Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 12. 12:49 Világ

OPEC-tagországnyi olajat tüntettek el a hurrikánok idén a piacról

Az egymást követő hurrikánok erősen visszavetették az olajkitermelést a Mexikói-öbölben, korábban sosem esett ki olyan mennyiségű felhozatal, mint most.

Idén több csúcsot is megdöntött a hurrikánszezon a nyugati féltekén, a feljegyzések kezdete óta sosem alakult ki még 29 kritikus nagyságú viharzóna az Atlanti-óceán fölött, és az Egyesült Államok szárazföldi területét elérő 12 hurrikán is rekordnak számít. Ha hurrikán fenyeget, akkor a tengeri olajkitermelő platformokon le kell állítani a felhozatalt, hogy megelőzzenek egy esetleges környezeti katasztrófát.

Amerikában 2010 óta vezetnek kormányzati statisztikát arról, hogy ilyen okból kifolyólag mekkora kitermelés esett ki az egyes években. Az eddigi rekordot 2012 tartotta, amikor ez a mennyiség 14,3 millió hordó volt, ezt viszont három olyan év követte, amikor egyáltalán nem kellett leállítani a munkát. A 2010 és 2019 közötti tíz év átlaga 4,83 millió hordó,

az idei mennyiség viszont már 40,9 millió hordó.

Ahogy a Bloomberg írja, ez a június elejétől kezdődő hurrikánszezon egy napjára vetítve 270 ezer hordó, ami körülbelül annyi, mint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetében (OPEC) tag Kongói Köztársaság kitermelése. Egy normális évben ez ideiglenesen drágíthatta volna az olajat, most viszont legfeljebb azt lehetne számolgatni, hogy pluszban mennyivel csökkent volna az ár, ha nem esik ki ilyen nagy mennyiség. Az ok természetesen a koronavírus-járvány, amely miatt összeomlott a kőolaj iránti kereslet, emlékezetes módon tavasszal még negatív árra is volt példa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzívroham az amerikai kőolajpiaconMínusz 40 dollárért adták az amerikai kőolaj hordóját, vagyis ennyit fizettek a vevőnek. Mikor fognak nekünk fizetni a benzinkúton?

Világ hurrikán járvány kőolaj kőolaj-kitermelés Mexikói-öböl olajfogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. november 25. 12:12 Világ

Ha Kína megneheztel, hirtelen gondok lesznek a minőséggel

Ötvennél is több teherhajó várja legalább egy hónapja, hogy kirakodhasson kínai kikötőkben összesen 5,7 millió tonna, Ausztráliában kibányászott szenet.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Váczi István
2020. november 23. 12:13 Világ

Olyan népszerű az előrehozott nyugdíj, hogy egyre többe kerül a költségvetésnek Németországban

Németországban „nők 40" helyett „mindenki 45" van, némi könnyítéssel, és egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Fontos

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.