Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 6. 13:44 Világ

Az üresen álló irodákat lakásokká alakítanák Svédországban

A svéd kormány utasította az ország építésügyi hatóságát, hogy kezdje el annak a tervnek a kidolgozását, hogyan lehetne a sok üresen maradt irodából és üzlethelyiségből minél gyorsabban lakásokat kialakítani.

A hivatalnak február 26-ig kell elkészítenie a konkrét javaslatokat, amelyek megkönnyítenék az átalakítást, elsősorban jogi változtatásokról lehet szó, vagyis az építési törvényhez várnak megfelelő módosító javaslatokat.

Ahogy a svéd lapok írják, a kormány fenntarthatósági szempontokra hivatkozva hozta meg a döntést, a központi kommunikáció szerint nem szeretnék, ha a járvány miatt egyre jobban elterjedté váló otthoni munka miatt belvárosi irodaházak hosszabb távon üresen állnának, miközben a lakóingatlanok iránt nagy a kereslet, az átalakítást viszont bürokratikus akadályok nehezítik.

A szándék az, hogy a nagy belvárosi ingatlanokból akár iskolai kollégiumokat vagy fiataloknak szánt, kisebb lakásokból álló ingatlanokat lehessen fejleszteni.

A svéd ingatlanfejlesztők alapvetően támogatják a kezdeményezést, viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy az irodaházakat korántsem kell még temetni, a szakmai szervezetek szerint az irodapiaci kereslet a távmunka terjedése ellenére is stabil, és hosszabb távon sem számítanak arra, hogy a visszaesés drasztikus lesz.

Világ átalakítás bolt ingatlan iroda Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. június 18. 08:36 Világ

Az elszálló budapesti lakásárak sehol sincsenek Prágához képest

A bürokratikus akadályok miatt szűkös a kínálat a cseh fővárosban.

Avatar
2021. június 17. 16:49 Világ

Geopolitikai fekete lyukat hagytak maguk mögött a magyar katonák

Afganisztán számolatlanul nyelte el az Egyesült Államok és szövetségeseinek emberi és anyagi erőforrásait. Jó, hogy Magyarország 18 év után kivonult onnan.

Hajdu Miklós
2021. június 17. 13:45 Világ

Nagyon fogynak Angliában a népszerűtlen munkákat olcsón elvégző külföldi munkások

Lehet, hogy béremelésre kényszerülnek a munkaadók, hogy a belföldi dolgozók közül is toborozni tudjanak.

Fontos

Stubnya Bence
2021. június 19. 07:00 Podcast

Júliusban elindulhat a kormány új rezsiharca Brüsszelben

Az uniós klímavédelem egyik legkomolyabb reformjának vitája kezdődik hamarosan. De milyen hatással lesz ez az országra? Bart Istvánnal és Muth Dániellel beszéltük át az e heti G7 Podcastban.

Fabók Bálint
2021. június 18. 16:50 Közélet

„Fizetés alig van, megbecsülés nulla” – miért merült fel, hogy tüntessenek az ápolók?

A járvány csillapodásával ismét felmondhatnak az ápolók, és szakmai szervezetek szerint több ezren hagyhatják el az évek óta emberhiányos ágazatot.

Fabók Bálint
2021. június 18. 06:21 Élet

Egészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünk

Sokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.