Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. szeptember 27. 17:00 Élet, Világ

Egy olcsó módszerrel is eredményesen lehet fejleszteni a kisgyerekeket

Sok fejlődő országban nehéz és költséges a kisgyerekek felzárkóztatása, pedig azt már tudjuk, hogy nem lehet elég korán elkezdeni. Jamaicában már 30 éve működik egy családlátogató program, ami a gyerekek fejlesztését célozza, és nemrég ennek egy felnagyított változatát tesztelték kísérleti módszertannal Kínában is.

James Heckman és szerzőtársai azt vizsgálták meg véletlenszerű, kontrollált kísérletekkel, hogy mennyire ültethető át a Jamaicában sikeres program Kína legszegényebb területére. Kína vidéki, hegyvidékes részéről választottak ki egy települést, ahol a családok egy részét látogatták a program által képzett fejlesztők, a másik részét viszont nem.

Összesen több mint 1500 család vett részt a programban, mindegyikükhöz olyan fejlesztő érkezett, akinek azonos volt a végzettsége a gyermek szüleivel vagy gondviselőivel. A fejlesztők fő feladata az, hogy a gyerek nevelőinek megtanítsák, hogyan tudnak a fejlődésüket legjobban segítő módon  foglalkozni velük.

A kiválasztott családokat speciális algoritmusok segítségével társították a hozzájuk leginkább hasonlító olyan családokhoz, akik nem vettek részt a programban. Mindkét csoport gyerekei kaptak táplálkozás-kiegészítőket, a kontroll csoportban lévők azonban egyéb fejlesztéseket nem.

A fejlesztés a nyelvi és kognitív képességeket, a finommotoros képességeket, illetve a szociális és érzelmi képességeket célozta. A családlátogató lejegyzetelte, hogy ki foglalkozik a gyerekkel, mennyit játszanak vele, elvégzik-e a megadott feladatokat két foglalkozás között. A látogatások heti rendszerességűek voltak és majdnem két évig tartottak. 

A program lényege, hogy 

a másfajta felzárkóztató programokhoz képest nagyon olcsó, hiszen még 1500 családnál is mindössze 91 látogatóra és 24 projektszervezőre van szükség.

 

Ezen kívül semmi mást nem igényel a program, így a szegényebb régiók is megengedhetik maguknak.

Az eredmények szerint jelentősen jobban teljesítettek a programban résztvevő gyerekek, mint azok, akik csak táplálkozás-kiegészítőket kaptak.

Jobb lett a nyelvi és kognitív képességük és a finom-motoros képességük is javult.

 

A fejlődésbeli különbség nagyobb volt a fiúknál mint a lányoknál, de ennek az az oka, hogy a kiindulási pontban a lányok már fejlettebbek voltak, mint a velük azonos korú fiúk. A szociális és érzelmi képességekben azonban még így is a lányok fejlődtek jobban.

Összességében a program sikeresnek mondható, ráadásul 1500 család bevonásával is ugyanolyan eredményeket értek el, mint a 100 családot magában foglaló jamaicai programban, és ez arra utal, hogy a módszertan jóval nagyobb méretben is beválik, akár szélesebb körben is alkalmazható.

Mivel leginkább a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket segíti, és ahol ők laknak, ott általában nincs pénz drága fejlesztő programokra, ezért fontos előnye a módszertannak az, hogy az eredményesség mellett nem kerül sokba.

Élet Világ gyermeknevelés Kína kísérleti közgazdaságtan korai fejlesztés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

Az emberek azonban külön kérdésnek tartják a gazdasági és a társadalmi egyenlőséget.

Hobot Péter
2022. január 14. 11:17 Adat, Élet

Kevesen gondolják, hogy milyen sokba kerül a magyar állam működése

Két hét alatt kétezer olvasónk töltötte ki a szilveszterkor közzétett játékunkat, ahol a költségvetés főbb tételeit lehetett megtippelni azok nagysága alapján.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Török Zoltán
2022. január 18. 15:59 Közélet

Egyre közelebb van, amikor már nem egészségügyi válsághelyzetként tekintünk a járványra

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság – talán ez a két jelző írja le legtalálóbban az elmúlt két évet, és nem lehetünk biztosak benne hogy 2022 mást hoz.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.