Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 9. 16:49 Világ

Sokan még mindig nem mennek vissza dolgozni, csökken az irodák értéke

Várakozások szerint tíz százalékkal csökkenhet a London központjában fekvő irodák értéke idén. A világjárvány következtében az ingatlanok iránti kereslet mérséklődik, és a Bloomberg értesülései szerint rövid távon nem is várható változás. Simon Wallace, a gazdasági lap által megkérdezett szakértő szerint a mostani zavaros helyzet korlátozza a piacot, sok vállalat az irodabérleti döntések előtt inkább kivár.

A bérleti díjakat nézve nyolc százalékos csökkenéssel járhat az irodák tavaszi kiürítése, illetve a nyári időszakban a lassú, fokozatos újranyitása. A dolgozókat a brit kormány ugyan megpróbálta bejárásra biztatni, a fertőzés második hullámával kapcsolatos félelmek miatt azonban ennek csak korlátozott sikere volt.

A jobb belső-londoni irodák értéke mindenesetre a következő évben várhatóan stabilizálódni fog. A befektetők ugyanis jövedelmezőbb beruházások hiányában egyelőre nem érdekeltek az eladásban, a prémium ingatlanok piacán hosszabb távon még mindig jobb hozamokat várnak, mint a kötvénypiacokon vagy más területeken. Wallace szerint az árak 2022-ben újra növekvő pályára állhatnak. 

A járványt a New York-i irodapiac is megsínyli, a New York Times által idézett adatok szerint az idei első nyolc hónapban feleannyi bérleti szerződés kötöttek, mint az előző év azonos időszakában, ezzel húsz éves mélypontra zsugorodott az irodapiac. A bérlők ráadásul jellemzően csak olyan rövid időtávokra veszik ki az ingatlanokat, amelyre a tulajdonosoknak februárban valószínűleg eszük ágában se lett volna leszerződni.

Ha az irodabérletről szóló döntések kerülnek napirendre, a következő szavak hangzanak el: halasztás, elnapolás és késleltetés.

– mondta a New York Times-nak egy ingatlanpiaci szakértő, vagyis meglehetősen hasonlóan gondolkodnak a londoni és a New York-i cégvezetők manapság, a potenciális bérlők mindkét városban további áresésre számítanak.

Az amerikai város hétköznapi forgalma még mindig a vasárnapokat idézi, ami már nem csak az irodaház-tulajdonosok számára riasztó, hanem félő, hogy a helyi költségvetés adóbevételein is jókora lyukat üt. A New York-i befektetők valamivel pesszimistábbak, mint a londoniak: a Land & Buildings ingatlanalap vezetője szerint három és öt év között heveri ki az ágazat a mostani megrázkódtatásokat.

Fokozza a nehézségeket, hogy az utóbbi években a legfontosabb új bérlők a közösségi (coworking) irodák üzemeltetői voltak, akiket kiváltképp mélyen érint a mostani válság, és az is, hogy sok cég a korábban már kibérelt, de most kihasználatlan területeit kedvező árakon albérletbe adja más vállalkozásoknak.

Némi optimizmusra ad okot ugyanakkor, hogy a mostani válság a legjelentősebb bérlőknek számító pénzügyi vállalatokat sokkal kevésbé rázza meg, mint a 2008-as. Sőt, az olyan technológiai óriások, mint a Facebook és az Amazon elkötelezettnek tűnnek a New York-i jelenlét iránt.

Az ingatlantulajdonosok tehát egyelőre túlzottan nem aggódnak, már csak azért sem, mert a már érvényben lévő, rendszerint hosszú évekre szóló szerződések felmondása nem megy egy csapásra. Ez mindig hosszú procedúra, és nem véletlen, hogy sokszor inkább nyomott áron, de tovább adják a már lekötött, fölöslegessé vált területeket a cégek, minthogy módosítanák az irodabérletüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBukaresti iroda mutatja meg, hogy milyen lesz a járványbiztos munkahelyHamarosan a környezetvédelmi és energiahatékonysági minősítések mellett a járványvédelmi megfelelőségről szóló tanúsítványt is vitrinjükbe tehetik az irodaházak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ iroda irodabérlet London New York Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.