Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 12. 12:49 Világ

OPEC-tagországnyi olajat tüntettek el a hurrikánok idén a piacról

Az egymást követő hurrikánok erősen visszavetették az olajkitermelést a Mexikói-öbölben, korábban sosem esett ki olyan mennyiségű felhozatal, mint most.

Idén több csúcsot is megdöntött a hurrikánszezon a nyugati féltekén, a feljegyzések kezdete óta sosem alakult ki még 29 kritikus nagyságú viharzóna az Atlanti-óceán fölött, és az Egyesült Államok szárazföldi területét elérő 12 hurrikán is rekordnak számít. Ha hurrikán fenyeget, akkor a tengeri olajkitermelő platformokon le kell állítani a felhozatalt, hogy megelőzzenek egy esetleges környezeti katasztrófát.

Amerikában 2010 óta vezetnek kormányzati statisztikát arról, hogy ilyen okból kifolyólag mekkora kitermelés esett ki az egyes években. Az eddigi rekordot 2012 tartotta, amikor ez a mennyiség 14,3 millió hordó volt, ezt viszont három olyan év követte, amikor egyáltalán nem kellett leállítani a munkát. A 2010 és 2019 közötti tíz év átlaga 4,83 millió hordó,

az idei mennyiség viszont már 40,9 millió hordó.

Ahogy a Bloomberg írja, ez a június elejétől kezdődő hurrikánszezon egy napjára vetítve 270 ezer hordó, ami körülbelül annyi, mint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetében (OPEC) tag Kongói Köztársaság kitermelése. Egy normális évben ez ideiglenesen drágíthatta volna az olajat, most viszont legfeljebb azt lehetne számolgatni, hogy pluszban mennyivel csökkent volna az ár, ha nem esik ki ilyen nagy mennyiség. Az ok természetesen a koronavírus-járvány, amely miatt összeomlott a kőolaj iránti kereslet, emlékezetes módon tavasszal még negatív árra is volt példa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzívroham az amerikai kőolajpiaconMínusz 40 dollárért adták az amerikai kőolaj hordóját, vagyis ennyit fizettek a vevőnek. Mikor fognak nekünk fizetni a benzinkúton?

Világ hurrikán járvány kőolaj kőolaj-kitermelés Mexikói-öböl olajfogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.

Bucsky Péter
2021. december 1. 06:36 Vállalat

Egyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iG

Sokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Váczi István
2021. november 30. 16:08 Adat

Az egyik vakcinából már kétszer többet passzoltunk el külföldre, mint amennyit itthon beadtak

Idehaza hónapok óta alig használják az Astrazeneca készítményét, így nem csoda, hogy a kormány külföldön kezdett helyet keresni a rövid szavatossági idejű készleteknek.