Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. január 5. 11:57 Világ

A lakosság negyede nélkülöz Törökországban, bezuhant Erdogan támogatottsága

Amikor idén márciusban Törökországot is elérte a koronavírus-járvány, az ország életét már három éve kétszámjegyű infláció és folyamatosan gyengülő líra nehezítette. A gazdasági problémáknak már akkor is számos kézzelfogható jele volt, a koronavírus pedig tovább súlyosbította a helyzetet (a regisztrált halálesetek alapján negyedakkora a járvány, mint a leginkább fertőzött országok közé tartozó Magyarországon).

A megbízhatónak tartott MetroPoll közvélemény-kutató felmérése szerint a lakosság 25 százaléka az alapvető szükségleteit sem tudja kielégíteni. „Számos barátomnak be kell zárnia az üzletét (…) A társadalom a robbanás szélén áll” – mondta a New York Times helyszíni riportjában egy dohányárus.

A gazdasági nehézségek rég nem látott politikai fordulatot vetítenek előre. A 19 éve hatalmon lévő autoriter vezető, Recep Tayyip Erdogan népszerűségi mutatói még sosem voltak olyan alacsonyan, mint most. A MetroPoll szerint Erdogan népszerűsége mindössze 30 százalékon áll, miközben márciusban még 50 százaléknál magasabb volt ez a mutató (és a megelőző hónapokban is meghaladta a 40 százalékot). A következő parlamenti és elnökválasztás 2023-ban lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkErdogan éppen most mutatja be, hogyan okoz gazdasági tragédiát a túlpörgetett illiberalizmusA gazdaságban is végzetes lehet, ha minden hatalom egy ember kezében koncentrálódik.

A közvélemény-kutató szerint a lakosság 63 százaléka (és Erdogan támogatóinak a többsége) gondolja úgy, hogy Törökország rossz irányba tart. Az isztambuli utcákon is hasonló elégedetlenséget tapasztal egy mélyszegénység ellen küzdő civil szervezet, amely utcai árusokat támogat. A 2500 családdal kapcsolatban álló szervezet 52 éves vezetője azt mondta, hogy soha nem látott ilyen mértékű nélkülözést.

Erdogan több váratlan fordulattal is próbálja növelni a népszerűségét. Sokakat meglepett, hogy Erdogan hallgatólagos támogatásával novemberben távozott gazdasági csúcsminiszteri pozíciójából az elnök veje. Erdogan emellett politikai és gazdasági reformokat ígért, illetve kilátásba helyzete politikai foglyok kiszabadulását (Törökországban több ezer jogvédőt, akadémikust és újságírót tartanak fogva politikai okokból).

Ezzel az lehet Erdogan célja, hogy gesztust gyakoroljon az USA és EU felé, így tágítsa külpolitikai mozgásterét a gazdasági válság kezeléséhez. Az EU a törvénytelennek tartott földközi-tengeri fúrások miatt vezetett be gazdasági szankciókat, az USA pedig oroszországi fegyvervásárlások miatt. Ráadásul Erdogan helyzetét tovább rontja, hogy Trump vereségével fontos szövetségesét vesztette el, a Biden-adminisztráció várhatóan erélyesebben fog fellépni az emberi jogok megsértése miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan elfogy Erdogan fájdalomcsillapítójaA török elnök a bankrendszert használta arra, hogy kihúzza a gazdaságot a gödörből. De ezt sem lehet a végtelenségig csinálni.

Világ recep tayyip erdogan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2021. január 27. 10:54 Világ

Állami vezetőket börtönöztek be Szomáliában, miután kétmillió dollárt utaltak el egy magyar számlára

Ugyanattól a magyar leánycégtől rendeltek vírus elleni védőfelszereléseket, mint a zimbabwei kormányzat. Ott szintén több embert őrizetbe vettek.

Torontáli Zoltán
2021. január 26. 09:51 Vállalat, Világ

Miért hasalt el a világ egyik legnagyobb gyógyszercége az oltásfejlesztésen?

A Merck koronavírus elleni oltása a klinikai teszteken nem hozott elég jó eredményt, más úton még próbálkoznak vele.

Fabók Bálint
2021. január 25. 12:26 Világ

Lengyelországban akár 20 ezer vendéglátóhely nyithatott ki a tilalom ellenére

Tömeges tiltakozás lett abból, hogy a kormány szelektíven támogatja a vendéglátóhelyeket.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 27. 16:42 Adat, Élet

Úgy tűnik, a korlátozásokkal sikerült elkerülnünk a fertőzések újabb hullámát

A legtöbb járványmutató ott tart most, ahol október közepe és november eleje között mozgott.

Torontáli Zoltán
2021. január 27. 06:27 Élet

Az unió odacsaphat a vegánoknak

Brüsszelben olyan szabálymódosítás van az asztalon, amely totálisan ellentmond a hétköznapoknak.

Jandó Zoltán
2021. január 26. 13:24 Vállalat

Ilyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alul

Ha Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.