Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 17. 15:23 Világ

Sosem látott pofont kapott az amerikai olajkitermelés

Az ország középső részén egészen Texasig eljutó sarkvidéki hideg miatt példátlan mértékben, harmadával zuhant az Egyesült Államok olajkitermelése.

Ahogy a Bloomberg írja iparági forrásai alapján, a hidegbetörés előtt nagyjából napi 11 millió hordó olajat termeltek ki az országban, a kiesés pedig minimum 3,5 millió hordó. A legnagyobb zuhanás a legjelentősebb amerikai olajmezőn, a texasi Permianon következett be, ahol 65 százalékos a kiesés.

Ennek részben az az oka, hogy az olajipar itteni infrastruktúrája nincs felkészítve ilyen zord időjárásra. A csővezetékek jellemzően nem a föld alatt, hanem a felszínen futnak, de az időnként -20 Celsius-fokot közelítő hidegben az olajkutak működése is akadozik.

Ezen a héten már valószínűleg nem is tér magához a texasi olajkitermelés, de ez persze elsősorban az időjárástól függ. Ez nemcsak a már említett módon keserítette meg az olajkitermelő cégek életét, hanem az általuk felhasznált energia árának elszállásán keresztül is. Az ipari fogyasztók esetenként az áram több száz vagy ezer százalékos drágulásával szembesültek részben az elszálló kereslet, részben az áramtermelés akadozása miatt. (A hálózat nem is bírta a terhelést, sok helyen maradtak áram nélkül az emberek.)

A káosz persze az olajpiacot sem hagyta érintetlenül, tovább folytatódott a már amúgy is hónapok óta tartó drágulás. Az amerikai könnyűolaj*West Texas Intermediate hordója november elején még csak 35 dollár körül állt, január végén már 52 dolláron, most pedig már 60 dollár fölött. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk35 éves sorozat szakadt meg a világ olajpiacánMúlt héten egyetlen csepp szaúdi olaj sem érkezett az amerikai finomítókba, amire 35 éve nem volt példa.

Világ amerikai egyesült államok hideg kőolaj-kitermelés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 10:56 Élet, Világ

Mi vezérli a nagyon óvatosan vásárló, minimalista életet élőket?

Egy angol kutatás szerint nem a környezetvédelem és a fenntartható jövő a legfőbb hajtóerő, hanem a boldogabb élet.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Fontos

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.