Hírlevél feliratkozás
Virovácz Péter
2020. december 27. 12:59 Világ

Újra feltaláltuk a kereket a K alakú válsággal

(A szerző az ING szenior közgazdásza. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Amióta szerte a világon elkezdték jóváhagyni az oltóanyagokat, sőt néhány országban már el is kezdődött az oltási program, egyre több szó esik arról, hogy lassan túl vagyunk a válságon. A novemberben és decemberben bejelentett friss lezárások és korlátozó intézkedések okozta letargiát lassan felváltja a vakcina-optimizmus. A bizalmi indikátorok alakulása is azt tükrözi, hogy a jövőbe vetett hit erősödik. A decemberi beszerzési menedzser indexek meglepő emelkedést mutattak. Nemcsak a feldolgozóipar, de a korlátozásokkal sújtott szolgáltatószektor esetében is. Vagyis első ránézésre úgy tűnik, hogy küszöbön a teljes kilábalás.

Miközben a különböző előrejelzések azt prognosztizálják, hogy a teljes kilábalás – vagyis a 2019 végi gazdasági teljesítmény elérése – valamikor 2021 végén vagy 2022 közepén bekövetkezik, arról nagyon keveset beszélünk, hogy ez mennyire lesz egyenetlen. Ezek a számítások ugyanis a makrogazdasági szintet nézik, vagyis a nemzetgazdaság összteljesítményét veszik figyelembe. Ugyanakkor meglehetősen naiv elképzelés lenne azt gondolni, hogy minden gazdasági szektor, minden társadalmi szféra azonos mértékben részesül a helyreállásból.

Ezzel kapcsolatban érdemes egy kicsit megint megkavarni azt a betűlevest, amit már év eleje óta kavargatunk.

  • Először beszéltünk V alakú kilábalásról, vagyis arról, hogy amilyen gyorsan beüt a krach, olyan gyorsan túl is leszünk rajta.
  • Aztán amikor azt gondoltuk, hogy a lezárások feloldására egyhamar nem kerül sor, úgy véltük, hosszabb ideig lehetünk gödörben, de utána viszonylag gyorsan ki is mászunk belőle. Ezt jelölték az elemzők U alakkal.
  • Aztán persze nyáron feloldották a korlátozásokat, most pedig mindenki próbálja visszatömködni a kiengedett szellemet a palackba, és egy újabb visszaeséssel szembesülünk. Ezért beszél most mindenki W alakú kilábalásról, vagyis két mélypontról. Persze ez is csak akkor valósulhat meg, ha az oltóanyagok tényleg hatásosnak bizonyulnak, és a magas átoltottság révén kialakul a nyájimmunitás.
  • Ha bármilyen negatív esemény ezzel kapcsolatban bekövetkezik, a lezárások sokáig velünk maradhatnak, a kilábalás pedig lassú és fájdalmas lesz, vagyis L alakú.
  • Manapság viszont egyre többet beszélünk egy új betű megjelenéséről a válság ABC kapcsán. Ez pedig a K alakú kilábalás.

Beszélt erről az Amerikai Egyesült Államok frissen megválasztott elnöke, Joe Biden is a kampányában. Ő ezt társadalmi szempontból vetette fel, jelezve, hogy a gazdagabbak a válságot gyorsan maguk mögött tudják hagyni, míg a középosztály és a szegényebb rétegek számára nem lesz gyors kiút. Hogy még egy példát említsünk a közelmúltból, a Magyar Nemzeti Bank novemberben dobta be a hazai köztudatba a K alakú válság képét. A krízis ugyanis más és más mértékben hat a nemzetgazdaság egyes ágazataira vagy épp a munkaerőpiac különböző szegmenseire. A minden szektort egyformán érintő V alakú visszapattanás helyett a jegybank szerint is olyan kilábalás jön, amelyben egyes szektorok gyorsan nőnek majd, míg másoknál elhúzódik a válság.

Úgy hangzik, mintha ez az egész valami újdonság lenne, pedig nem az. Egész egyszerűen arról van szó, hogy míg a többi betű esetében folyamatosan a makrogazdasági szinten vizsgálódtunk, a K alak feltevésénél már lementünk mikroszintre. Nem a koronavírus hozta be a köztudatba az ilyen jellegű kilábalást és nem is egyes elemzők, annak ellenére, hogy van, aki azt állítja, ő most találta ezt ki. Minden egyes válság más és más jellegű, a gazdaság más területeit érinti, így a kilábalás üteme is természetszerűen más lesz.

