Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 21. 10:43 Világ

Előírják, hogy mennyi hazai élelmiszernek kell lennie a polcokon Csehországban

Felzárkózott hazánkhoz Csehország, tegnap a parlament megszavazta a „kettős minőségű” élelmiszerek árusításának tilalmát, azaz főszabályként a jövőben nem lehet azonos márkanéven olyan élelmiszert eladni Csehországban, aminek külföldön más a beltartalma. Kivételek ugyan vannak, de ha egy céget szabályszegésen kapnak, akár 50 millió korona (680 millió forint) is lehet a büntetés.

Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy a törvényhez egy olyan kiegészítést is fűztek, amely nagyjából száz élelmiszer esetében előírja, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltoknak legalább 55 százalékban cseh terméket kell kínálniuk 2022-től. Ráadásul utána évente 3 százalékponttal nő ez az arány, míg 2028-ban eléri a 73 százalékot. Mentességet csak az említettnél kisebb, valamint a szűk termékköre specializált üzletek kapnak.

Ez egy olyan kemény szabály, amelyhez még a hazai termelőket sokféle módon segíteni igyekvő magyar kormány sem nyúlt, ehelyett a kiskereskedelmi láncokat igyekezett győzködni – esetenként erős hangnemben –, hogy növeljék a magyar élelmiszerek arányát a polcokon. Nem véletlenül, szinte biztosra vehető ugyanis, hogy ez a szabály uniós versenyjogi előírásokba ütközik. (Amennyiben valóban törvényerőre emelkedik, mert ehhez a szenátusnak is meg kell szavaznia, az elnöknek pedig aláírnia.)

A denik.cz arról írt, hogy a készülő jogszabály miatt előzetes figyelmeztetést küldött a cseh parlament mezőgazdasági bizottsága elnökének az Európai Bizottság, valamint Ausztria, Belgium, Hollandia, Francia-, Olasz-, Német-, Lengyel- és Spanyolország is kifejezte nemtetszését. Ezzel együtt, ha a törvény életbe lép, évekbe telhet, míg egy kötelezettségszegési eljárás végigfut az EU-ban.

A lap egy másik cikkében azt mutatja be, hogy a megcélzott élelmiszerek közül többnél nincs akkora termelés Csehországban, amely biztosítaná az 55 százalékos arány teljesítését. Ilyen például a bor, de a gyümölcsöknél is csak egyharmados a hazai termelők részesedése, ráadásul itt a szezonalitás is szerepet játszik.

Idővel persze lehet fejleszteni a tárolási kapacitást, és növelni az előállított mennyiséget, de ez sem mindig egyszerű. Sertéshúsból például felerészt sem önellátó az ország, de amikor valahol egy új sertéstelepet akarnak létesíteni, akkor a közelben lakók – a szagoktól tartva – rendszeresen tiltakoznak ez ellen.

A cseh agrárkamara elnöke azzal érvelt a jogszabály mellett, hogy az üzletláncok az olcsó importtermékekkel tartják sakkban a cseh termelőket, és változtatni kell ezen a helyzeten. Azt is hozzátette, hogy ez nem feltétlenül vezet az árak emelkedéséhez, nem meglepő módon mégis ez a legnagyobb félelem az intézkedéssel kapcsolatban.

Egy elemzés egészen odáig ment, hogy egyes termékeknél visszatérhet a szocializmusból ismert áruhiány és feketepiac, az elérhető élelmiszer-választék szűkülése pedig hosszabb távon a csehek egészségét is károsítja. Ez egyelőre távolinak tűnik, mert ha erről a szabályról kiderülne, hogy mégiscsak összefér az uniós joggal, akkor valószínűleg más országokban is hasonló törvények születnének, ami az élelmiszer-ágazatban némi túlzással az uniós közös piac végét jelentené.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKötelező lesz nemzeti színű zászlót tűzni a sertéshúsba a boltok húspultjainEzzel megint a magyar disznóhúst szeretné megtolni a kormány, de a lépésnek valószínűleg zéró közeli hatása lesz a piaci folyamatokra.

Világ Csehország élelmiszer kiskereskedelem mezőgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 10:56 Élet, Világ

Mi vezérli a nagyon óvatosan vásárló, minimalista életet élőket?

Egy angol kutatás szerint nem a környezetvédelem és a fenntartható jövő a legfőbb hajtóerő, hanem a boldogabb élet.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Fontos

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.