Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 9. 16:49 Világ

Sokan még mindig nem mennek vissza dolgozni, csökken az irodák értéke

Várakozások szerint tíz százalékkal csökkenhet a London központjában fekvő irodák értéke idén. A világjárvány következtében az ingatlanok iránti kereslet mérséklődik, és a Bloomberg értesülései szerint rövid távon nem is várható változás. Simon Wallace, a gazdasági lap által megkérdezett szakértő szerint a mostani zavaros helyzet korlátozza a piacot, sok vállalat az irodabérleti döntések előtt inkább kivár.

A bérleti díjakat nézve nyolc százalékos csökkenéssel járhat az irodák tavaszi kiürítése, illetve a nyári időszakban a lassú, fokozatos újranyitása. A dolgozókat a brit kormány ugyan megpróbálta bejárásra biztatni, a fertőzés második hullámával kapcsolatos félelmek miatt azonban ennek csak korlátozott sikere volt.

A jobb belső-londoni irodák értéke mindenesetre a következő évben várhatóan stabilizálódni fog. A befektetők ugyanis jövedelmezőbb beruházások hiányában egyelőre nem érdekeltek az eladásban, a prémium ingatlanok piacán hosszabb távon még mindig jobb hozamokat várnak, mint a kötvénypiacokon vagy más területeken. Wallace szerint az árak 2022-ben újra növekvő pályára állhatnak. 

A járványt a New York-i irodapiac is megsínyli, a New York Times által idézett adatok szerint az idei első nyolc hónapban feleannyi bérleti szerződés kötöttek, mint az előző év azonos időszakában, ezzel húsz éves mélypontra zsugorodott az irodapiac. A bérlők ráadásul jellemzően csak olyan rövid időtávokra veszik ki az ingatlanokat, amelyre a tulajdonosoknak februárban valószínűleg eszük ágában se lett volna leszerződni.

Ha az irodabérletről szóló döntések kerülnek napirendre, a következő szavak hangzanak el: halasztás, elnapolás és késleltetés.

– mondta a New York Times-nak egy ingatlanpiaci szakértő, vagyis meglehetősen hasonlóan gondolkodnak a londoni és a New York-i cégvezetők manapság, a potenciális bérlők mindkét városban további áresésre számítanak.

Az amerikai város hétköznapi forgalma még mindig a vasárnapokat idézi, ami már nem csak az irodaház-tulajdonosok számára riasztó, hanem félő, hogy a helyi költségvetés adóbevételein is jókora lyukat üt. A New York-i befektetők valamivel pesszimistábbak, mint a londoniak: a Land & Buildings ingatlanalap vezetője szerint három és öt év között heveri ki az ágazat a mostani megrázkódtatásokat.

Fokozza a nehézségeket, hogy az utóbbi években a legfontosabb új bérlők a közösségi (coworking) irodák üzemeltetői voltak, akiket kiváltképp mélyen érint a mostani válság, és az is, hogy sok cég a korábban már kibérelt, de most kihasználatlan területeit kedvező árakon albérletbe adja más vállalkozásoknak.

Némi optimizmusra ad okot ugyanakkor, hogy a mostani válság a legjelentősebb bérlőknek számító pénzügyi vállalatokat sokkal kevésbé rázza meg, mint a 2008-as. Sőt, az olyan technológiai óriások, mint a Facebook és az Amazon elkötelezettnek tűnnek a New York-i jelenlét iránt.

Az ingatlantulajdonosok tehát egyelőre túlzottan nem aggódnak, már csak azért sem, mert a már érvényben lévő, rendszerint hosszú évekre szóló szerződések felmondása nem megy egy csapásra. Ez mindig hosszú procedúra, és nem véletlen, hogy sokszor inkább nyomott áron, de tovább adják a már lekötött, fölöslegessé vált területeket a cégek, minthogy módosítanák az irodabérletüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBukaresti iroda mutatja meg, hogy milyen lesz a járványbiztos munkahelyHamarosan a környezetvédelmi és energiahatékonysági minősítések mellett a járványvédelmi megfelelőségről szóló tanúsítványt is vitrinjükbe tehetik az irodaházak.

Világ iroda irodabérlet London New York Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2020. szeptember 24. 14:17 Tech, Világ

Az Uber-modell egyik kegyetlen vonala a kilakoltatások megszervezése lett

A kilakoltatási moratórium ellenére előfordul, hogy a lakástulajdonosok megpróbálják kirakni a bérlőket, erre repült rá egy amerikai cég.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 23. 16:07 Élet, Világ

Lehet, hogy egy brazil nagyvárosban elérték a nyájimmunitást, de súlyos árat fizettek érte

Manausban gyors ütemben szorult vissza a koronavírus, de nagyon sok embernek kellett ehhez meghalnia, és lehet, hogy a lakosság kétharmadának kellett hozzá megfertőződnie.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 21. 17:35 Világ

Még mindig 70 százalékkal olcsóbban dolgozunk, mint a németek

Európai összevetésben is elég alacsony a magyar munkaerő költsége, miközben a német magas, és attól tartanak, hogy ha átállnak a négynapos munkahétre, még magasabb lesz.

Fontos

Váczi István
2020. szeptember 23. 06:29 Közélet

Simicska ment, Szíjj László jött, közel háromszorosára drágult az autópálya-építés

Az évtized elején még nagyjából egymilliárd forintból is ki lehetett hozni egy kilométer olyan sztrádát, ami manapság már több mint három milliárdba kerül.

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.