Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 16. 11:52 Világ

A lazább járványkezelésről elhíresült Svédországban is segítségért kiáltanak a vállalkozók

Svédországban a járvány első hullámának védekezését sokkal inkább csak javasolt, önkéntesen vállalt korlátozásokra építették, mintsem kötelező szabályokra. Az országban a heves, sok halálos áldozattal járó tavasz után most ugyanúgy második (ezúttal sokkal kevésbé súlyos lefutású) hullám alakult ki, mint máshol. Hogyan áll a gazdaság a lazább intézkedésekkel jellemzett tavasz után?

A második legnagyobb tartomány, a göteborgi központú Västra Götaland kereskedelmi szervezetének vezetője, Rudolf Antoni gyakorlatilag kétségbeesett segítségkérő nyílt levelet jelentetett meg a helyi sajtóban, amelyben számos konkrét adatot is közöl, és ezek alapján a helyzet nem tűnik kevésbé súlyosnak, mint máshol.

A svéd lakosság 17 százalékának otthont adó, iparilag fejlett régióban Antoni adatai szerint a cégek 56 százaléka bevételcsökkenést szenvedett el az elmúlt hat hónapban. Tíz cégből 4 visszafogta a beruházásokat, és ugyanilyen arányban vannak azok, amelyek létszámleépítéshez folyamodtak.

A munkanélküliek száma az 1,6 millió lakosú körzetben egy év alatt 18 ezer fővel emelkedett, a teljes országra vonatkozó növekedés pedig 100 ezer fő.

Antoni azt mondja, az első hullámot átvészelő cégek közül rengeteg sérülékennyé vált, és bár a kormány most többféle módon próbálja segíteni őket, ez nem elég. Míg a támogatások tavasszal gyorsan megérkeztek, most Antoni szerint beragadt a rendszer, nem érkezik meg az ígért pénz, és félő, hogy sok vállalkozás csődbe jut.

A WHO adatai szerint Svédországban eddig 614 halálozás jutott 1 millió lakosra a járvány következtében, a szomszédos Norvégiában ugyanez a mutató 55, Dániában pedig 131 (Magyarországon 320).

Világ járvány koronavírus segítség Svédország vállalkozók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Váczi István
2020. november 23. 12:13 Világ

Olyan népszerű az előrehozott nyugdíj, hogy egyre többe kerül a költségvetésnek Németországban

Németországban „nők 40" helyett „mindenki 45" van, némi könnyítéssel, és egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Kasnyik Márton
2020. november 21. 15:27 Világ

Gyorsan el fog dőlni, hogy Biden át tud-e vinni bármi érdemit

Korszakos átalakításokra készült Biden, de úgy tűnik, valami sokkal kisebbel kell beérnie. Lehet, hogy ez nincs is ellenére.

Fontos

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Ne hagyd ki