Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 14. 15:05 Világ

Utoljára húznak bele az országban, ahol a világ összes aranyának közel felét bányászták ki

Dél-Afrika helye sokáig megingathatatlan volt a világ aranytermelő országai rangsorának élén, ám 2007 után egészen a nyolcadik helyre esett vissza, miközben aktuális részesedése a kitermelésben 10-ről 3,3 százalékra esett vissza, pedig korábban volt 90 és 70 százalék is. Ennek legfontosabb oka egyszerűen az, hogy kimerülőben vannak a gazdaságosan kitermelhető készletek, ami nem is csoda annak fényében, hogy becslések szerint a világon valaha felszínre hozott összes arany fele majdnem Dél-Afrikából származik.

Jelenleg már a dél-afrikai aranybányák a világ legmélyebbjei, és a veszélyességi listákon is elöl állnak. Az országban az összes bányásznak csak a 22 százaléka termel ki aranyat, a halálesetek fele és a sérülések 37 százaléka mégis rájuk jut. A kitermelési költségeket az is növeli, hogy az erős bányász szakszervezeteknek köszönhetően aránylag magasak a bérek a szektorban.

Ha a hanyatlást nem is fogja megfordítani, de lassítja, hogy az arany idén nagyjából a negyedével drágult. Ráadásul ez a dollárban kifejezett változás, a dél-afrikai rand viszont – a legalább száz éve nem látott gazdasági összeomlás miatt – 16 százalékot vesztett értékéből idén az amerikai devizával szemben. Ennek köszönhetően a költségeit randban fizető, de a kitermelt aranyat dollárban eladó bányacégek gazdálkodása hirtelen óriásit javult.

Az AngloGold az év első felében unciánként átszámolva 1155 dolláros átlagos költségen termelt Dél-Afrikában, ami a mostani, közel 2000 dolláros aranyár mellett még mindig bőven megéri. Ennek ellenére a Wall Street Journal által megszólaltatott szakértők mind arra számítanak, hogy a mostani aranyár csak rövid távon ad lökést az ország aranybányáinak. Tovább maradhatnak művelésben olyan bányák, amelyek alacsonyabb árszint mellett gazdaságtalanok lennének, ám mivel nincsenek feltárásra váró új területek, sem olyan meddőhányók, amelyeket korszerűbb technológiával érdemes lenne újra feldolgozni, így a hanyatlás alapvetően tovább folytatódik majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó eladTovább csökkentett részesedését egy orosz bányatársaságban Petr Kellner PPF-csoportja, amely a magyar Telenor főtualjdonosa.

Világ arany aranybánya aranykereskedelem Dél-Afrika Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2020. szeptember 24. 14:17 Tech, Világ

Az Uber-modell egyik kegyetlen vonala a kilakoltatások megszervezése lett

A kilakoltatási moratórium ellenére előfordul, hogy a lakástulajdonosok megpróbálják kirakni a bérlőket, erre repült rá egy amerikai cég.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 23. 16:07 Élet, Világ

Lehet, hogy egy brazil nagyvárosban elérték a nyájimmunitást, de súlyos árat fizettek érte

Manausban gyors ütemben szorult vissza a koronavírus, de nagyon sok embernek kellett ehhez meghalnia, és lehet, hogy a lakosság kétharmadának kellett hozzá megfertőződnie.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 21. 17:35 Világ

Még mindig 70 százalékkal olcsóbban dolgozunk, mint a németek

Európai összevetésben is elég alacsony a magyar munkaerő költsége, miközben a német magas, és attól tartanak, hogy ha átállnak a négynapos munkahétre, még magasabb lesz.

Fontos

Váczi István
2020. szeptember 23. 06:29 Közélet

Simicska ment, Szíjj László jött, közel háromszorosára drágult az autópálya-építés

Az évtized elején még nagyjából egymilliárd forintból is ki lehetett hozni egy kilométer olyan sztrádát, ami manapság már több mint három milliárdba kerül.

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.