Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 12. 12:49 Világ

OPEC-tagországnyi olajat tüntettek el a hurrikánok idén a piacról

Az egymást követő hurrikánok erősen visszavetették az olajkitermelést a Mexikói-öbölben, korábban sosem esett ki olyan mennyiségű felhozatal, mint most.

Idén több csúcsot is megdöntött a hurrikánszezon a nyugati féltekén, a feljegyzések kezdete óta sosem alakult ki még 29 kritikus nagyságú viharzóna az Atlanti-óceán fölött, és az Egyesült Államok szárazföldi területét elérő 12 hurrikán is rekordnak számít. Ha hurrikán fenyeget, akkor a tengeri olajkitermelő platformokon le kell állítani a felhozatalt, hogy megelőzzenek egy esetleges környezeti katasztrófát.

Amerikában 2010 óta vezetnek kormányzati statisztikát arról, hogy ilyen okból kifolyólag mekkora kitermelés esett ki az egyes években. Az eddigi rekordot 2012 tartotta, amikor ez a mennyiség 14,3 millió hordó volt, ezt viszont három olyan év követte, amikor egyáltalán nem kellett leállítani a munkát. A 2010 és 2019 közötti tíz év átlaga 4,83 millió hordó,

az idei mennyiség viszont már 40,9 millió hordó.

Ahogy a Bloomberg írja, ez a június elejétől kezdődő hurrikánszezon egy napjára vetítve 270 ezer hordó, ami körülbelül annyi, mint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetében (OPEC) tag Kongói Köztársaság kitermelése. Egy normális évben ez ideiglenesen drágíthatta volna az olajat, most viszont legfeljebb azt lehetne számolgatni, hogy pluszban mennyivel csökkent volna az ár, ha nem esik ki ilyen nagy mennyiség. Az ok természetesen a koronavírus-járvány, amely miatt összeomlott a kőolaj iránti kereslet, emlékezetes módon tavasszal még negatív árra is volt példa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzívroham az amerikai kőolajpiaconMínusz 40 dollárért adták az amerikai kőolaj hordóját, vagyis ennyit fizettek a vevőnek. Mikor fognak nekünk fizetni a benzinkúton?

Világ hurrikán járvány kőolaj kőolaj-kitermelés Mexikói-öböl olajfogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Fontos

Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Az előrejelzések szerint a megugró infláció miatt az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek Oroszországban.

Jandó Zoltán
2022. május 25. 16:10 Adat

Rohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számít

Minden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?