Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. szeptember 27. 17:00 Élet, Világ

Egy olcsó módszerrel is eredményesen lehet fejleszteni a kisgyerekeket

Sok fejlődő országban nehéz és költséges a kisgyerekek felzárkóztatása, pedig azt már tudjuk, hogy nem lehet elég korán elkezdeni. Jamaicában már 30 éve működik egy családlátogató program, ami a gyerekek fejlesztését célozza, és nemrég ennek egy felnagyított változatát tesztelték kísérleti módszertannal Kínában is.

James Heckman és szerzőtársai azt vizsgálták meg véletlenszerű, kontrollált kísérletekkel, hogy mennyire ültethető át a Jamaicában sikeres program Kína legszegényebb területére. Kína vidéki, hegyvidékes részéről választottak ki egy települést, ahol a családok egy részét látogatták a program által képzett fejlesztők, a másik részét viszont nem.

Összesen több mint 1500 család vett részt a programban, mindegyikükhöz olyan fejlesztő érkezett, akinek azonos volt a végzettsége a gyermek szüleivel vagy gondviselőivel. A fejlesztők fő feladata az, hogy a gyerek nevelőinek megtanítsák, hogyan tudnak a fejlődésüket legjobban segítő módon  foglalkozni velük.

A kiválasztott családokat speciális algoritmusok segítségével társították a hozzájuk leginkább hasonlító olyan családokhoz, akik nem vettek részt a programban. Mindkét csoport gyerekei kaptak táplálkozás-kiegészítőket, a kontroll csoportban lévők azonban egyéb fejlesztéseket nem.

A fejlesztés a nyelvi és kognitív képességeket, a finommotoros képességeket, illetve a szociális és érzelmi képességeket célozta. A családlátogató lejegyzetelte, hogy ki foglalkozik a gyerekkel, mennyit játszanak vele, elvégzik-e a megadott feladatokat két foglalkozás között. A látogatások heti rendszerességűek voltak és majdnem két évig tartottak. 

A program lényege, hogy 

a másfajta felzárkóztató programokhoz képest nagyon olcsó, hiszen még 1500 családnál is mindössze 91 látogatóra és 24 projektszervezőre van szükség.

 

Ezen kívül semmi mást nem igényel a program, így a szegényebb régiók is megengedhetik maguknak.

Az eredmények szerint jelentősen jobban teljesítettek a programban résztvevő gyerekek, mint azok, akik csak táplálkozás-kiegészítőket kaptak.

Jobb lett a nyelvi és kognitív képességük és a finom-motoros képességük is javult.

 

A fejlődésbeli különbség nagyobb volt a fiúknál mint a lányoknál, de ennek az az oka, hogy a kiindulási pontban a lányok már fejlettebbek voltak, mint a velük azonos korú fiúk. A szociális és érzelmi képességekben azonban még így is a lányok fejlődtek jobban.

Összességében a program sikeresnek mondható, ráadásul 1500 család bevonásával is ugyanolyan eredményeket értek el, mint a 100 családot magában foglaló jamaicai programban, és ez arra utal, hogy a módszertan jóval nagyobb méretben is beválik, akár szélesebb körben is alkalmazható.

Mivel leginkább a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket segíti, és ahol ők laknak, ott általában nincs pénz drága fejlesztő programokra, ezért fontos előnye a módszertannak az, hogy az eredményesség mellett nem kerül sokba.

Élet Világ gyermeknevelés Kína kísérleti közgazdaságtan korai fejlesztés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2021. február 27. 12:39 Adat, Élet

A magyar női vezetők fele hetente legalább három alkalommal sportol

Többnyire futnak és jógáznak a magyar női menedzserek, és kiderült az is, hogy más előnyöket kaptak a sporttól, mint külföldi társaik.

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 10:56 Élet, Világ

Mi vezérli a nagyon óvatosan vásárló, minimalista életet élőket?

Egy angol kutatás szerint nem a környezetvédelem és a fenntartható jövő a legfőbb hajtóerő, hanem a boldogabb élet.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Fontos

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.

Fabók Bálint
2021. február 26. 06:06 Vállalat

A legnagyobb csongrádi cég sztrájkolói azt mondják, megszakadnak a munkában

Lemaradó fizetések, autóipari lassulás, kizsigerelt dolgozók és megnyirbált jogosultságok is szerepet játszanak abban, hogy sztrájkolnak a Continental makói gyáránál.