A 2008–2009-es válság, illetve az azt követő kilábalás sem volt egyenletes. Elég csak megnézni, hogy miként teljesítettek a válságot követő években a hazai gazdaság egyes szektorai. Míg a helyreállást az exportáló ágazatok húzták, addig a belső kereslet az adósságválság következtében hosszú-hosszú évekig nem érte el a 2008 előtti volument. Azonos kiindulópontból az egyes szektorok más ívű kilábalási pályát írtak le, ezt hivatott szemléltetni tehát a K betű alakja. Minden egyes válságnak vannak nyertesei és vesztesei, minden egyes válság K alakú. Úgy tűnik, újra feltaláltuk a kereket.

Arra nagyjából az utca embere is tud válaszolni, hogy ennek a koronaválságnak kik a nyertesei és a vesztesei. Az otthoni munkavégzés és a digitális világ rapid térhódítása egyértelműen segítette az infokommunikációs ágazat teljesítményét, akár termelési, akár szolgáltatási oldalról nézzük. Az otthon maradó tömegek vásárlási szokásainak megváltozása átmeneti megingást hozott a kiskereskedelemben, de a házhoz szállítás, a csomagküldés gyorsan talpra állt, sőt virágzik.

Beszélhetünk az ipar teljesítményéről is. A magyar ipar termelési volumene már most magasabb, mint egy évvel korábban, legalábbis a KSH októberi ipari adatai alapján. Az export húzta a gazdasági kilábalást a harmadik negyedévben, nagyban javítva a külkereskedelmi mérleget és hazánk külső gazdasági egyensúlyát. Sőt, az ipar köszöni szépen, jól lesz a következő fél évben is. A rendelésállomány 7 százalékkal magasabb, mint egy éve. Folyamatosan emelkedik a kapacitáskihasználtság, ahogyan dolgozzák le az iparvállalatok a beragadt rendeléseket. Sőt, a legutóbbi hetekben egyre-másra hallhattuk a hírekben, hogy mely ipari nagyvállalatok milyen új beruházásokat jelentettek be hazánkban. A legtöbb egyébként az autógyártáshoz kötődik valamilyen módon.

De mi van azokkal az ágazatokkal, ahol magas a kis- és közepes vállalatok aránya? Nekik jóval alacsonyabb az ellenálló képességük, ráadásul ezek nagy része a szolgáltatószektorban található. Abban a szolgáltatószektorban, amelynek túlnyomó többségét a válság még mindig nyomás alatt tartja. Turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar. Aligha beszélhetünk arról, hogy jövőre megtörténik a helyreállás.

A McKinsey tanulmánya szerint lesznek olyan ágazatok, amelyek legjobb esetben is 2023 végére, 2024 elejére érik utol a válság előtti önmagukat. Persze, az elhalasztott szolgáltatások igénybevétele segíti majd a kilábalást. El lehet menni többször étterembe vagy több fesztivált is meglátogathatunk. Többet is utazhatunk és pihenhetünk. De csak elméletben, mert a kereslet itt is korlátos: a lakosság jövedelmi helyzete nem javult a válság alatt és több szabadnapunk sincsen. Arról nem is beszélve, hogy az óvatosság és a bizalmatlanság tartósan átírhatja a lakosság viselkedési mintáit.

Éppen a fentiek miatt fontos erről beszélnünk, és arról, hogy a gazdaságpolitika nem dőlhet hátra, mondván, hogy a GDP akár már jövő év végén visszatér a válság előtti szintre. A leszakadókat támogatni kell, és ezzel makrogazdasági szinten a W második szárát is szebbé lehet rajzolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDolgozik a fodrász, nyitva van a kávézó, és ez meglátszik a gazdasági adatainkonA harmadik negyedéves GDP statisztikák megerősítették a havi adatok által festett képet, viszonylag erős kilábalási periódust tudhatunk magunk mögött.

Világ járvány koronavírus vakcina válság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. augusztus 12. 16:04 Világ

Az alapkamat 70 százalék, de az infláció még ennél is több Argentínában

Miután egy politikai válság vad áremelésekhez vezetett, júliusban több mint 70 százalékos inflációt mértek a dél-amerikai országban. Az éves ütem 90 százalék lehet.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 13:03 Világ

Nem kell lemondaniuk az oroszoknak a kivonult nyugati márkák termékeiről

Valamivel macerásabb és drágább hozzájutni az országból kivonult márkák termékeihez az orosz piacon, de alapvetően elérhetők a korábban megszokott árucikkek.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.