Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 15. 11:11 Élet, Világ

Izraelben már látszik, hogy milyen könnyítéseket kapnak a beoltottak

Izraelben az első koronavírus elleni oltást Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kapta meg december 19-én, és ekkor kezdték el végrehajtani az országos oltási programot is. Mivel a Pfizer/BioNTech vakcinából kettőt kell beadni, és a másodikat az első után 21 nappal javasolják, a közel-keleti országban most már egyre többen érik el az oltás által biztosított maximális védelmet. (Magyarországon az első oltást december 26-án adták be, így a második körnek szombattól kell elkezdődnie.)

Izrael a többi országhoz képest nem csak nagyon hamar lépett, hanem nagyon gyorsan is halad előre. Cikkünk írásakor a 9 milliós országban a népesség majdnem 20 százaléka megkapta már az első oltást, a 60 év felettieknél pedig 72 százalék az arány.

Mivel egyre többen szerezhetik meg az immunitást, körvonalazódik az is, hogy a beoltottak milyen könnyítéseket kaphatnak.

A CNBC azt írja, hogy az izraeli egészségügyi minisztérium zöld kis könyvet ad igazolásul azoknak, akik az oltásból mind a két dózist megkapták. A zöld könyvecske azonban csak a második oltás utáni hetedik naptól biztosít külön jogokat (ami logikus, hiszen a klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy ekkorra jön létre a lehető legnagyobb védettség, vagyis az első oltástól számítva négy hetet kell rá várni).

Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a zöld könyvvel elsősorban a karanténba vonulástól lehet mentesülni. A beoltottaknak nem kell elkülöníteniük magukat akkor, ha fertőzött emberrel kerültek kapcsolatba, és nem kell karanténba vonulniuk, ha külföldről térnek haza, bárhol is jártak. Emellett a beoltottaknak nem kell tesztet végeztetniük ahhoz, hogy bizonyos területekre bejussanak (jelenleg ez követelmény az úgynevezett zöld zónákban).

A beoltottak azonban nem mentesülnek a maszkviselés kötelezettsége alól, a távolságtartásra vonatkozó szabályokat is be kell tartaniuk, és egyelőre nem javasolják nekik a csoportos rendezvényeket sem.

Ez azonban csak a kezdet, a gazdaság jövőbeni teljes újraindításával együtt várhatóan sokkal részletesebb szabályokat alkotnak majd arra, hogy mire jogosít fel a zöld könyv, és arra lehet számítani, hogy a beoltottak számára sokkal szabadabbá válik majd az élet.

Erre azonban még várni kell, mert a nagy oltási arány ellenére sem jók az ország járványügyi mutatói, és bár a korlátozásokat január 21-től tervezték érdemben enyhíteni, a helyi sajtó szerint szinte biztos, hogy az időpontot kénytelenek lesznek elhalasztani.

Az egészségügyi tárca előrejelzése szerint március 20-ra 5,2 millió izraeli lakos lesz beoltva az első vakcinával, ami 58 százalékos átoltottságot jelentene a teljes népességre nézve. Ez a dátum éppen három nappal esik az országgyűlési választások elé. Benjámín Netanjáhú, aki ellen korrupciós vádakkal eljárás folyik, az oltási programot tette újraválasztási kampányának központi elemévé.

Élet Világ enyhítés Izrael koronavírus oltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2021. március 1. 13:10 Élet

Áttörtést hozhat a covid ellen használt oltási technológia a világ egyik leghalálosabb kórja, a malária ellen is

A Moderna pedig nemrég a HIV, az influenza és a rák elleni oltáson is az új technológia alapján kezdett el dolgozni.

Avatar
2021. február 28. 17:53 Élet

Az alvás segít meghozni a nehéz döntéseket, de csak akkor, ha egy feltétel teljesül

Van természettudományos alapja annak a bölcsességnek, hogy érdemes aludni rá egyet.

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.