Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 17. 15:23 Világ

Sosem látott pofont kapott az amerikai olajkitermelés

Az ország középső részén egészen Texasig eljutó sarkvidéki hideg miatt példátlan mértékben, harmadával zuhant az Egyesült Államok olajkitermelése.

Ahogy a Bloomberg írja iparági forrásai alapján, a hidegbetörés előtt nagyjából napi 11 millió hordó olajat termeltek ki az országban, a kiesés pedig minimum 3,5 millió hordó. A legnagyobb zuhanás a legjelentősebb amerikai olajmezőn, a texasi Permianon következett be, ahol 65 százalékos a kiesés.

Ennek részben az az oka, hogy az olajipar itteni infrastruktúrája nincs felkészítve ilyen zord időjárásra. A csővezetékek jellemzően nem a föld alatt, hanem a felszínen futnak, de az időnként -20 Celsius-fokot közelítő hidegben az olajkutak működése is akadozik.

Ezen a héten már valószínűleg nem is tér magához a texasi olajkitermelés, de ez persze elsősorban az időjárástól függ. Ez nemcsak a már említett módon keserítette meg az olajkitermelő cégek életét, hanem az általuk felhasznált energia árának elszállásán keresztül is. Az ipari fogyasztók esetenként az áram több száz vagy ezer százalékos drágulásával szembesültek részben az elszálló kereslet, részben az áramtermelés akadozása miatt. (A hálózat nem is bírta a terhelést, sok helyen maradtak áram nélkül az emberek.)

A káosz persze az olajpiacot sem hagyta érintetlenül, tovább folytatódott a már amúgy is hónapok óta tartó drágulás. Az amerikai könnyűolaj*West Texas Intermediate hordója november elején még csak 35 dollár körül állt, január végén már 52 dolláron, most pedig már 60 dollár fölött. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk35 éves sorozat szakadt meg a világ olajpiacánMúlt héten egyetlen csepp szaúdi olaj sem érkezett az amerikai finomítókba, amire 35 éve nem volt példa.

Világ amerikai egyesült államok hideg kőolaj-kitermelés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. január 26. 12:18 Világ

A kenyér is nagyon megdrágulhat, ha kitör a háború Ukrajnában

Ukrajna a világ harmadik legnagyobb gabonaexportőre, így nagyon nem mindegy, hogy lesz-e fegyveres konfliktus a szomszédos országban.

Váczi István
2022. január 25. 15:04 Világ

Mi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?

A piaci gázár elszállna, de még sokáig nem fogyna ki a földgázból az EU, ha odáig fajulnának a dolgok, hogy Oroszország teljesen leállítja az exportját.

Váczi István
2022. január 25. 11:07 Világ

Az oroszok már nem csak Ukrajna körül izmoznak

Fegyverek kubai telepítésének meglebegtetésével és kiterjedt haditengerészeti hadgyakorlatokkal is igyekeznek erőt mutatni az orosz fegyveres erők.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. január 26. 16:27 Adat

Tényleg szinte mindenki covidos az országban, akit tesztelnek?

Sokkal nagyobb az átfertőzöttség, mint korábban bármikor, de ez nem jelenti azt, hogy négyből három tesztelt covidos. A tényleges pozitivitási ráta 40 százalék körül lehet.

Bucsky Péter
2022. január 26. 06:55 Közélet, Vállalat

Idehaza extraprofitot, külföldön csak veszteséget termel a kormány kedvenc útépítő cége

Próbál külföldön terjeszkedni a Duna Aszfalt, de az eredmények egyelőre nem említhetők egy lapon az idehaza elért kiemelkedő növekedéssel és profitrátával.

Mészáros R. Tamás
2022. január 25. 06:49 Világ

Az osztogatás hatékonyabb, mint a munkaalapú társadalom

A közvélekedés szerint a szegények elherdálják a segélyeket, de közgazdasági kísérletek szerint valójában a pénz- és tőkeinjekció a leghatásosabb módja a szegénység felszámolásának.