Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 15. 11:11 Élet, Világ

Izraelben már látszik, hogy milyen könnyítéseket kapnak a beoltottak

Izraelben az első koronavírus elleni oltást Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kapta meg december 19-én, és ekkor kezdték el végrehajtani az országos oltási programot is. Mivel a Pfizer/BioNTech vakcinából kettőt kell beadni, és a másodikat az első után 21 nappal javasolják, a közel-keleti országban most már egyre többen érik el az oltás által biztosított maximális védelmet. (Magyarországon az első oltást december 26-án adták be, így a második körnek szombattól kell elkezdődnie.)

Izrael a többi országhoz képest nem csak nagyon hamar lépett, hanem nagyon gyorsan is halad előre. Cikkünk írásakor a 9 milliós országban a népesség majdnem 20 százaléka megkapta már az első oltást, a 60 év felettieknél pedig 72 százalék az arány.

Mivel egyre többen szerezhetik meg az immunitást, körvonalazódik az is, hogy a beoltottak milyen könnyítéseket kaphatnak.

A CNBC azt írja, hogy az izraeli egészségügyi minisztérium zöld kis könyvet ad igazolásul azoknak, akik az oltásból mind a két dózist megkapták. A zöld könyvecske azonban csak a második oltás utáni hetedik naptól biztosít külön jogokat (ami logikus, hiszen a klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy ekkorra jön létre a lehető legnagyobb védettség, vagyis az első oltástól számítva négy hetet kell rá várni).

Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a zöld könyvvel elsősorban a karanténba vonulástól lehet mentesülni. A beoltottaknak nem kell elkülöníteniük magukat akkor, ha fertőzött emberrel kerültek kapcsolatba, és nem kell karanténba vonulniuk, ha külföldről térnek haza, bárhol is jártak. Emellett a beoltottaknak nem kell tesztet végeztetniük ahhoz, hogy bizonyos területekre bejussanak (jelenleg ez követelmény az úgynevezett zöld zónákban).

A beoltottak azonban nem mentesülnek a maszkviselés kötelezettsége alól, a távolságtartásra vonatkozó szabályokat is be kell tartaniuk, és egyelőre nem javasolják nekik a csoportos rendezvényeket sem.

Ez azonban csak a kezdet, a gazdaság jövőbeni teljes újraindításával együtt várhatóan sokkal részletesebb szabályokat alkotnak majd arra, hogy mire jogosít fel a zöld könyv, és arra lehet számítani, hogy a beoltottak számára sokkal szabadabbá válik majd az élet.

Erre azonban még várni kell, mert a nagy oltási arány ellenére sem jók az ország járványügyi mutatói, és bár a korlátozásokat január 21-től tervezték érdemben enyhíteni, a helyi sajtó szerint szinte biztos, hogy az időpontot kénytelenek lesznek elhalasztani.

Az egészségügyi tárca előrejelzése szerint március 20-ra 5,2 millió izraeli lakos lesz beoltva az első vakcinával, ami 58 százalékos átoltottságot jelentene a teljes népességre nézve. Ez a dátum éppen három nappal esik az országgyűlési választások elé. Benjámín Netanjáhú, aki ellen korrupciós vádakkal eljárás folyik, az oltási programot tette újraválasztási kampányának központi elemévé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ enyhítés Izrael koronavírus oltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.