Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 4. 16:55 Világ

A cseh statisztika más, mint a magyar, és ott csökkenő reálbér látszik

Az idei második negyedévben a cseh átlagfizetés értéke 34 ezer 271 korona volt, ami most 468 ezer forintnak felel meg. A cseh alkalmazottak átlagban 160 koronával vittek haza többet ebben az időszakban, mint tavaly ugyanekkor, ami 0,5 százalékos emelkedésnek számít.

Csakhogy időközben az országban éves összehasonlításban 3 százalékos inflációt mértek, ami összességében azt jelenti, hogy a magasabb árak miatt a bérek reálértéke 2,5 százalékkal csökkent. Mivel Csehországban a bérek Magyarországhoz hasonlóan jó ideje dinamikusan emelkednek, az infláció viszont nem nagy, a reálbérek csökkenésére 2013, azaz hét éve nem volt példa.

Mindez azonban teljesen logikusnak tűnik a koronavírus-járvány évében, az első hullám kellős közepén.

Vannak persze olyan ágazatok, ahol az alkalmazottak ennél is jóval kevesebbet tudnak venni a boltokban a fizetésükért, hiszen például a padlót fogó cseh vendéglátásban és szállodaiparban 11,8 százalékos volt a bérek átlagos zuhanása. Még a gépgyártásban (összeszerelő üzemekben) is 4,9 százalékos volt a csökkenés, és Csehországban ebben a szektorban dolgoznak a legtöbben, 1,1 millióan.

Csehországban azonban nem csak (számtani) átlagban közlik a fizetések értékét, a statisztikai hivatal medián értéket is nyilvánosságra hoz. A medián az a középérték, amelytől mindkét irányba ugyanannyi elem található, így ez sokkal jobban fedi azt a fogalmat, amit hétköznapi értelemben nevezünk átlagnak.

A cseh statisztikai hivatal nem is titkolja, hogy a számtani átlagfizetést, vagyis a bruttó 468 ezer forintnak megfelelő összeget a munkavállalók kétharmada nem éri el. A medián viszont átszámolva 397 ezer forint, ez az, ami közelebb áll a hétköznapi értelemben vett átlaghoz, és ez 0,2 százalékkal csökkent egy év alatt.

A csehek azt is közlik, hogy az alkalmazottak 80 százaléka (átszámolva) a bruttó 200 ezer és 767 ezer forintos, széles sávban keres.

Eközben Magyarországon a statisztikából könnyen úgy tűnhet, hogy a járványnak nincs is hatása, sőt. Júniusban a bruttó átlagkereset 421 ezer 700 forint volt, ami 15,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ám ahogy a KSH írja, a kiugró növekedés jelentős részben az egészségügyi dolgozóknak kiosztott 500 ezer forintos egyszeri rendkívüli juttatásnak köszönhető. A nem rendszeres juttatások nélkül számított bruttó átlagkereset 375 ezer 900 forint volt, ám még ez is 10,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A teljes idei első fél évet nézve a magyar bruttó átlagkereset 395 ezer, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 262 ezer 600 forint volt, mindkettő 9,9 százalékos éves növekedést jelez.

Mivel a KSH medián értéket nem közöl, csak sejteni lehet, hogy a hétköznapi fogalmaink szerinti átlag ezeknél a számoknál jóval kisebb, ami abból adódik, hogy a számtani átlagot valószínűleg nálunk sem éri el a munkavállalók jelentős része.

Ám ahogy arról korábban részletesen írtunk, a magyar adatok sok fontos részletet elfednek a tényleges jövedelmi helyzettel kapcsolatban. A statisztikai hivatal ugyanis csak azokkal a teljes munkaidőben alkalmazásban állókkal számol, akik legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél dolgoznak. Így például a részmunkaidősök, a mikrocégek munkatársai és az egyéni vállalkozók kimaradnak az összesítésből, vagyis a lakosság jelentős része kívül esik az adatok spektrumából.

Mindenesetre az így kiszámolt magyar statisztika már majdnem 90 hónapja töretlen reálbér-emelkedést mutat, de ennek értékeléséhez természetesen az infláció számolásának módját is figyelembe kell venni. A KSH szerint a magyar reálbérek az év első négy hónapjában 4,6 százalékkal emelkedtek, pedig márciustól már a járvány miatti leállásnak is éreztetnie kellett a hatását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar átlagfizetés nettója félúton van Szlovénia és Koszovó közöttTovábbra is elég magas az adó- és járulékteher, így például a szlovákok és a horvátok is többet visznek haza, pedig a bruttó átlagbérük alacsonyabb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsan nőnek a magyar keresetek, és velük együtt a kételyek isTavaly is mutatós béremelkedés történt az országban, azonban nem osztozik minden dolgozó egyenlő részben az örömből.

Világ bér Csehország reálbér statisztika Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2023. január 30. 09:39 Világ

A növekvő geopolitikai feszültségek árnyékában készül nagyot ugrani India, kérdés, hogy lesz-e hozzá elég ereje

A nyugati feldolgozóipar bevonzásával a fejlett országok közé lépne India a következő 25 évben, de lehet, hogy ez túl nagy feladat lesz.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.