Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. február 22. 17:11 Világ

A föld szennyezése miatt van a legtöbb kalóztámadás a Guineai-öbölnél

A Mozart nevű török teherhajó közel 400 kilométerre haladt el Nigéria partjaitól január végén, amikor kalózok támadták meg. A legénység egy biztonsági helyiségbe zárta be magát, de a kalózoknak hat óra alatt sikerült feltörniük az ajtót. Egy tengerészt megöltek, tizenöt másikat pedig túszul ejtettek (azóta szabadon engedték őket).

A támadás környéke, a Guineai-öböl a legveszélyesebb tengeri útvonallá vált az elmúlt években. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMB) szerint tavaly összesen 135 túszejtés történt a tengereken, ezekből 130 támadás a Guineai-öbölben.

Úgy látjuk, a kalózok egyre nagyobb biztonságban támadhatnak. Egyre több időt töltenek a megtámadott hajókon

mondta a Deutsche Wellének az IMB igazgatója, Michael Howlett, aki szerint volt, hogy kalózok 24 órán keresztül is egy hajón tartózkodtak anélkül, hogy bárki megzavarta volna őket.

A probléma azért jelentős, mert a Guineai-öblön keresztül fut a tengeri kereskedelem egyik meghatározó útvonala. Kulcsfontosságú az Afrika északi és déli része közötti kereskedelemben, illetve az angolai és a nigériai nyersolaj szállításában. Mivel az európai kereskedelmet is számottevően hátráltatja a bizonytalanság, az EU több mint 55 millió euróval (20 milliárd forinttal) támogatta a kalózok elleni fellépést az elmúlt hét évben.

A probléma hátterében az EU egyik vezető gazdasági vállalatának is szerepe van. A Guineai-öböl kalózai többségében a Niger-delta környékéről származnak. A Niger folyó torkolatvidéke a Föld egyik legszennyezettebb része a helyi olajipar környezetkárosító tevékenysége, részben a brit-holland Shell miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMultik és helyi ügyeskedők együtt teszik tönkre a Föld egyik páratlan vidékétNigéria belefullad a rossz minőségű üzemanyagok okozta légszennyezésbe, miközben a talaját és a vizeit is tönkreteszik az olajkitermelés és -feldolgozás következményei.

Az üzemekből immár fél évszázada szivárgó olaj mintegy 70 ezer négyzetkilométeren, vagyis nagyjából háromnegyed magyarországnyi területen mérgezi a mocsarakat, patakokat és mangroveerdőket, miközben az olajipar működésének negatív következményei az emberek életét is drámaian lerövidítik, a születéskor várható élettartam mindössze 41 év a régióban.

Mivel a szennyezés ellehetetleníti a környék hagyományos pénzkereseti lehetőségeit, mint például a halászatot és a mezőgazdaságot, a bűnözői csoportok könnyen találnak utánpótlást az elszegényedett helyiek között.

Világ Afrika kalózok Nigéria olajipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 10:56 Élet, Világ

Mi vezérli a nagyon óvatosan vásárló, minimalista életet élőket?

Egy angol kutatás szerint nem a környezetvédelem és a fenntartható jövő a legfőbb hajtóerő, hanem a boldogabb élet.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Fontos

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.