Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 17. 15:23 Világ

Sosem látott pofont kapott az amerikai olajkitermelés

Az ország középső részén egészen Texasig eljutó sarkvidéki hideg miatt példátlan mértékben, harmadával zuhant az Egyesült Államok olajkitermelése.

Ahogy a Bloomberg írja iparági forrásai alapján, a hidegbetörés előtt nagyjából napi 11 millió hordó olajat termeltek ki az országban, a kiesés pedig minimum 3,5 millió hordó. A legnagyobb zuhanás a legjelentősebb amerikai olajmezőn, a texasi Permianon következett be, ahol 65 százalékos a kiesés.

Ennek részben az az oka, hogy az olajipar itteni infrastruktúrája nincs felkészítve ilyen zord időjárásra. A csővezetékek jellemzően nem a föld alatt, hanem a felszínen futnak, de az időnként -20 Celsius-fokot közelítő hidegben az olajkutak működése is akadozik.

Ezen a héten már valószínűleg nem is tér magához a texasi olajkitermelés, de ez persze elsősorban az időjárástól függ. Ez nemcsak a már említett módon keserítette meg az olajkitermelő cégek életét, hanem az általuk felhasznált energia árának elszállásán keresztül is. Az ipari fogyasztók esetenként az áram több száz vagy ezer százalékos drágulásával szembesültek részben az elszálló kereslet, részben az áramtermelés akadozása miatt. (A hálózat nem is bírta a terhelést, sok helyen maradtak áram nélkül az emberek.)

A káosz persze az olajpiacot sem hagyta érintetlenül, tovább folytatódott a már amúgy is hónapok óta tartó drágulás. Az amerikai könnyűolaj*West Texas Intermediate hordója november elején még csak 35 dollár körül állt, január végén már 52 dolláron, most pedig már 60 dollár fölött. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk35 éves sorozat szakadt meg a világ olajpiacánMúlt héten egyetlen csepp szaúdi olaj sem érkezett az amerikai finomítókba, amire 35 éve nem volt példa.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok hideg kőolaj-kitermelés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.