Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 23. 12:13 Világ

Olyan népszerű az előrehozott nyugdíj, hogy egyre többe kerül a költségvetésnek Németországban

A lakosság öregedése miatt Németországban fokozatosan 65-ről 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, 2012 óta minden évben egy hónappal, 2024 és 2029 között pedig két hónapos lépcsőkben. Az 1964-es születésű korosztály lesz az első, amelynek tagjai csak 67 évesen mehetnek majd nyugdíjba.

A hazai „nők 40” lehetőséghez hasonlóan azonban Németországban is van egy kiskapu, amellyel a 65 évet sem kell feltétlenül megvárni. Ráadásul ez a férfiak és a nők számára is nyitva áll, igaz, 40 helyett 45 éves jogosultsági idő kell hozzá, legalábbis ha valaki teljes nyugdíjat szeretne kapni.

Ennek keretében, ha valaki összegyűjtötte a 45 évet, akkor már 63 évesen elmehet nyugdíjba, és felveheti annak teljes összegét. Ha még nem gyűlt össze a 45 éve, akkor 63 évesen szintén nyugdíjba mehet, ám csak csökkentett összegű járandóságot kap, amíg el nem éri az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Ahogy a Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung írja, ez a lehetőség egyre népszerűbb, jócskán felülmúlva a korábbi kormányzati várakozásokat. A vasárnapi lap a német nyugdíjbiztosító jelentéséből idézett, amelyet a kormány ezen a héten tárgyal meg. A kimutatás szerint 2016-ban 225 640 ember ment el úgy 63 évesen nyugdíjba, hogy már megvolt a 45 éves jogosultsági ideje, tavaly viszont már 247 150.

Arányaiban sokkal jobban emelkedett azok száma, akik – a 45 év hiányában – az átmeneti anyagi veszteséget is vállalták annak érdekében, hogy 63 évesen elhagyhassák a munkaerőpiacot. 2016-ban ők közel 62 ezren voltak, tavaly viszont már a 84 ezret is meghaladta a számuk.

Összességében egy elég jelentős csoportról van szó, ugyanis jelenleg a mintegy 18 millió német nyugdíjasból 3,5 millióan még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ennek egyebek mellett azért van jelentősége, mert az ő járandóságuk kifizetésébe be kell szállnia a német költségvetésnek, és ennek összege tavaly először haladta meg a 100 milliárd eurót.

Ennek oka elsősorban az, hogy a Németországban is igen népes baby boomer korosztály egyre nagyobb része éri el a 63 éves kort. A számukra folyósított juttatás a korábbi években – a folyamatos költségvetési többletek mellett – nem terhelte meg igazán a német büdzsét, ám idén a járvány- és válságkezelés miatt elengedték a kiadásokat, és ha a következő években szeretne a kormány visszatérni a feszes gazdálkodáshoz, akkor ez egy nehezítő tényező lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyugdíj 2020: Ha ki akarunk mászni a gödörből, abba kellene hagyni az ásástA kormány csökkenő járulékkulcsból akar nagyobb nyugdíjat adományozni, az ellenzék pedig türelmesen várja, hogy összeomoljon a rendszer. Lehetne és kellene is mást csinálni.

Világ költségvetés korai nyugdíj németország nyugdíj nyugdíjkorhatár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 11:26 Világ

Százezer forintnak megfelelő alapjövedelemről kezdtek beszélgetni Lengyelországban

A felmérések szerint a lengyelek 91 százaléka nem hagyna fel a munkával, ha megkapná az összeget.

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.