Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 5. 15:24 Világ

Ezért nem lázadnak a finn vendéglősök

A finn kormány úgy döntött, hogy június végéig meghosszabbítja a vendéglátóipari egységekre vonatkozó járványügyi szabályokat, amelyek eredetileg február végéig lettek volna érvényben. A finn éttermesek azonban nem vonulnak az utcára tiltakozni, a szakmai szövetségük pedig elfogadta a döntést.

Persze mindez azért nem csoda, mert sok más országgal ellentétben Finnországban nem zárták be az éttermeket és a bárokat, csak korlátozták a működési feltételeiket.

A finn megközelítés központi eleme a regionalitás, a szabályokat attól függően határozzák meg, hogy az egyes régiókban milyenek a járvány aktuális adatai. Pontosabban azt nézik, hogy a járvány milyen fázisban van: stagnál, felfutás előtt áll vagy éppen gyors felfutásban van. És persze lényeges, hogy ezt egy alacsony bázishoz viszonyítva kell érteni, ahogy mutatja a járvány miatti finn halálozási görbe a visegrádi országgal összevetve.

A finn rendszer alapvetően a nyitva tartás, az alkoholárusítás és a kapacitáskihasználás hármas egységére épül, ezeket változtatja az egyes régiókban. Helsinkiben és a hozzá tartozó régióban (Uusimaa) például az éttermek reggel 7 és este 22 óra között szolgálhatnak fel alkoholt, de hajnali 5 és este 23 óra között nyitva lehetnek. További korlátozás számukra, hogy csak ülőhelyeken lehet a vendégeket kiszolgálni, és egyszerre nem lehet 50 százaléknál több a férőhely-kihasználtság.

A hétköznapi gyakorlatban ez egyszerűen azt jelenti, hogy a székek felét ki kellett venni, és nem lehet állva fogyasztani semmit.

Vannak azonban olyan egységek, amelyekre más nyitva tartási idők és kapacitáskorlátok vonatkoznak, van olyan étterem, amely éjfélig is nyitva tarthat, és olyan is, amely 75 százalékban ültethet vendégeket.

A vendéglátósok érdekképviseleti szövetségének vezetője magyar szemmel nézve egészen furcsán enyhe kommentárt fűzött a döntéshez. Timo Lappi a közszolgálati hírügynökségnek ezt mondta:

Természetesen reméltük, hogy a korlátozásokat fel lehet oldani, de ebben a helyzetben a kormány minden bizonnyal alaposan megvizsgálta az éttermek és alkalmazottak nehéz gazdasági helyzetét, és figyelembe vette azt is, hogy az éttermekben milyen jó munkát végeztek a szabályok betartásában. Ahhoz képest, hogy világjárvány van, és más európai országokban milyenek a szabályok, meg lehetünk elégedve.

Persze a finn éttermesek sem tapsolnak örömükben, hiszen a korlátozások miatt így is nehéz helyzetben van a szektor, és nem győzik hangsúlyozni, hogy az éttermek bezárása tönkre is tenné őket.

A finn megoldással szembeni legfőbb kritika az, hogy a rendszer bonyolult, sőt néha még a helyiek számára is követhetetlen, illetve vigyázni kell arra, hogy a szomszédos régiók közötti „éttermi turizmus” ne harapózzon el.

Ráadásul a következő hetekben Lappföldön kezdődik a síelési főszezon, az iskolákban is síszünet lesz, és ilyenkor a belföldi turizmus nagyon megugrik. Idén azonban ezt a helyzetet úgy kellene kezelni, hogy az éttermesek se essenek el a szezonális bevételtől, de a járvány se szabaduljon el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban akár 20 ezer vendéglátóhely nyithatott ki a tilalom ellenéreTömeges tiltakozás lett abból, hogy a kormány szelektíven támogatja a vendéglátóhelyeket.

Világ bezárás étterem finnország járvány korlátozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. május 19. 14:27 Tech, Világ

Négy éven belül betiltanák az új gázkazánok beszerzését Hollandiában

Csak hibrid hőszivattyút lehetne beszerelni fűtéskorszerűsítés vagy új lakás felszerelése esetén. Ezzel a klíma és a hollandok pénztárcája is jobban jár a kormány szerint.

Váczi István
2022. május 19. 11:34 Tech, Világ

Kína egyelőre nem tölti be Oroszországban a technológiai űrt

Bár az orosz-kínai kereskedelem több mint 25 százalékkal nőtt az év első harmadában, a jelek szerint ez nem a technológiai ágazatnak köszönhető.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Fontos

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.