Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 12. 12:49 Világ

OPEC-tagországnyi olajat tüntettek el a hurrikánok idén a piacról

Az egymást követő hurrikánok erősen visszavetették az olajkitermelést a Mexikói-öbölben, korábban sosem esett ki olyan mennyiségű felhozatal, mint most.

Idén több csúcsot is megdöntött a hurrikánszezon a nyugati féltekén, a feljegyzések kezdete óta sosem alakult ki még 29 kritikus nagyságú viharzóna az Atlanti-óceán fölött, és az Egyesült Államok szárazföldi területét elérő 12 hurrikán is rekordnak számít. Ha hurrikán fenyeget, akkor a tengeri olajkitermelő platformokon le kell állítani a felhozatalt, hogy megelőzzenek egy esetleges környezeti katasztrófát.

Amerikában 2010 óta vezetnek kormányzati statisztikát arról, hogy ilyen okból kifolyólag mekkora kitermelés esett ki az egyes években. Az eddigi rekordot 2012 tartotta, amikor ez a mennyiség 14,3 millió hordó volt, ezt viszont három olyan év követte, amikor egyáltalán nem kellett leállítani a munkát. A 2010 és 2019 közötti tíz év átlaga 4,83 millió hordó,

az idei mennyiség viszont már 40,9 millió hordó.

Ahogy a Bloomberg írja, ez a június elejétől kezdődő hurrikánszezon egy napjára vetítve 270 ezer hordó, ami körülbelül annyi, mint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetében (OPEC) tag Kongói Köztársaság kitermelése. Egy normális évben ez ideiglenesen drágíthatta volna az olajat, most viszont legfeljebb azt lehetne számolgatni, hogy pluszban mennyivel csökkent volna az ár, ha nem esik ki ilyen nagy mennyiség. Az ok természetesen a koronavírus-járvány, amely miatt összeomlott a kőolaj iránti kereslet, emlékezetes módon tavasszal még negatív árra is volt példa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzívroham az amerikai kőolajpiaconMínusz 40 dollárért adták az amerikai kőolaj hordóját, vagyis ennyit fizettek a vevőnek. Mikor fognak nekünk fizetni a benzinkúton?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hurrikán járvány kőolaj kőolaj-kitermelés Mexikói-öböl olajfogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.