Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 5. 15:24 Világ

Ezért nem lázadnak a finn vendéglősök

A finn kormány úgy döntött, hogy június végéig meghosszabbítja a vendéglátóipari egységekre vonatkozó járványügyi szabályokat, amelyek eredetileg február végéig lettek volna érvényben. A finn éttermesek azonban nem vonulnak az utcára tiltakozni, a szakmai szövetségük pedig elfogadta a döntést.

Persze mindez azért nem csoda, mert sok más országgal ellentétben Finnországban nem zárták be az éttermeket és a bárokat, csak korlátozták a működési feltételeiket.

A finn megközelítés központi eleme a regionalitás, a szabályokat attól függően határozzák meg, hogy az egyes régiókban milyenek a járvány aktuális adatai. Pontosabban azt nézik, hogy a járvány milyen fázisban van: stagnál, felfutás előtt áll vagy éppen gyors felfutásban van. És persze lényeges, hogy ezt egy alacsony bázishoz viszonyítva kell érteni, ahogy mutatja a járvány miatti finn halálozási görbe a visegrádi országgal összevetve.

A finn rendszer alapvetően a nyitva tartás, az alkoholárusítás és a kapacitáskihasználás hármas egységére épül, ezeket változtatja az egyes régiókban. Helsinkiben és a hozzá tartozó régióban (Uusimaa) például az éttermek reggel 7 és este 22 óra között szolgálhatnak fel alkoholt, de hajnali 5 és este 23 óra között nyitva lehetnek. További korlátozás számukra, hogy csak ülőhelyeken lehet a vendégeket kiszolgálni, és egyszerre nem lehet 50 százaléknál több a férőhely-kihasználtság.

A hétköznapi gyakorlatban ez egyszerűen azt jelenti, hogy a székek felét ki kellett venni, és nem lehet állva fogyasztani semmit.

Vannak azonban olyan egységek, amelyekre más nyitva tartási idők és kapacitáskorlátok vonatkoznak, van olyan étterem, amely éjfélig is nyitva tarthat, és olyan is, amely 75 százalékban ültethet vendégeket.

A vendéglátósok érdekképviseleti szövetségének vezetője magyar szemmel nézve egészen furcsán enyhe kommentárt fűzött a döntéshez. Timo Lappi a közszolgálati hírügynökségnek ezt mondta:

Természetesen reméltük, hogy a korlátozásokat fel lehet oldani, de ebben a helyzetben a kormány minden bizonnyal alaposan megvizsgálta az éttermek és alkalmazottak nehéz gazdasági helyzetét, és figyelembe vette azt is, hogy az éttermekben milyen jó munkát végeztek a szabályok betartásában. Ahhoz képest, hogy világjárvány van, és más európai országokban milyenek a szabályok, meg lehetünk elégedve.

Persze a finn éttermesek sem tapsolnak örömükben, hiszen a korlátozások miatt így is nehéz helyzetben van a szektor, és nem győzik hangsúlyozni, hogy az éttermek bezárása tönkre is tenné őket.

A finn megoldással szembeni legfőbb kritika az, hogy a rendszer bonyolult, sőt néha még a helyiek számára is követhetetlen, illetve vigyázni kell arra, hogy a szomszédos régiók közötti „éttermi turizmus” ne harapózzon el.

Ráadásul a következő hetekben Lappföldön kezdődik a síelési főszezon, az iskolákban is síszünet lesz, és ilyenkor a belföldi turizmus nagyon megugrik. Idén azonban ezt a helyzetet úgy kellene kezelni, hogy az éttermesek se essenek el a szezonális bevételtől, de a járvány se szabaduljon el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban akár 20 ezer vendéglátóhely nyithatott ki a tilalom ellenéreTömeges tiltakozás lett abból, hogy a kormány szelektíven támogatja a vendéglátóhelyeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bezárás étterem finnország járvány korlátozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.