Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. szeptember 24. 14:17 Tech, Világ

Az Uber-modell egyik kegyetlen vonala a kilakoltatások megszervezése lett

Bár az Egyesült Államokban a járvány miatt kilakoltatási moratórium van érvényben, a hirtelen megugró munkanélküliség miatt sokan nem tudják fizetni a bérleti díjakat, és emiatt előfordul, hogy a lakástulajok mégis megpróbálják a jogi kiskapukat kihasználva kilakoltatni a nemfizető bérlőiket.

A jelenség létezésére utal az is, hogy egy platformgazdaság elvén alapuló (Uber vagy Airbnb típusú) mobilalkalmazás is felfutóban van. A kilakoltatások Uberjeként a Civvl arra vállalkozik, hogy összekösse a kilakoltatás elvégzésére vállalkozó “partnereket” az ilyen feladatokra igényt tartó lakástulajdonosokkal.

A Civvl honlapja alapján a platformgazdaság közismert szereplőihez hasonló nyelvezettel kommunikál, kihangsúlyozzák, hogy a kilakoltatási munkákat végző partnerek “a saját maguk főnökei”, akik “flexibilis munkaidőben dolgoznak”.

A Civvl saját magát a “a leggyorsabban növekvő pénzszerzési lehetőségként” definiálja.

A Google Play-ben és az App Store-ban nyilvánosan elérhető kommentek alapján a cég 35 dolláros regisztrációs díjat számol fel, amit előre nem közöl, a regisztráltak közül viszont sokan panaszkodtak arra, hogy nincs elég elérhető munka a platformon.

A honlapon a Vice cikke szerint korábban egy tévesen a New York Timesnak tulajdonított idézet is szerepelt, amely szerint “nagyon sokan hagyták abba a bérleti díjak és a lakáshitelek törlesztő részleteinek fizetését, mert azt gondolják, hogy nem fogják őket kilakoltatni”. A Vice rákérdezett a cégnél erre, de nem válaszoltak, a honlapról viszont utólag leszedték a New York Timesra való hivatkozást, és letiltották a Vice szerzőjének IP-címét az OnQall.com-on.

A Civvl ugyanis egy nagyobb techcéghez, az OnQallhoz tartozik, amely több platformgazdasági alapelven működő alkalmazást is üzemeltet. Ezek jellemzően fizikai munkákat közvetítenek, például költöztetéshez, takarításhoz vagy fűnyíráshoz szolgáltatnak platformot. A OnQall önmagát “on-demand szolgáltatási feladatokat nem nagyvárosi környezetben élő közösségeknek szolgáltató” cégként definiálja.

Szeptember óta az amerikai járványügyi hatóság kilakoltatási moratóriumot rendelt el, amelynek megsértéséért pénzbírságot, szélsőséges esetben akár börtönbüntetést is lehet kapni. Ugyanakkor a bérlőknek ki kell tölteni egy szándéknyilatkozatot a moratórium érvényesítéséhez, amiről nem minden esetben tudnak. A lakástulajok a Vice-nak nyilatkozó bérlői szervezet képviselője szerint például az ilyen kiskapukat kihasználva próbálkoznak kilakoltatni a nemfizető bérlőket, de előfordulnak teljesen illegális kilakoltatások is.

A Civvl arra a kérdésre sem válaszolt, hogy hogyan biztosítja a platformján szerveződő kilakoltatások legalitását. Az általános szerződési feltételek alapján viszont úgy tűnik, hogy minden jogi felelősséget a felhasználóira hárít, arra hivatkozva, hogy az alkalmazás csak összeköti a keresletet a kínálattal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ amerikai egyesült államok kilakoltatás platformgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.