Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 28. 15:09 Világ

Elárasztották a piacot a brazilok, egyre olcsóbb a kávé

A logisztikai problémák ellenére egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg a világpiacon a legutóbbi jó brazíliai kávétermés, így szeptemberben erőteljesen esett a termény világpiaci ára.

A Bloomberg összefoglalója szerint a világ legnagyobb kávétermesztő és –exportáló országa szeptemberben várhatóan 3,5 millió zsák (210 ezer tonna) mennyiséget ad el külföldön. Ez minden korábbi szeptemberi mennyiségnél több, az összes hónapot figyelembe véve pedig legutóbb 2018 decemberében volt ilyen volumenre példa.

A kereskedők részben azért pörgették fel a lehetőségek szerint az exportot, mert a világ nagy devizái közül a brazil reál értékelődött le leginkább a dollárhoz képest az utóbbi három hónapban. Mivel az export dollárban történik, a kereskedők viszont odahaza reálban üzletelnek, ezért a kivitel egyre jövedelmezőbb.

Részben ennek tudható be, hogy az arabica kávéfajta árfolyama hasonlóan meredek esést mutat szeptemberben, mint januárban, amikor a koronavírus-járvány ázsiai első hulláma borzolta a kedélyeket. Most hasonló hatása van az északi félteke jelentős részén kibontakozó második hullámnak, mert egyre többen valószínűsítik, hogy ez ismét visszaveti az otthonokon kívüli kávéfogyasztást, miközben nyáron sem állt még helyre a tavalyi szint. Mindeközben pedig nemcsak Brazíliában, hanem más jelentős termőterületeken is kedvező az időjárás.

Pedig a brazil export még nagyobb is lehetne, ha logisztikai problémák nem akadályoznák a kivitelt. Az egyik gond az üres konténerek hiánya, más kereskedők pedig azzal küzdenek, hogy a kávéval megrakott konténereik számára nem találnak helyet a hajókon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLecsúszik napi három kávé, de inkább a koffein, mint az íze miattEgyre igényesebb a magyar kávéfogyasztó, de annyira alacsony szintről indult fejlődésnek a piac, hogy még bőven van hova lépni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brazília kávé kávéár kávétermesztés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.