Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 16. 11:52 Világ

A lazább járványkezelésről elhíresült Svédországban is segítségért kiáltanak a vállalkozók

Svédországban a járvány első hullámának védekezését sokkal inkább csak javasolt, önkéntesen vállalt korlátozásokra építették, mintsem kötelező szabályokra. Az országban a heves, sok halálos áldozattal járó tavasz után most ugyanúgy második (ezúttal sokkal kevésbé súlyos lefutású) hullám alakult ki, mint máshol. Hogyan áll a gazdaság a lazább intézkedésekkel jellemzett tavasz után?

A második legnagyobb tartomány, a göteborgi központú Västra Götaland kereskedelmi szervezetének vezetője, Rudolf Antoni gyakorlatilag kétségbeesett segítségkérő nyílt levelet jelentetett meg a helyi sajtóban, amelyben számos konkrét adatot is közöl, és ezek alapján a helyzet nem tűnik kevésbé súlyosnak, mint máshol.

A svéd lakosság 17 százalékának otthont adó, iparilag fejlett régióban Antoni adatai szerint a cégek 56 százaléka bevételcsökkenést szenvedett el az elmúlt hat hónapban. Tíz cégből 4 visszafogta a beruházásokat, és ugyanilyen arányban vannak azok, amelyek létszámleépítéshez folyamodtak.

A munkanélküliek száma az 1,6 millió lakosú körzetben egy év alatt 18 ezer fővel emelkedett, a teljes országra vonatkozó növekedés pedig 100 ezer fő.

Antoni azt mondja, az első hullámot átvészelő cégek közül rengeteg sérülékennyé vált, és bár a kormány most többféle módon próbálja segíteni őket, ez nem elég. Míg a támogatások tavasszal gyorsan megérkeztek, most Antoni szerint beragadt a rendszer, nem érkezik meg az ígért pénz, és félő, hogy sok vállalkozás csődbe jut.

A WHO adatai szerint Svédországban eddig 614 halálozás jutott 1 millió lakosra a járvány következtében, a szomszédos Norvégiában ugyanez a mutató 55, Dániában pedig 131 (Magyarországon 320).

Világ járvány koronavírus segítség Svédország vállalkozók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Torontáli Zoltán
2021. május 4. 10:49 Világ

Innsbruckban öt évig 60 eurót leírhat a villanyszámlából, aki 250 eurót ad napelemes fejlesztésre

Üzleti együttműködés a lakók és a város között, közösségi finanszírozás és megújuló energia - ezeket kombinálja a program.

Fontos

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.