Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. december 10. 10:17 Világ

Harminc éven belül mindent megváltoztat az Északi-sarkvidéken a klímaváltozás

„Az Északi-sarkvidéken szinte minden – a jégtől az emberi tevékenységig – olyan gyorsan változik, hogy nincs okunk azt feltételezni, hogy 30 év múlva sok minden olyan lesz, mint most” – így foglalta össze Rick Thoman, az Alaszkai Egyetem éghajlatkutatója egy részben általa szerkesztett éves riportot, amely a klímaváltozás Északi-sarkvidékre gyakorolt hatásairól szól.

Az Északi-sarkvidék környékén a hőmérséklet több mint kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ több részén. Az itteni erdőtüzek, rekord hőmérsékletek és az olvadó jég az egész világra hatással vannak. Thoman szerint annyira megváltozik az Északi-sarkvidék ökoszisztémája pár évtizeden belül, amire egy generációval korábban aligha gondoltunk volna.

Egy tavalyi szibériai riport dermesztő képest festett a már végbement változásokról. A permafroszt, vagyis az örökfagy olvadása teljesen átalakítja a tájat. Az addig sík területen kráterek és dombocskák láncolata jön létre a süllyedés miatt, amelyek később mocsarakká, majd tavakká válhatnak. A jelenség miatt több ezer ember lakhelye vált élhetetlenné.

A most megjelent riport szerint az Északi-sarkvidék jégtakarója korábban csak egy évben volt kisebb az ideinél a mérések kezdete óta. A sarkvidék Oroszországhoz közelebbi részén pedig soha nem volt még ilyen alacsony a hóval borított terület nagysága, annak ellenére, hogy az átlagosnál több hó esett. Részben a száradó talaj miatt Szibériában idén nagyobb területen voltak erdőtüzek, mint Magyarországé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártakEgymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Világ északi-sarkvidék klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 10:56 Élet, Világ

Mi vezérli a nagyon óvatosan vásárló, minimalista életet élőket?

Egy angol kutatás szerint nem a környezetvédelem és a fenntartható jövő a legfőbb hajtóerő, hanem a boldogabb élet.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Fontos

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.