Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 4. 14:01 Világ

A német autóiparnak 6 százalékkal több megrendelése van, mint a járvány előtt, februárban

A magyar gazdaság teljesítményét is alapvetően befolyásoló német ipar megrendelésállománya októberben 1,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, de ennél is biztatóbb, hogy 0,8 százalékkal a járvány előtti utolsó hónap, azaz február értékét is meghaladta.

Számunkra különösen fontos, hogy az iparon belül a járműgyártás még ennél is jobb visszapattanást él meg: 6 százalékkal nagyobb most a megrendelésállománya, mint februárban volt. Németországon belülről 2,4 százalékkal több most a megrendelések értéke, külföldről pedig 3,2 százalékkal nagyobb az állomány, mint februárban. Az eurózónán kívülről érkező megrendelések felfutása kimondottan dinamikus, a német adatok már korábban is egyértelműen arra utaltak, hogy elsősorban Kínában indult be újra a német autók iránti kereslet – ez pedig közvetetten már a magyar beszállítókat is kedvező helyzetbe hozta.

A Spiegelnek nyilatkozó elemzők “korai karácsonyi ajándéknak” nevezik az adatokat. Ahogy korábban bemutattuk, a gazdaság szinte mindenhol kettészakadt, és nincs ez másképp Németországban sem: a szolgáltatószektorban a szigorítások miatt továbbra sincs visszarendeződés, és rövidtávon nem is várható.

Világ autóipar járvány megrendelés németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. január 18. 17:18 Világ

Nem elég, hogy méregdrágák, már lepakolni is alig tudják a konténereket a kikötőkben

Idén tovább nőtt a Kínából induló tengeri fuvarozás költsége, ráadásul a legnagyobb amerikai és európai kikötők nem is képesek egyből fogadni a beérkező hajókat.

Váczi István
2021. január 18. 12:57 Világ

224 milliárd maszk exportja hajtotta tavaly a kínai gazdaságot

Felülmúlta a várakozásokat a kínai gazdaság növekedése, a ma közzétett adatok szerint az utolsó negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a kibocsátás az egy évvel korábbihoz képest.

Kasnyik Márton
2021. január 17. 06:29 Világ

Öt dolog, amit a Trump-korszakból tanultam

Őrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.

Avatar
2021. január 17. 16:25 Élet

Nemcsak anyagiakban, de boldogságérzetben is egyre jobban szétszakad a társadalom

A jövedelem természetesen befolyásolja a boldogságérzetet, de összességében inkább az számít, hogy milyen az ember társadalmi státusza, és ez is szétszakadóban van.

Bucsky Péter
2021. január 16. 16:19 Adat, Élet

Vagy kinyírta, vagy a feketepiacra tolta a koronavírus a dohányzás jelentős részét

A szigorú járványügyi szabályok alatt akár tizedével is csökkent a cigarettavásárlás, de a feketepiac szerepe növekedhetett.