Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 11. 13:14 Világ

Egy szezonban 74 ezer turista utazik az Antarktiszra, és beviszik a koronavírust

Két ausztrál szerző a The Conversationben megjelent írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy 2020 decemberében az Antarktisz is “elesett” a koronavírus járványban, miután egy chilei kutatóállomáson 36-an pozitív tesztet produkáltak.

Nincs is annál könnyebb, mint 36 kutatót karanténba helyezni az Antarktiszon, de a helyzet mégsem ennyire vicces, mert hosszabb távon nem is az emberek, hanem az állatok sorsa iránt aggódnak a szakemberek.

A koronavírus állatokra való veszélyességéről viszonylag keveset tudunk, de elég csak a nyércek dániai kálváriájára gondolni, és egyből látszik, hogy komollyá válhat egy-egy fertőzéshullám. Bár nyércek, és a járványnak kitett macskák és kutyák sem élnek az Antarktiszon, a világ pingvin- és fókapopulációjának közel fele ott él, illetve a delfinek és bálnák 17 százaléka a kontinens körzetében található.

Jelenlegi tudásunk szerint a delfinek és a bálnák elég erősen ki vannak téve a fertőzés veszélyének (és nem tudjuk, milyen hatásfokkal képesek átvészelni azt), a fókák és a különböző tengeri madarak viszont kevésbé veszélyeztetettek.

Az Antarktiszon megjelenő ember mint vektor, azaz a vírus hordozója veszélyes az állatokra, és bár a kontinensen állomásozó kutatóknak kell leginkább vigyázni arra, hogy ne adják tovább a fertőzést a sokszor közvetlen közelükben élő állatoknak, a turisták felől érkező veszély sem elhanyagolható.

2019 októbere és 2020 áprilisa között, amikor a koronavírus járvány már részben a globális felfutás időszakában volt, összesen mintegy 74 ezer turista látogatott el az Antarktiszra, és ők általában szintén közel szoktak kerülni a pingvin- és fókatelepekhez – hiszen többnyire ezért mennek oda.

Világ állatvilág Antarktisz járvány koronavírus turista Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.

Fontos

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.