Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 14. 15:05 Világ

Utoljára húznak bele az országban, ahol a világ összes aranyának közel felét bányászták ki

Dél-Afrika helye sokáig megingathatatlan volt a világ aranytermelő országai rangsorának élén, ám 2007 után egészen a nyolcadik helyre esett vissza, miközben aktuális részesedése a kitermelésben 10-ről 3,3 százalékra esett vissza, pedig korábban volt 90 és 70 százalék is. Ennek legfontosabb oka egyszerűen az, hogy kimerülőben vannak a gazdaságosan kitermelhető készletek, ami nem is csoda annak fényében, hogy becslések szerint a világon valaha felszínre hozott összes arany fele majdnem Dél-Afrikából származik.

Jelenleg már a dél-afrikai aranybányák a világ legmélyebbjei, és a veszélyességi listákon is elöl állnak. Az országban az összes bányásznak csak a 22 százaléka termel ki aranyat, a halálesetek fele és a sérülések 37 százaléka mégis rájuk jut. A kitermelési költségeket az is növeli, hogy az erős bányász szakszervezeteknek köszönhetően aránylag magasak a bérek a szektorban.

Ha a hanyatlást nem is fogja megfordítani, de lassítja, hogy az arany idén nagyjából a negyedével drágult. Ráadásul ez a dollárban kifejezett változás, a dél-afrikai rand viszont – a legalább száz éve nem látott gazdasági összeomlás miatt – 16 százalékot vesztett értékéből idén az amerikai devizával szemben. Ennek köszönhetően a költségeit randban fizető, de a kitermelt aranyat dollárban eladó bányacégek gazdálkodása hirtelen óriásit javult.

Az AngloGold az év első felében unciánként átszámolva 1155 dolláros átlagos költségen termelt Dél-Afrikában, ami a mostani, közel 2000 dolláros aranyár mellett még mindig bőven megéri. Ennek ellenére a Wall Street Journal által megszólaltatott szakértők mind arra számítanak, hogy a mostani aranyár csak rövid távon ad lökést az ország aranybányáinak. Tovább maradhatnak művelésben olyan bányák, amelyek alacsonyabb árszint mellett gazdaságtalanok lennének, ám mivel nincsenek feltárásra váró új területek, sem olyan meddőhányók, amelyeket korszerűbb technológiával érdemes lenne újra feldolgozni, így a hanyatlás alapvetően tovább folytatódik majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó eladTovább csökkentett részesedését egy orosz bányatársaságban Petr Kellner PPF-csoportja, amely a magyar Telenor főtualjdonosa.

Világ arany aranybánya aranykereskedelem Dél-Afrika Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Fontos

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.