Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. szeptember 24. 14:17 Tech, Világ

Az Uber-modell egyik kegyetlen vonala a kilakoltatások megszervezése lett

Bár az Egyesült Államokban a járvány miatt kilakoltatási moratórium van érvényben, a hirtelen megugró munkanélküliség miatt sokan nem tudják fizetni a bérleti díjakat, és emiatt előfordul, hogy a lakástulajok mégis megpróbálják a jogi kiskapukat kihasználva kilakoltatni a nemfizető bérlőiket.

A jelenség létezésére utal az is, hogy egy platformgazdaság elvén alapuló (Uber vagy Airbnb típusú) mobilalkalmazás is felfutóban van. A kilakoltatások Uberjeként a Civvl arra vállalkozik, hogy összekösse a kilakoltatás elvégzésére vállalkozó “partnereket” az ilyen feladatokra igényt tartó lakástulajdonosokkal.

A Civvl honlapja alapján a platformgazdaság közismert szereplőihez hasonló nyelvezettel kommunikál, kihangsúlyozzák, hogy a kilakoltatási munkákat végző partnerek “a saját maguk főnökei”, akik “flexibilis munkaidőben dolgoznak”.

A Civvl saját magát a “a leggyorsabban növekvő pénzszerzési lehetőségként” definiálja.

A Google Play-ben és az App Store-ban nyilvánosan elérhető kommentek alapján a cég 35 dolláros regisztrációs díjat számol fel, amit előre nem közöl, a regisztráltak közül viszont sokan panaszkodtak arra, hogy nincs elég elérhető munka a platformon.

A honlapon a Vice cikke szerint korábban egy tévesen a New York Timesnak tulajdonított idézet is szerepelt, amely szerint “nagyon sokan hagyták abba a bérleti díjak és a lakáshitelek törlesztő részleteinek fizetését, mert azt gondolják, hogy nem fogják őket kilakoltatni”. A Vice rákérdezett a cégnél erre, de nem válaszoltak, a honlapról viszont utólag leszedték a New York Timesra való hivatkozást, és letiltották a Vice szerzőjének IP-címét az OnQall.com-on.

A Civvl ugyanis egy nagyobb techcéghez, az OnQallhoz tartozik, amely több platformgazdasági alapelven működő alkalmazást is üzemeltet. Ezek jellemzően fizikai munkákat közvetítenek, például költöztetéshez, takarításhoz vagy fűnyíráshoz szolgáltatnak platformot. A OnQall önmagát “on-demand szolgáltatási feladatokat nem nagyvárosi környezetben élő közösségeknek szolgáltató” cégként definiálja.

Szeptember óta az amerikai járványügyi hatóság kilakoltatási moratóriumot rendelt el, amelynek megsértéséért pénzbírságot, szélsőséges esetben akár börtönbüntetést is lehet kapni. Ugyanakkor a bérlőknek ki kell tölteni egy szándéknyilatkozatot a moratórium érvényesítéséhez, amiről nem minden esetben tudnak. A lakástulajok a Vice-nak nyilatkozó bérlői szervezet képviselője szerint például az ilyen kiskapukat kihasználva próbálkoznak kilakoltatni a nemfizető bérlőket, de előfordulnak teljesen illegális kilakoltatások is.

A Civvl arra a kérdésre sem válaszolt, hogy hogyan biztosítja a platformján szerveződő kilakoltatások legalitását. Az általános szerződési feltételek alapján viszont úgy tűnik, hogy minden jogi felelősséget a felhasználóira hárít, arra hivatkozva, hogy az alkalmazás csak összeköti a keresletet a kínálattal.

Tech Világ amerikai egyesült államok kilakoltatás platformgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2020. október 20. 10:21 Tech

A napenergia a valaha volt legolcsóbb energiaforrás lett

Jóval nagyobb mértékben fog terjedni a napenergia az IEA szerint, mint azt két évvel ezelőtt becsülték.

Bucsky Péter
2020. október 12. 14:58 Támogatói tartalom, Tech

Az e-sportra érdemes fogadni

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb nyerte az e-sport lett, de így sem futott fel az összes videojáték-fejlesztő forgalma.

Stubnya Bence
2020. október 11. 15:18 Közélet, Tech

„Régi vágású felfogást tükröz, amit Orbán az európai innovációról írt”

Nem az a lényeg, hogy katonai alapokra épül-e a k+f, a tehetséges magyar kutatók megtartásához pedig világos célokra van szükség - mondta a G7-nek adott interjúban Mariana Mazzucato olasz-amerikai közgazdász.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?