Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. december 7. 12:16 Világ

Már az oroszok is elkezdenek számolni az olajkorszak végével

Az orosz kormány eddig hivatalosan derűlátóan vélekedett a fosszilis energiahordozók jövőbeli kilátásairól, ez most azonban változni látszik. „Lehet, hogy a fogyasztás csúcsát már magunk mögött hagytuk” – mondta a kőolajjal kapcsolatban az orosz pénzügyminiszter helyettese.

Nemzetközi szinten ez nem számít új gondolatnak, a világ egyik legnagyobb olajtársasága, a BP szeptemberben fogalmazott meg hasonló véleményt. Ráadásul azóta Kína is ambiciózus kibocsátás-csökkentési tervet fogadott el, és Joe Biden elnökké választásával az Egyesült Államokban is újra fontossá válik ez a téma.

Oroszország számára ez a kérdés azért nagyon fontos, mert a költségvetés harmadát a fosszilis energiahordozókból származó bevételek adják. Októberben Vlagyimir Putyin elnök arról beszélt, hogy a növekvő ázsiai igényeknek köszönhetően a következő évtizedekben is biztosított lesz az orosz energiaexport. A gazdasági minisztérium márciusi előrejelzése szerint pedig a világ olajfelhasználása csak 2045-ben éri el a csúcsot – írja a Bloomberg.

Ehhez képest meglepetés, hogy a pénzügyminiszter-helyettes most azt mondta: a tárca jelenleg vizsgálja a különböző igényekkel számoló jövőképeket, és hosszabb távon növekszik annak a kockázata, hogy a szénhidrogénekből származó jövedelmek elmaradnak a jelenlegi várakozásaiktól.

A földgázzal kapcsolatban valószínűleg kevésbé kell aggódnia az oroszoknak, hiszen ennek az energiahordozónak még sikeres megújulóenergia-átmenet esetén is nőhet a felhasználása a következő évtizedekben. Az európai források kimerülőben vannak, ami látszik is a Gazprom európai exportján:

Ezzel kapcsolatban inkább az okozhat fejfájást az orosz pénzügyminisztériumban, hogy a cseppfolyósított földgáz versenye miatt élesebb árversenyre kényszerül a Gazprom, így növekvő export mellett is visszaeshet a bevétel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz európai eladásánál egyre kevésbé Moszkva diktálLassan, de biztosan fordul a kocka, a nyersanyagexporttól való függés egyre inkább Oroszország számára jelent gazdasági és politikai hátrányt. Ha pedig Európa rááll a hidrogénre, akkor a történetnek orosz szempontból vége.

Világ földgáz fosszilis energiahordozó kőolaj Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Váczi István
2021. december 6. 13:41 Világ

Már több lesz a kövér, mint az éhező gyermek a világban jövőre

Amióta létezik az emberiség, a gyermekek alultápláltsága összességében mindig nagyobb probléma volt, mint a túlsúlyuk, jövőre azonban ez szinte biztosan megváltozik.

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Fontos

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.