Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 9. 16:49 Világ

Sokan még mindig nem mennek vissza dolgozni, csökken az irodák értéke

Várakozások szerint tíz százalékkal csökkenhet a London központjában fekvő irodák értéke idén. A világjárvány következtében az ingatlanok iránti kereslet mérséklődik, és a Bloomberg értesülései szerint rövid távon nem is várható változás. Simon Wallace, a gazdasági lap által megkérdezett szakértő szerint a mostani zavaros helyzet korlátozza a piacot, sok vállalat az irodabérleti döntések előtt inkább kivár.

A bérleti díjakat nézve nyolc százalékos csökkenéssel járhat az irodák tavaszi kiürítése, illetve a nyári időszakban a lassú, fokozatos újranyitása. A dolgozókat a brit kormány ugyan megpróbálta bejárásra biztatni, a fertőzés második hullámával kapcsolatos félelmek miatt azonban ennek csak korlátozott sikere volt.

A jobb belső-londoni irodák értéke mindenesetre a következő évben várhatóan stabilizálódni fog. A befektetők ugyanis jövedelmezőbb beruházások hiányában egyelőre nem érdekeltek az eladásban, a prémium ingatlanok piacán hosszabb távon még mindig jobb hozamokat várnak, mint a kötvénypiacokon vagy más területeken. Wallace szerint az árak 2022-ben újra növekvő pályára állhatnak. 

A járványt a New York-i irodapiac is megsínyli, a New York Times által idézett adatok szerint az idei első nyolc hónapban feleannyi bérleti szerződés kötöttek, mint az előző év azonos időszakában, ezzel húsz éves mélypontra zsugorodott az irodapiac. A bérlők ráadásul jellemzően csak olyan rövid időtávokra veszik ki az ingatlanokat, amelyre a tulajdonosoknak februárban valószínűleg eszük ágában se lett volna leszerződni.

Ha az irodabérletről szóló döntések kerülnek napirendre, a következő szavak hangzanak el: halasztás, elnapolás és késleltetés.

– mondta a New York Times-nak egy ingatlanpiaci szakértő, vagyis meglehetősen hasonlóan gondolkodnak a londoni és a New York-i cégvezetők manapság, a potenciális bérlők mindkét városban további áresésre számítanak.

Az amerikai város hétköznapi forgalma még mindig a vasárnapokat idézi, ami már nem csak az irodaház-tulajdonosok számára riasztó, hanem félő, hogy a helyi költségvetés adóbevételein is jókora lyukat üt. A New York-i befektetők valamivel pesszimistábbak, mint a londoniak: a Land & Buildings ingatlanalap vezetője szerint három és öt év között heveri ki az ágazat a mostani megrázkódtatásokat.

Fokozza a nehézségeket, hogy az utóbbi években a legfontosabb új bérlők a közösségi (coworking) irodák üzemeltetői voltak, akiket kiváltképp mélyen érint a mostani válság, és az is, hogy sok cég a korábban már kibérelt, de most kihasználatlan területeit kedvező árakon albérletbe adja más vállalkozásoknak.

Némi optimizmusra ad okot ugyanakkor, hogy a mostani válság a legjelentősebb bérlőknek számító pénzügyi vállalatokat sokkal kevésbé rázza meg, mint a 2008-as. Sőt, az olyan technológiai óriások, mint a Facebook és az Amazon elkötelezettnek tűnnek a New York-i jelenlét iránt.

Az ingatlantulajdonosok tehát egyelőre túlzottan nem aggódnak, már csak azért sem, mert a már érvényben lévő, rendszerint hosszú évekre szóló szerződések felmondása nem megy egy csapásra. Ez mindig hosszú procedúra, és nem véletlen, hogy sokszor inkább nyomott áron, de tovább adják a már lekötött, fölöslegessé vált területeket a cégek, minthogy módosítanák az irodabérletüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBukaresti iroda mutatja meg, hogy milyen lesz a járványbiztos munkahelyHamarosan a környezetvédelmi és energiahatékonysági minősítések mellett a járványvédelmi megfelelőségről szóló tanúsítványt is vitrinjükbe tehetik az irodaházak.

Világ iroda irodabérlet London New York Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Bucsky Péter
2020. október 21. 05:13 Közélet, Vállalat

Nem jönnek vissza az utasok, egyre jobban szenved a járványban a BKK

Ha nincs elég utas, akkor nincs elég jegy- és bérletbevétel, a kiadások nagy része viszont fix, a menetrend átszabása viszont mintha tabu lenne.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.