Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 14. 15:05 Világ

Utoljára húznak bele az országban, ahol a világ összes aranyának közel felét bányászták ki

Dél-Afrika helye sokáig megingathatatlan volt a világ aranytermelő országai rangsorának élén, ám 2007 után egészen a nyolcadik helyre esett vissza, miközben aktuális részesedése a kitermelésben 10-ről 3,3 százalékra esett vissza, pedig korábban volt 90 és 70 százalék is. Ennek legfontosabb oka egyszerűen az, hogy kimerülőben vannak a gazdaságosan kitermelhető készletek, ami nem is csoda annak fényében, hogy becslések szerint a világon valaha felszínre hozott összes arany fele majdnem Dél-Afrikából származik.

Jelenleg már a dél-afrikai aranybányák a világ legmélyebbjei, és a veszélyességi listákon is elöl állnak. Az országban az összes bányásznak csak a 22 százaléka termel ki aranyat, a halálesetek fele és a sérülések 37 százaléka mégis rájuk jut. A kitermelési költségeket az is növeli, hogy az erős bányász szakszervezeteknek köszönhetően aránylag magasak a bérek a szektorban.

Ha a hanyatlást nem is fogja megfordítani, de lassítja, hogy az arany idén nagyjából a negyedével drágult. Ráadásul ez a dollárban kifejezett változás, a dél-afrikai rand viszont – a legalább száz éve nem látott gazdasági összeomlás miatt – 16 százalékot vesztett értékéből idén az amerikai devizával szemben. Ennek köszönhetően a költségeit randban fizető, de a kitermelt aranyat dollárban eladó bányacégek gazdálkodása hirtelen óriásit javult.

Az AngloGold az év első felében unciánként átszámolva 1155 dolláros átlagos költségen termelt Dél-Afrikában, ami a mostani, közel 2000 dolláros aranyár mellett még mindig bőven megéri. Ennek ellenére a Wall Street Journal által megszólaltatott szakértők mind arra számítanak, hogy a mostani aranyár csak rövid távon ad lökést az ország aranybányáinak. Tovább maradhatnak művelésben olyan bányák, amelyek alacsonyabb árszint mellett gazdaságtalanok lennének, ám mivel nincsenek feltárásra váró új területek, sem olyan meddőhányók, amelyeket korszerűbb technológiával érdemes lenne újra feldolgozni, így a hanyatlás alapvetően tovább folytatódik majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó eladTovább csökkentett részesedését egy orosz bányatársaságban Petr Kellner PPF-csoportja, amely a magyar Telenor főtualjdonosa.

Világ arany aranybánya aranykereskedelem Dél-Afrika Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Pálos Máté
2022. május 24. 14:08 Közélet, Világ

Egyre valószínűtlenebbnek tűnik a teljes EU-s olajembargó, Orbánra mutogat a nemzetközi sajtó

Az embargó meghiúsulása nemcsak jelentősen gyengítené az EU stratégiai súlyát a világpolitikában, de a Kremlnek is további időt ad a hadigépezet működtetésére.

Fontos

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Avatar
2022. május 24. 15:00 Pénz

Nyíregyháza lepipálta New Yorkot a bérleti díjak drágulásában

Rekordidő alatt drágultak nagyot a nyíregyházi háromszobás lakások.