Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. december 10. 10:17 Világ

Harminc éven belül mindent megváltoztat az Északi-sarkvidéken a klímaváltozás

„Az Északi-sarkvidéken szinte minden – a jégtől az emberi tevékenységig – olyan gyorsan változik, hogy nincs okunk azt feltételezni, hogy 30 év múlva sok minden olyan lesz, mint most” – így foglalta össze Rick Thoman, az Alaszkai Egyetem éghajlatkutatója egy részben általa szerkesztett éves riportot, amely a klímaváltozás Északi-sarkvidékre gyakorolt hatásairól szól.

Az Északi-sarkvidék környékén a hőmérséklet több mint kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ több részén. Az itteni erdőtüzek, rekord hőmérsékletek és az olvadó jég az egész világra hatással vannak. Thoman szerint annyira megváltozik az Északi-sarkvidék ökoszisztémája pár évtizeden belül, amire egy generációval korábban aligha gondoltunk volna.

Egy tavalyi szibériai riport dermesztő képest festett a már végbement változásokról. A permafroszt, vagyis az örökfagy olvadása teljesen átalakítja a tájat. Az addig sík területen kráterek és dombocskák láncolata jön létre a süllyedés miatt, amelyek később mocsarakká, majd tavakká válhatnak. A jelenség miatt több ezer ember lakhelye vált élhetetlenné.

A most megjelent riport szerint az Északi-sarkvidék jégtakarója korábban csak egy évben volt kisebb az ideinél a mérések kezdete óta. A sarkvidék Oroszországhoz közelebbi részén pedig soha nem volt még ilyen alacsony a hóval borított terület nagysága, annak ellenére, hogy az átlagosnál több hó esett. Részben a száradó talaj miatt Szibériában idén nagyobb területen voltak erdőtüzek, mint Magyarországé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártakEgymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ északi-sarkvidék klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.