Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. január 14. 17:08 Adat, Világ

A járvány miatt 115 millió ember csúszhatott mélyszegénységbe tavaly

A Világbank közgazdászainak legfrissebb becslése szerint 2020-ban a járvány következtében összesen 119-124 millió ember csúszhatott mélyszegénységbe – attól függően, hogy a becslések közül végül melyik pálya valósult meg.

Ez több, mint amennyit októberben becsültek, akkor arra számítottak, hogy 88-115 millió ember napi átlagos jövedelme csökken 1,25 dollár alá (amely a Világbank módszertana szerint egy ember mélyszegénységének küszöbe).

Christoph Lakner, a Világbank vezető közgazdásza és szerzőtársai a Világbank blogján arról írnak, hogy a globális mélyszegénység ilyen mértékű növekedésére nem volt példa amióta ilyen statisztikák rendelkezésre állnak.

Az alábbi ábrán 1992 és 2020 között ábrázolták a globális szegénység változását éves összehasonlításban. A koronavírus-járvány előtt a legnagyobb növekedést az 1997-es ázsiai pénzügyi válság okozta, ami abban az évben világszerte 18, 1998-ban pedig 47 millióval növelte a mélyszegénységben élők számát.

1999 óta a világban 1 milliárd fővel csökkent a mélyszegénységben élők száma, 2020-ban ugyanakkor hosszú idő után megint növekedésre lehet számítani. Az ábrán a 119-124 milliós növekedés a várt emelkedésből és a várt mélyszegénységből való kiemelkedés elmaradásából adódik össze.

A szerzők tavaly több becslést is készítettek, a következő ábrán pedig az látszik, hogy különféle szegénységi küszöbök esetén hogyan változott a mélyszegénység várható növekedése összesen, illetve egyes nagyobb régiókban.

Az áprilisi és júniusi becslésekhez képest most a délkelet-ázsiai régióban várható a mélyszegénység nagyobb mértékű növekedése*Bár a szerzők megjegyzik, hogy az indiai adatok 2011-2012 óta elmaradó frissülése miatt az előrejelzésben is van bizonytalanság.. A legfrissebb előrejelzés szerint a 2020-ban mélyszegénnyé válók 60 százaléka kerül ki ebből a térségből. Az ábrán az is látszik, hogy a magasabb, 3,2 dolláros és az 5,5 dolláros szegénységi küszöbnél is jelentős növekedésre lehet számítani.

Ahogy arról részletesebben is írtunk a G7-en, az elszomorító trendek ellenére annak azért lehet örülni, hogy Afrikát a várakozásokhoz képest kevésbé érintette rosszul a járvány, ami a szegénységi adatok regionális bontásában is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlástól féltették, a világgazdaság élmezőnyében végzett idén AfrikaA kontinenst más régióknál jóval kevésbé viselte meg a globális járvány, a világ tíz legjobban hasító gazdasága közül 2020-ban hét afrikai volt.

Az 1997-es ázsiai pénzügyi válságot követően 1999-ben 42 millió ember emelkedett ki a mélyszegénységből, a 2020-at megelőző két évtizedben pedig átlagosan évi 54 millió. A szerzők szerint bár az oltások fejlesztése és gyártása bizakodásra ad okot, nem lehet arra számítani, hogy 2021-ben javulni fog a helyzet, a becslések alapján még többen szegényednek majd el, és a kilábalás csak később indulhat meg.

Adat Világ 2020 járvány szegénység Világbank Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.

Jandó Zoltán
2021. január 13. 12:22 Adat, Közélet

Az elmúlt fél évszázad átlagát nézve 2020 végén teljesen kiakadt a magyar halálozási mutató

Az év első 35 hetében még kifejezetten kedvezőek voltak az idei halálozási adatok, a járvány második hulláma azonban rengeteg áldozatot követelt.

Jandó Zoltán
2021. január 12. 16:43 Adat, Vállalat

Az óbudai vízilabda csapat Bugyiig megy uszodát építeni, hogy kaphasson rá 1,8 milliárdos támogatást

Ez lehet a felcsúti ifjúsági akadémia után a második legnagyobb beruházás az idén. A fejlesztés indokolt, csak az a furcsa, miért így kell megvalósulnia.

Fontos

Stubnya Bence
2021. január 14. 05:51 Közélet

Olyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozni

Minél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Mészáros R. Tamás
2021. január 13. 17:39 Világ

Mit akarhat Kína valójában a híres Övezet és út kezdeményezésével?

Peking a Világbankot meghaladó értékben finanszírozott világszerte kikötőket, hidakat, erőműveket és vasutakat, ám hirtelen megtorpant a beruházások üteme.

Bucsky Péter
2021. január 13. 06:28 Közélet

Van egy díjmentes és hasznos digitális szolgáltatása a magyar államnak, amit kevesen használnak

Minden magyar állampolgárnak ingyenes és könnyen elérhető elektronikus aláírási lehetősége van, ami nem csak állami ügyintézésre alkalmas, hanem akár szerződéseket is lehet vele kötni a fotelből.