Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 17. 15:23 Világ

Sosem látott pofont kapott az amerikai olajkitermelés

Az ország középső részén egészen Texasig eljutó sarkvidéki hideg miatt példátlan mértékben, harmadával zuhant az Egyesült Államok olajkitermelése.

Ahogy a Bloomberg írja iparági forrásai alapján, a hidegbetörés előtt nagyjából napi 11 millió hordó olajat termeltek ki az országban, a kiesés pedig minimum 3,5 millió hordó. A legnagyobb zuhanás a legjelentősebb amerikai olajmezőn, a texasi Permianon következett be, ahol 65 százalékos a kiesés.

Ennek részben az az oka, hogy az olajipar itteni infrastruktúrája nincs felkészítve ilyen zord időjárásra. A csővezetékek jellemzően nem a föld alatt, hanem a felszínen futnak, de az időnként -20 Celsius-fokot közelítő hidegben az olajkutak működése is akadozik.

Ezen a héten már valószínűleg nem is tér magához a texasi olajkitermelés, de ez persze elsősorban az időjárástól függ. Ez nemcsak a már említett módon keserítette meg az olajkitermelő cégek életét, hanem az általuk felhasznált energia árának elszállásán keresztül is. Az ipari fogyasztók esetenként az áram több száz vagy ezer százalékos drágulásával szembesültek részben az elszálló kereslet, részben az áramtermelés akadozása miatt. (A hálózat nem is bírta a terhelést, sok helyen maradtak áram nélkül az emberek.)

A káosz persze az olajpiacot sem hagyta érintetlenül, tovább folytatódott a már amúgy is hónapok óta tartó drágulás. Az amerikai könnyűolaj*West Texas Intermediate hordója november elején még csak 35 dollár körül állt, január végén már 52 dolláron, most pedig már 60 dollár fölött. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk35 éves sorozat szakadt meg a világ olajpiacánMúlt héten egyetlen csepp szaúdi olaj sem érkezett az amerikai finomítókba, amire 35 éve nem volt példa.

Világ amerikai egyesült államok hideg kőolaj-kitermelés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2021. május 16. 11:46 Világ

Városi tetőkön létrehozott kertekkel reformálnák meg a zöldségtermesztést

Tavaly adták át a világ legnagyobb városi tetőre épített üvegházát Montrealban, ahol a lakosok két százalékának zöldségigényét ilyen üvegházakból elégítik ki.

Stubnya Bence
2021. május 14. 12:10 Világ

5200 forintos jutalom bevezetése után kapcsolt fénysebességre az oltási program Mongóliában

Május eleje óta 27-ről 52 százalékra nőtt a legalább egyszer oltottak aránya a 3,2 milliós országban, ahol kínai, orosz és nyugati vakcinákkal is oltanak.

Jandó Zoltán
2021. május 14. 06:56 Világ

Senkit nem érdekel a járvány a közeli országban, ahol a legtöbben halhattak meg Covidban

A kormány hibát hibára halmoz a járványkezelésben, és emiatt rengetegen haltak meg Bulgáriában, de annyira nagy a korrupció, hogy a választási kampány is csak arról szólt.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. május 16. 07:34 Pénz

A kriptovilág megérkezett a teljes nihilizmushoz, és ez meggyorsíthatja a bukását

Elon Musk esete a dogecoinnal és a bitcoinnal jól bemutatja, hogyan uralja a nyers manipuláció a kriptopiacot. De ha megérkezik az állam, mindennek gyorsan vége szakadhat.

Debreczeni Anna
2021. május 15. 16:20 Élet

Az alulról, hálózatosan szerveződő művészeti társulások ideje jöhet el

Globálisan is van egy kiábrándultság a művészeti finanszírozás klasszikus intézményrendszeréből - mondja a most zajló harmadik budapesti OFF Biennálé képzőművészeti eseménysorozat társkurátora és vezetője.

Bucsky Péter
2021. május 15. 06:58 Podcast

Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat

G7 Podcast! Az ember által okozott egyik negatív környezeti hatás csökkentése együtt jár a másik hatás növelésével, ezért Dombi Mihály szerint újra kéne gondolnunk az alapvető infrastruktúrákhoz való viszonyulásunkat.