Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. szeptember 27. 17:00 Élet, Világ

Egy olcsó módszerrel is eredményesen lehet fejleszteni a kisgyerekeket

Sok fejlődő országban nehéz és költséges a kisgyerekek felzárkóztatása, pedig azt már tudjuk, hogy nem lehet elég korán elkezdeni. Jamaicában már 30 éve működik egy családlátogató program, ami a gyerekek fejlesztését célozza, és nemrég ennek egy felnagyított változatát tesztelték kísérleti módszertannal Kínában is.

James Heckman és szerzőtársai azt vizsgálták meg véletlenszerű, kontrollált kísérletekkel, hogy mennyire ültethető át a Jamaicában sikeres program Kína legszegényebb területére. Kína vidéki, hegyvidékes részéről választottak ki egy települést, ahol a családok egy részét látogatták a program által képzett fejlesztők, a másik részét viszont nem.

Összesen több mint 1500 család vett részt a programban, mindegyikükhöz olyan fejlesztő érkezett, akinek azonos volt a végzettsége a gyermek szüleivel vagy gondviselőivel. A fejlesztők fő feladata az, hogy a gyerek nevelőinek megtanítsák, hogyan tudnak a fejlődésüket legjobban segítő módon  foglalkozni velük.

A kiválasztott családokat speciális algoritmusok segítségével társították a hozzájuk leginkább hasonlító olyan családokhoz, akik nem vettek részt a programban. Mindkét csoport gyerekei kaptak táplálkozás-kiegészítőket, a kontroll csoportban lévők azonban egyéb fejlesztéseket nem.

A fejlesztés a nyelvi és kognitív képességeket, a finommotoros képességeket, illetve a szociális és érzelmi képességeket célozta. A családlátogató lejegyzetelte, hogy ki foglalkozik a gyerekkel, mennyit játszanak vele, elvégzik-e a megadott feladatokat két foglalkozás között. A látogatások heti rendszerességűek voltak és majdnem két évig tartottak. 

A program lényege, hogy 

a másfajta felzárkóztató programokhoz képest nagyon olcsó, hiszen még 1500 családnál is mindössze 91 látogatóra és 24 projektszervezőre van szükség.

 

Ezen kívül semmi mást nem igényel a program, így a szegényebb régiók is megengedhetik maguknak.

Az eredmények szerint jelentősen jobban teljesítettek a programban résztvevő gyerekek, mint azok, akik csak táplálkozás-kiegészítőket kaptak.

Jobb lett a nyelvi és kognitív képességük és a finom-motoros képességük is javult.

 

A fejlődésbeli különbség nagyobb volt a fiúknál mint a lányoknál, de ennek az az oka, hogy a kiindulási pontban a lányok már fejlettebbek voltak, mint a velük azonos korú fiúk. A szociális és érzelmi képességekben azonban még így is a lányok fejlődtek jobban.

Összességében a program sikeresnek mondható, ráadásul 1500 család bevonásával is ugyanolyan eredményeket értek el, mint a 100 családot magában foglaló jamaicai programban, és ez arra utal, hogy a módszertan jóval nagyobb méretben is beválik, akár szélesebb körben is alkalmazható.

Mivel leginkább a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket segíti, és ahol ők laknak, ott általában nincs pénz drága fejlesztő programokra, ezért fontos előnye a módszertannak az, hogy az eredményesség mellett nem kerül sokba.

Élet Világ gyermeknevelés Kína kísérleti közgazdaságtan korai fejlesztés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

Az információk 90 százalékát vizuálisan fogadjuk be, ezért a hálózatok működését is képekben megjelenítve lehet a legjobban megérteni. Ehhez vizuális szótárt kellett kidolgozni, a munka eredményei most láthatóak először.

Debreczeni Anna
2020. október 18. 07:43 Élet

Évi 50 millió forintból teremtenek nagyobb értéket a közmunkánál

A szociális mikrohitelezés és mentorálás az uborkatermesztéssel ért el eredményeket Északkelet-Magyarországon, de más életképes ötleteket is szeretnének támogatni.

Torontáli Zoltán
2020. október 17. 11:33 Élet

Gyorshajtásnál idegesítően pittyeg vagy elveszi a gázt minden új autó 2022-től

Az biztos, hogy az unióban 14 hónap múlva már csak olyan autót lehet eladni, amely technikailag megpróbálja meggátolni a gyorshajtást.

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.