereken, ezekből 130 támadás a Guineai-öbölben.

Úgy látjuk, a kalózok egyre nagyobb biztonságban támadhatnak. Egyre több időt töltenek a megtámadott hajókon

mondta a Deutsche Wellének az IMB igazgatója, Michael Howlett, aki szerint volt, hogy kalózok 24 órán keresztül is egy hajón tartózkodtak anélkül, hogy bárki megzavarta volna őket.

A probléma azért jelentős, mert a Guineai-öblön keresztül fut a tengeri kereskedelem egyik meghatározó útvonala. Kulcsfontosságú az Afrika északi és déli része közötti kereskedelemben, illetve az angolai és a nigériai nyersolaj szállításában. Mivel az európai kereskedelmet is számottevően hátráltatja a bizonytalanság, az EU több mint 55 millió euróval (20 milliárd forinttal) támogatta a kalózok elleni fellépést az elmúlt hét évben.

A probléma hátterében az EU egyik vezető gazdasági vállalatának is szerepe van. A Guineai-öböl kalózai többségében a Niger-delta környékéről származnak. A Niger folyó torkolatvidéke a Föld egyik legszennyezettebb része a helyi olajipar környezetkárosító tevékenysége, részben a brit-holland Shell miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMultik és helyi ügyeskedők együtt teszik tönkre a Föld egyik páratlan vidékétNigéria belefullad a rossz minőségű üzemanyagok okozta légszennyezésbe, miközben a talaját és a vizeit is tönkreteszik az olajkitermelés és -feldolgozás következményei.

Az üzemekből immár fél évszázada szivárgó olaj mintegy 70 ezer négyzetkilométeren, vagyis nagyjából háromnegyed magyarországnyi területen mérgezi a mocsarakat, patakokat és mangroveerdőket, miközben az olajipar működésének negatív következményei az emberek életét is drámaian lerövidítik, a születéskor várható élettartam mindössze 41 év a régióban.

Mivel a szennyezés ellehetetleníti a környék hagyományos pénzkereseti lehetőségeit, mint például a halászatot és a mezőgazdaságot, a bűnözői csoportok könnyen találnak utánpótlást az elszegényedett helyiek között.

Világ Afrika kalózok Nigéria olajipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. szeptember 26. 10:01 Világ

Devizaválság fenyegeti Ázsia jelentős részét

Az amerikai jegybank kamatemelései, illetve általában a szigorúbb monetáris politikája egyre nagyobb felfordulást okoz a világ devizapiacain.

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

A már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Fontos

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Ne hagyd ki