Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 14. 15:05 Világ

Utoljára húznak bele az országban, ahol a világ összes aranyának közel felét bányászták ki

Dél-Afrika helye sokáig megingathatatlan volt a világ aranytermelő országai rangsorának élén, ám 2007 után egészen a nyolcadik helyre esett vissza, miközben aktuális részesedése a kitermelésben 10-ről 3,3 százalékra esett vissza, pedig korábban volt 90 és 70 százalék is. Ennek legfontosabb oka egyszerűen az, hogy kimerülőben vannak a gazdaságosan kitermelhető készletek, ami nem is csoda annak fényében, hogy becslések szerint a világon valaha felszínre hozott összes arany fele majdnem Dél-Afrikából származik.

Jelenleg már a dél-afrikai aranybányák a világ legmélyebbjei, és a veszélyességi listákon is elöl állnak. Az országban az összes bányásznak csak a 22 százaléka termel ki aranyat, a halálesetek fele és a sérülések 37 százaléka mégis rájuk jut. A kitermelési költségeket az is növeli, hogy az erős bányász szakszervezeteknek köszönhetően aránylag magasak a bérek a szektorban.

Ha a hanyatlást nem is fogja megfordítani, de lassítja, hogy az arany idén nagyjából a negyedével drágult. Ráadásul ez a dollárban kifejezett változás, a dél-afrikai rand viszont – a legalább száz éve nem látott gazdasági összeomlás miatt – 16 százalékot vesztett értékéből idén az amerikai devizával szemben. Ennek köszönhetően a költségeit randban fizető, de a kitermelt aranyat dollárban eladó bányacégek gazdálkodása hirtelen óriásit javult.

Az AngloGold az év első felében unciánként átszámolva 1155 dolláros átlagos költségen termelt Dél-Afrikában, ami a mostani, közel 2000 dolláros aranyár mellett még mindig bőven megéri. Ennek ellenére a Wall Street Journal által megszólaltatott szakértők mind arra számítanak, hogy a mostani aranyár csak rövid távon ad lökést az ország aranybányáinak. Tovább maradhatnak művelésben olyan bányák, amelyek alacsonyabb árszint mellett gazdaságtalanok lennének, ám mivel nincsenek feltárásra váró új területek, sem olyan meddőhányók, amelyeket korszerűbb technológiával érdemes lenne újra feldolgozni, így a hanyatlás alapvetően tovább folytatódik majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó eladTovább csökkentett részesedését egy orosz bányatársaságban Petr Kellner PPF-csoportja, amely a magyar Telenor főtualjdonosa.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ arany aranybánya aranykereskedelem Dél-Afrika Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.