Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 14. 15:05 Világ

Utoljára húznak bele az országban, ahol a világ összes aranyának közel felét bányászták ki

Dél-Afrika helye sokáig megingathatatlan volt a világ aranytermelő országai rangsorának élén, ám 2007 után egészen a nyolcadik helyre esett vissza, miközben aktuális részesedése a kitermelésben 10-ről 3,3 százalékra esett vissza, pedig korábban volt 90 és 70 százalék is. Ennek legfontosabb oka egyszerűen az, hogy kimerülőben vannak a gazdaságosan kitermelhető készletek, ami nem is csoda annak fényében, hogy becslések szerint a világon valaha felszínre hozott összes arany fele majdnem Dél-Afrikából származik.

Jelenleg már a dél-afrikai aranybányák a világ legmélyebbjei, és a veszélyességi listákon is elöl állnak. Az országban az összes bányásznak csak a 22 százaléka termel ki aranyat, a halálesetek fele és a sérülések 37 százaléka mégis rájuk jut. A kitermelési költségeket az is növeli, hogy az erős bányász szakszervezeteknek köszönhetően aránylag magasak a bérek a szektorban.

Ha a hanyatlást nem is fogja megfordítani, de lassítja, hogy az arany idén nagyjából a negyedével drágult. Ráadásul ez a dollárban kifejezett változás, a dél-afrikai rand viszont – a legalább száz éve nem látott gazdasági összeomlás miatt – 16 százalékot vesztett értékéből idén az amerikai devizával szemben. Ennek köszönhetően a költségeit randban fizető, de a kitermelt aranyat dollárban eladó bányacégek gazdálkodása hirtelen óriásit javult.

Az AngloGold az év első felében unciánként átszámolva 1155 dolláros átlagos költségen termelt Dél-Afrikában, ami a mostani, közel 2000 dolláros aranyár mellett még mindig bőven megéri. Ennek ellenére a Wall Street Journal által megszólaltatott szakértők mind arra számítanak, hogy a mostani aranyár csak rövid távon ad lökést az ország aranybányáinak. Tovább maradhatnak művelésben olyan bányák, amelyek alacsonyabb árszint mellett gazdaságtalanok lennének, ám mivel nincsenek feltárásra váró új területek, sem olyan meddőhányók, amelyeket korszerűbb technológiával érdemes lenne újra feldolgozni, így a hanyatlás alapvetően tovább folytatódik majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó eladTovább csökkentett részesedését egy orosz bányatársaságban Petr Kellner PPF-csoportja, amely a magyar Telenor főtualjdonosa.

Világ arany aranybánya aranykereskedelem Dél-Afrika Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. július 31. 17:06 Világ

Párizs megmutatja, mit lehetne kezdeni az olyan városi sztrádákkal, mint a budapesti Rákóczi út

Nagy fejlesztések jönnek a Champs-Élysées-n, nemcsak környezetkímélőbbé, de a belváros számára jövedelmezőbbé is tennék a területet.

Mészáros R. Tamás
2021. július 31. 06:42 Tech, Világ

Japán az olimpia farvizén meghirdette a hidrogénenergia-alapú társadalom jövőképét

Annak ellenére, hogy a technológia jelenlegi hatékonyságának és árának fényében sokan szkeptikusak az ambiciózus terveket illetően.

Avatar
2021. július 30. 16:28 Élet, Világ

Megmentheted-e az egyéni döntéseiddel a világot a klímakatasztrófától?

A cégek szeretik azt mondani, hogy ők csak olyan termékeket gyártanak, amelyeket el lehet adni. A fogyasztóknak kellene más termékeket venniük? De befolyásolhatja az egyéni fogyasztói döntés a piacokat?

Fontos

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.

Avatar
2021. augusztus 1. 07:20 Közélet, Pénz

Mai szemmel szinte elképzelhetetlen állapotok között indult el a forint, épp 75 éve

Magyarország szó szerint romokban hevert, az államnak súlyos fizetési kötelezettségei voltak, bevétele viszont alig. A pengőt fel kellett áldozni.

Stubnya Bence
2021. július 30. 06:04 Pénz

A szegényebbek és a csokból kimaradók egyre nehezebben jutnak majd hitelhez

A hitelesek egy része már most is érzi a jegybank kamatemelési ciklusának hatásait, amely új korszakot jelent, de mi várható így az ingatlanpiacon?