Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 12. 12:49 Világ

OPEC-tagországnyi olajat tüntettek el a hurrikánok idén a piacról

Az egymást követő hurrikánok erősen visszavetették az olajkitermelést a Mexikói-öbölben, korábban sosem esett ki olyan mennyiségű felhozatal, mint most.

Idén több csúcsot is megdöntött a hurrikánszezon a nyugati féltekén, a feljegyzések kezdete óta sosem alakult ki még 29 kritikus nagyságú viharzóna az Atlanti-óceán fölött, és az Egyesült Államok szárazföldi területét elérő 12 hurrikán is rekordnak számít. Ha hurrikán fenyeget, akkor a tengeri olajkitermelő platformokon le kell állítani a felhozatalt, hogy megelőzzenek egy esetleges környezeti katasztrófát.

Amerikában 2010 óta vezetnek kormányzati statisztikát arról, hogy ilyen okból kifolyólag mekkora kitermelés esett ki az egyes években. Az eddigi rekordot 2012 tartotta, amikor ez a mennyiség 14,3 millió hordó volt, ezt viszont három olyan év követte, amikor egyáltalán nem kellett leállítani a munkát. A 2010 és 2019 közötti tíz év átlaga 4,83 millió hordó,

az idei mennyiség viszont már 40,9 millió hordó.

Ahogy a Bloomberg írja, ez a június elejétől kezdődő hurrikánszezon egy napjára vetítve 270 ezer hordó, ami körülbelül annyi, mint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetében (OPEC) tag Kongói Köztársaság kitermelése. Egy normális évben ez ideiglenesen drágíthatta volna az olajat, most viszont legfeljebb azt lehetne számolgatni, hogy pluszban mennyivel csökkent volna az ár, ha nem esik ki ilyen nagy mennyiség. Az ok természetesen a koronavírus-járvány, amely miatt összeomlott a kőolaj iránti kereslet, emlékezetes módon tavasszal még negatív árra is volt példa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzívroham az amerikai kőolajpiaconMínusz 40 dollárért adták az amerikai kőolaj hordóját, vagyis ennyit fizettek a vevőnek. Mikor fognak nekünk fizetni a benzinkúton?

Világ hurrikán járvány kőolaj kőolaj-kitermelés Mexikói-öböl olajfogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. május 14. 12:10 Világ

5200 forintos jutalom bevezetése után kapcsolt fénysebességre az oltási program Mongóliában

Május eleje óta 27-ről 52 százalékra nőtt a legalább egyszer oltottak aránya a 3,2 milliós országban, ahol kínai, orosz és nyugati vakcinákkal is oltanak.

Jandó Zoltán
2021. május 14. 06:56 Világ

Senkit nem érdekel a járvány a közeli országban, ahol a legtöbben halhattak meg Covidban

A kormány hibát hibára halmoz a járványkezelésben, és emiatt rengetegen haltak meg Bulgáriában, de annyira nagy a korrupció, hogy a választási kampány is csak arról szólt.

Mészáros R. Tamás
2021. május 13. 06:53 Tech, Világ

Tavaly még mindenki rajtuk röhögött, aztán kerestek 46 milliárd dollárt

A világ legnagyobb kockázati tőkealapját tavaly a startup-lufi állatorvosi lovának tartották, ám idénre az egyik legjobban fialó cég lett - a szkeptikusok szerint elsősorban a szerencsének köszönhetően.

Fontos

Bucsky Péter
2021. május 15. 06:58 Podcast

Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat

G7 Podcast! Az ember által okozott egyik negatív környezeti hatás csökkentése együtt jár a másik hatás növelésével, ezért Dombi Mihály szerint újra kéne gondolnunk az alapvető infrastruktúrákhoz való viszonyulásunkat.

Tóth István János
2021. május 14. 18:08 Adat, Közélet

A kiszámíthatatlan és korrupt állam a sikeres járványkezelést is akadályozza

Minél magasabb volt a korrupció szintje egy EU-tagországban, annál többen haltak meg lakosságarányosan a járvány következtében.

Avatar
2021. május 13. 17:10 Közélet

Kockázatok és mellékhatások a kormány költségvetési tervei kapcsán

A makrogazdasági politika fő törekvése a gyors gazdasági növekedés és ezáltal a gyors felzárkózás, a legnagyobb kockázata pedig a viszonylag magas infláció.