Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. december 10. 10:17 Világ

Harminc éven belül mindent megváltoztat az Északi-sarkvidéken a klímaváltozás

„Az Északi-sarkvidéken szinte minden – a jégtől az emberi tevékenységig – olyan gyorsan változik, hogy nincs okunk azt feltételezni, hogy 30 év múlva sok minden olyan lesz, mint most” – így foglalta össze Rick Thoman, az Alaszkai Egyetem éghajlatkutatója egy részben általa szerkesztett éves riportot, amely a klímaváltozás Északi-sarkvidékre gyakorolt hatásairól szól.

Az Északi-sarkvidék környékén a hőmérséklet több mint kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ több részén. Az itteni erdőtüzek, rekord hőmérsékletek és az olvadó jég az egész világra hatással vannak. Thoman szerint annyira megváltozik az Északi-sarkvidék ökoszisztémája pár évtizeden belül, amire egy generációval korábban aligha gondoltunk volna.

Egy tavalyi szibériai riport dermesztő képest festett a már végbement változásokról. A permafroszt, vagyis az örökfagy olvadása teljesen átalakítja a tájat. Az addig sík területen kráterek és dombocskák láncolata jön létre a süllyedés miatt, amelyek később mocsarakká, majd tavakká válhatnak. A jelenség miatt több ezer ember lakhelye vált élhetetlenné.

A most megjelent riport szerint az Északi-sarkvidék jégtakarója korábban csak egy évben volt kisebb az ideinél a mérések kezdete óta. A sarkvidék Oroszországhoz közelebbi részén pedig soha nem volt még ilyen alacsony a hóval borított terület nagysága, annak ellenére, hogy az átlagosnál több hó esett. Részben a száradó talaj miatt Szibériában idén nagyobb területen voltak erdőtüzek, mint Magyarországé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártakEgymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Világ északi-sarkvidék klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. július 27. 13:02 Világ

A svédek megnézik, zsebpénzzel lehet-e növelni náluk az átoltottságot

Egy kísérletben többek között ajándékkártyák osztásával is próbálkoznak, hogy kiderüljön, hogyan lehet az embereket oltásra ösztönözni.

Torontáli Zoltán
2021. július 26. 10:56 Vállalat, Világ

Nem elírás: olyan nagy a kereslet az Ikeában, hogy csökkenteni kell a választékot

Nem lehet ekkora áruválasztékkal fenntartani a szolgáltatás színvonalát, elsősorban logisztikai problémák miatt.

Hajdu Miklós
2021. július 25. 17:07 Világ

Mintha háború közelegne, úgy kell készülniük a városoknak a szélsőséges időjárásra

Nem teketóriázhatnak tovább az önkormányzatok, előre kell venniük a klímaváltozás következményeit a problémalistájukon.

Fontos

Bucsky Péter
2021. július 26. 16:49 Pénz, Vállalat

Van adószám nélküli, online nem rögzített, mégis szabályos számla

A jogszabályi lehetőség és a hétköznapi gyakorlat szétválásának tipikus példája ez, egyben a könyvelők és a cégvezetők rémálma.

Jandó Zoltán
2021. július 26. 06:49 Közélet, Vállalat

Jól hangzik, hogy a kormány intézi az építőanyagot, de az élet bonyolultabb

Teljesíthetetlennek tűnő elvárásokat fogalmaz meg az építőanyag-exportőrökkel szemben az új szabályozás, és ez sokaknak elveheti a kedvét a külföldi értékesítéstől.

Mészáros R. Tamás
2021. július 25. 07:05 Tech, Világ

Annyi adatot gyűjöttek, hogy a Kínai Kommunista Párt is megijedt tőle

A világ legnagyobb közlekedési adatbázisával rendelkező cége Amerikában ment tőzsdére, a kínai hatóságok szerint ezt nem kellett volna.