Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 5. 15:24 Világ

Ezért nem lázadnak a finn vendéglősök

A finn kormány úgy döntött, hogy június végéig meghosszabbítja a vendéglátóipari egységekre vonatkozó járványügyi szabályokat, amelyek eredetileg február végéig lettek volna érvényben. A finn éttermesek azonban nem vonulnak az utcára tiltakozni, a szakmai szövetségük pedig elfogadta a döntést.

Persze mindez azért nem csoda, mert sok más országgal ellentétben Finnországban nem zárták be az éttermeket és a bárokat, csak korlátozták a működési feltételeiket.

A finn megközelítés központi eleme a regionalitás, a szabályokat attól függően határozzák meg, hogy az egyes régiókban milyenek a járvány aktuális adatai. Pontosabban azt nézik, hogy a járvány milyen fázisban van: stagnál, felfutás előtt áll vagy éppen gyors felfutásban van. És persze lényeges, hogy ezt egy alacsony bázishoz viszonyítva kell érteni, ahogy mutatja a járvány miatti finn halálozási görbe a visegrádi országgal összevetve.

A finn rendszer alapvetően a nyitva tartás, az alkoholárusítás és a kapacitáskihasználás hármas egységére épül, ezeket változtatja az egyes régiókban. Helsinkiben és a hozzá tartozó régióban (Uusimaa) például az éttermek reggel 7 és este 22 óra között szolgálhatnak fel alkoholt, de hajnali 5 és este 23 óra között nyitva lehetnek. További korlátozás számukra, hogy csak ülőhelyeken lehet a vendégeket kiszolgálni, és egyszerre nem lehet 50 százaléknál több a férőhely-kihasználtság.

A hétköznapi gyakorlatban ez egyszerűen azt jelenti, hogy a székek felét ki kellett venni, és nem lehet állva fogyasztani semmit.

Vannak azonban olyan egységek, amelyekre más nyitva tartási idők és kapacitáskorlátok vonatkoznak, van olyan étterem, amely éjfélig is nyitva tarthat, és olyan is, amely 75 százalékban ültethet vendégeket.

A vendéglátósok érdekképviseleti szövetségének vezetője magyar szemmel nézve egészen furcsán enyhe kommentárt fűzött a döntéshez. Timo Lappi a közszolgálati hírügynökségnek ezt mondta:

Természetesen reméltük, hogy a korlátozásokat fel lehet oldani, de ebben a helyzetben a kormány minden bizonnyal alaposan megvizsgálta az éttermek és alkalmazottak nehéz gazdasági helyzetét, és figyelembe vette azt is, hogy az éttermekben milyen jó munkát végeztek a szabályok betartásában. Ahhoz képest, hogy világjárvány van, és más európai országokban milyenek a szabályok, meg lehetünk elégedve.

Persze a finn éttermesek sem tapsolnak örömükben, hiszen a korlátozások miatt így is nehéz helyzetben van a szektor, és nem győzik hangsúlyozni, hogy az éttermek bezárása tönkre is tenné őket.

A finn megoldással szembeni legfőbb kritika az, hogy a rendszer bonyolult, sőt néha még a helyiek számára is követhetetlen, illetve vigyázni kell arra, hogy a szomszédos régiók közötti „éttermi turizmus” ne harapózzon el.

Ráadásul a következő hetekben Lappföldön kezdődik a síelési főszezon, az iskolákban is síszünet lesz, és ilyenkor a belföldi turizmus nagyon megugrik. Idén azonban ezt a helyzetet úgy kellene kezelni, hogy az éttermesek se essenek el a szezonális bevételtől, de a járvány se szabaduljon el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban akár 20 ezer vendéglátóhely nyithatott ki a tilalom ellenéreTömeges tiltakozás lett abból, hogy a kormány szelektíven támogatja a vendéglátóhelyeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bezárás étterem finnország járvány korlátozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.