Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. december 7. 12:16 Világ

Már az oroszok is elkezdenek számolni az olajkorszak végével

Az orosz kormány eddig hivatalosan derűlátóan vélekedett a fosszilis energiahordozók jövőbeli kilátásairól, ez most azonban változni látszik. „Lehet, hogy a fogyasztás csúcsát már magunk mögött hagytuk” – mondta a kőolajjal kapcsolatban az orosz pénzügyminiszter helyettese.

Nemzetközi szinten ez nem számít új gondolatnak, a világ egyik legnagyobb olajtársasága, a BP szeptemberben fogalmazott meg hasonló véleményt. Ráadásul azóta Kína is ambiciózus kibocsátás-csökkentési tervet fogadott el, és Joe Biden elnökké választásával az Egyesült Államokban is újra fontossá válik ez a téma.

Oroszország számára ez a kérdés azért nagyon fontos, mert a költségvetés harmadát a fosszilis energiahordozókból származó bevételek adják. Októberben Vlagyimir Putyin elnök arról beszélt, hogy a növekvő ázsiai igényeknek köszönhetően a következő évtizedekben is biztosított lesz az orosz energiaexport. A gazdasági minisztérium márciusi előrejelzése szerint pedig a világ olajfelhasználása csak 2045-ben éri el a csúcsot – írja a Bloomberg.

Ehhez képest meglepetés, hogy a pénzügyminiszter-helyettes most azt mondta: a tárca jelenleg vizsgálja a különböző igényekkel számoló jövőképeket, és hosszabb távon növekszik annak a kockázata, hogy a szénhidrogénekből származó jövedelmek elmaradnak a jelenlegi várakozásaiktól.

A földgázzal kapcsolatban valószínűleg kevésbé kell aggódnia az oroszoknak, hiszen ennek az energiahordozónak még sikeres megújulóenergia-átmenet esetén is nőhet a felhasználása a következő évtizedekben. Az európai források kimerülőben vannak, ami látszik is a Gazprom európai exportján:

Ezzel kapcsolatban inkább az okozhat fejfájást az orosz pénzügyminisztériumban, hogy a cseppfolyósított földgáz versenye miatt élesebb árversenyre kényszerül a Gazprom, így növekvő export mellett is visszaeshet a bevétel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz európai eladásánál egyre kevésbé Moszkva diktálLassan, de biztosan fordul a kocka, a nyersanyagexporttól való függés egyre inkább Oroszország számára jelent gazdasági és politikai hátrányt. Ha pedig Európa rááll a hidrogénre, akkor a történetnek orosz szempontból vége.

Világ földgáz fosszilis energiahordozó kőolaj Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 10:56 Élet, Világ

Mi vezérli a nagyon óvatosan vásárló, minimalista életet élőket?

Egy angol kutatás szerint nem a környezetvédelem és a fenntartható jövő a legfőbb hajtóerő, hanem a boldogabb élet.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Fontos

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.