Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 9. 16:49 Világ

Sokan még mindig nem mennek vissza dolgozni, csökken az irodák értéke

Várakozások szerint tíz százalékkal csökkenhet a London központjában fekvő irodák értéke idén. A világjárvány következtében az ingatlanok iránti kereslet mérséklődik, és a Bloomberg értesülései szerint rövid távon nem is várható változás. Simon Wallace, a gazdasági lap által megkérdezett szakértő szerint a mostani zavaros helyzet korlátozza a piacot, sok vállalat az irodabérleti döntések előtt inkább kivár.

A bérleti díjakat nézve nyolc százalékos csökkenéssel járhat az irodák tavaszi kiürítése, illetve a nyári időszakban a lassú, fokozatos újranyitása. A dolgozókat a brit kormány ugyan megpróbálta bejárásra biztatni, a fertőzés második hullámával kapcsolatos félelmek miatt azonban ennek csak korlátozott sikere volt.

A jobb belső-londoni irodák értéke mindenesetre a következő évben várhatóan stabilizálódni fog. A befektetők ugyanis jövedelmezőbb beruházások hiányában egyelőre nem érdekeltek az eladásban, a prémium ingatlanok piacán hosszabb távon még mindig jobb hozamokat várnak, mint a kötvénypiacokon vagy más területeken. Wallace szerint az árak 2022-ben újra növekvő pályára állhatnak. 

A járványt a New York-i irodapiac is megsínyli, a New York Times által idézett adatok szerint az idei első nyolc hónapban feleannyi bérleti szerződés kötöttek, mint az előző év azonos időszakában, ezzel húsz éves mélypontra zsugorodott az irodapiac. A bérlők ráadásul jellemzően csak olyan rövid időtávokra veszik ki az ingatlanokat, amelyre a tulajdonosoknak februárban valószínűleg eszük ágában se lett volna leszerződni.

Ha az irodabérletről szóló döntések kerülnek napirendre, a következő szavak hangzanak el: halasztás, elnapolás és késleltetés.

– mondta a New York Times-nak egy ingatlanpiaci szakértő, vagyis meglehetősen hasonlóan gondolkodnak a londoni és a New York-i cégvezetők manapság, a potenciális bérlők mindkét városban további áresésre számítanak.

Az amerikai város hétköznapi forgalma még mindig a vasárnapokat idézi, ami már nem csak az irodaház-tulajdonosok számára riasztó, hanem félő, hogy a helyi költségvetés adóbevételein is jókora lyukat üt. A New York-i befektetők valamivel pesszimistábbak, mint a londoniak: a Land & Buildings ingatlanalap vezetője szerint három és öt év között heveri ki az ágazat a mostani megrázkódtatásokat.

Fokozza a nehézségeket, hogy az utóbbi években a legfontosabb új bérlők a közösségi (coworking) irodák üzemeltetői voltak, akiket kiváltképp mélyen érint a mostani válság, és az is, hogy sok cég a korábban már kibérelt, de most kihasználatlan területeit kedvező árakon albérletbe adja más vállalkozásoknak.

Némi optimizmusra ad okot ugyanakkor, hogy a mostani válság a legjelentősebb bérlőknek számító pénzügyi vállalatokat sokkal kevésbé rázza meg, mint a 2008-as. Sőt, az olyan technológiai óriások, mint a Facebook és az Amazon elkötelezettnek tűnnek a New York-i jelenlét iránt.

Az ingatlantulajdonosok tehát egyelőre túlzottan nem aggódnak, már csak azért sem, mert a már érvényben lévő, rendszerint hosszú évekre szóló szerződések felmondása nem megy egy csapásra. Ez mindig hosszú procedúra, és nem véletlen, hogy sokszor inkább nyomott áron, de tovább adják a már lekötött, fölöslegessé vált területeket a cégek, minthogy módosítanák az irodabérletüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBukaresti iroda mutatja meg, hogy milyen lesz a járványbiztos munkahelyHamarosan a környezetvédelmi és energiahatékonysági minősítések mellett a járványvédelmi megfelelőségről szóló tanúsítványt is vitrinjükbe tehetik az irodaházak.

Világ iroda irodabérlet London New York Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Váczi István
2021. december 6. 13:41 Világ

Már több lesz a kövér, mint az éhező gyermek a világban jövőre

Amióta létezik az emberiség, a gyermekek alultápláltsága összességében mindig nagyobb probléma volt, mint a túlsúlyuk, jövőre azonban ez szinte biztosan megváltozik.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.