Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 23. 12:13 Világ

Olyan népszerű az előrehozott nyugdíj, hogy egyre többe kerül a költségvetésnek Németországban

A lakosság öregedése miatt Németországban fokozatosan 65-ről 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, 2012 óta minden évben egy hónappal, 2024 és 2029 között pedig két hónapos lépcsőkben. Az 1964-es születésű korosztály lesz az első, amelynek tagjai csak 67 évesen mehetnek majd nyugdíjba.

A hazai „nők 40” lehetőséghez hasonlóan azonban Németországban is van egy kiskapu, amellyel a 65 évet sem kell feltétlenül megvárni. Ráadásul ez a férfiak és a nők számára is nyitva áll, igaz, 40 helyett 45 éves jogosultsági idő kell hozzá, legalábbis ha valaki teljes nyugdíjat szeretne kapni.

Ennek keretében, ha valaki összegyűjtötte a 45 évet, akkor már 63 évesen elmehet nyugdíjba, és felveheti annak teljes összegét. Ha még nem gyűlt össze a 45 éve, akkor 63 évesen szintén nyugdíjba mehet, ám csak csökkentett összegű járandóságot kap, amíg el nem éri az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Ahogy a Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung írja, ez a lehetőség egyre népszerűbb, jócskán felülmúlva a korábbi kormányzati várakozásokat. A vasárnapi lap a német nyugdíjbiztosító jelentéséből idézett, amelyet a kormány ezen a héten tárgyal meg. A kimutatás szerint 2016-ban 225 640 ember ment el úgy 63 évesen nyugdíjba, hogy már megvolt a 45 éves jogosultsági ideje, tavaly viszont már 247 150.

Arányaiban sokkal jobban emelkedett azok száma, akik – a 45 év hiányában – az átmeneti anyagi veszteséget is vállalták annak érdekében, hogy 63 évesen elhagyhassák a munkaerőpiacot. 2016-ban ők közel 62 ezren voltak, tavaly viszont már a 84 ezret is meghaladta a számuk.

Összességében egy elég jelentős csoportról van szó, ugyanis jelenleg a mintegy 18 millió német nyugdíjasból 3,5 millióan még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ennek egyebek mellett azért van jelentősége, mert az ő járandóságuk kifizetésébe be kell szállnia a német költségvetésnek, és ennek összege tavaly először haladta meg a 100 milliárd eurót.

Ennek oka elsősorban az, hogy a Németországban is igen népes baby boomer korosztály egyre nagyobb része éri el a 63 éves kort. A számukra folyósított juttatás a korábbi években – a folyamatos költségvetési többletek mellett – nem terhelte meg igazán a német büdzsét, ám idén a járvány- és válságkezelés miatt elengedték a kiadásokat, és ha a következő években szeretne a kormány visszatérni a feszes gazdálkodáshoz, akkor ez egy nehezítő tényező lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyugdíj 2020: Ha ki akarunk mászni a gödörből, abba kellene hagyni az ásástA kormány csökkenő járulékkulcsból akar nagyobb nyugdíjat adományozni, az ellenzék pedig türelmesen várja, hogy összeomoljon a rendszer. Lehetne és kellene is mást csinálni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ költségvetés korai nyugdíj németország nyugdíj nyugdíjkorhatár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.