Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 4. 16:55 Világ

A cseh statisztika más, mint a magyar, és ott csökkenő reálbér látszik

Az idei második negyedévben a cseh átlagfizetés értéke 34 ezer 271 korona volt, ami most 468 ezer forintnak felel meg. A cseh alkalmazottak átlagban 160 koronával vittek haza többet ebben az időszakban, mint tavaly ugyanekkor, ami 0,5 százalékos emelkedésnek számít.

Csakhogy időközben az országban éves összehasonlításban 3 százalékos inflációt mértek, ami összességében azt jelenti, hogy a magasabb árak miatt a bérek reálértéke 2,5 százalékkal csökkent. Mivel Csehországban a bérek Magyarországhoz hasonlóan jó ideje dinamikusan emelkednek, az infláció viszont nem nagy, a reálbérek csökkenésére 2013, azaz hét éve nem volt példa.

Mindez azonban teljesen logikusnak tűnik a koronavírus-járvány évében, az első hullám kellős közepén.

Vannak persze olyan ágazatok, ahol az alkalmazottak ennél is jóval kevesebbet tudnak venni a boltokban a fizetésükért, hiszen például a padlót fogó cseh vendéglátásban és szállodaiparban 11,8 százalékos volt a bérek átlagos zuhanása. Még a gépgyártásban (összeszerelő üzemekben) is 4,9 százalékos volt a csökkenés, és Csehországban ebben a szektorban dolgoznak a legtöbben, 1,1 millióan.

Csehországban azonban nem csak (számtani) átlagban közlik a fizetések értékét, a statisztikai hivatal medián értéket is nyilvánosságra hoz. A medián az a középérték, amelytől mindkét irányba ugyanannyi elem található, így ez sokkal jobban fedi azt a fogalmat, amit hétköznapi értelemben nevezünk átlagnak.

A cseh statisztikai hivatal nem is titkolja, hogy a számtani átlagfizetést, vagyis a bruttó 468 ezer forintnak megfelelő összeget a munkavállalók kétharmada nem éri el. A medián viszont átszámolva 397 ezer forint, ez az, ami közelebb áll a hétköznapi értelemben vett átlaghoz, és ez 0,2 százalékkal csökkent egy év alatt.

A csehek azt is közlik, hogy az alkalmazottak 80 százaléka (átszámolva) a bruttó 200 ezer és 767 ezer forintos, széles sávban keres.

Eközben Magyarországon a statisztikából könnyen úgy tűnhet, hogy a járványnak nincs is hatása, sőt. Júniusban a bruttó átlagkereset 421 ezer 700 forint volt, ami 15,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ám ahogy a KSH írja, a kiugró növekedés jelentős részben az egészségügyi dolgozóknak kiosztott 500 ezer forintos egyszeri rendkívüli juttatásnak köszönhető. A nem rendszeres juttatások nélkül számított bruttó átlagkereset 375 ezer 900 forint volt, ám még ez is 10,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A teljes idei első fél évet nézve a magyar bruttó átlagkereset 395 ezer, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 262 ezer 600 forint volt, mindkettő 9,9 százalékos éves növekedést jelez.

Mivel a KSH medián értéket nem közöl, csak sejteni lehet, hogy a hétköznapi fogalmaink szerinti átlag ezeknél a számoknál jóval kisebb, ami abból adódik, hogy a számtani átlagot valószínűleg nálunk sem éri el a munkavállalók jelentős része.

Ám ahogy arról korábban részletesen írtunk, a magyar adatok sok fontos részletet elfednek a tényleges jövedelmi helyzettel kapcsolatban. A statisztikai hivatal ugyanis csak azokkal a teljes munkaidőben alkalmazásban állókkal számol, akik legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél dolgoznak. Így például a részmunkaidősök, a mikrocégek munkatársai és az egyéni vállalkozók kimaradnak az összesítésből, vagyis a lakosság jelentős része kívül esik az adatok spektrumából.

Mindenesetre az így kiszámolt magyar statisztika már majdnem 90 hónapja töretlen reálbér-emelkedést mutat, de ennek értékeléséhez természetesen az infláció számolásának módját is figyelembe kell venni. A KSH szerint a magyar reálbérek az év első négy hónapjában 4,6 százalékkal emelkedtek, pedig márciustól már a járvány miatti leállásnak is éreztetnie kellett a hatását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar átlagfizetés nettója félúton van Szlovénia és Koszovó közöttTovábbra is elég magas az adó- és járulékteher, így például a szlovákok és a horvátok is többet visznek haza, pedig a bruttó átlagbérük alacsonyabb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsan nőnek a magyar keresetek, és velük együtt a kételyek isTavaly is mutatós béremelkedés történt az országban, azonban nem osztozik minden dolgozó egyenlő részben az örömből.

Világ bér Csehország reálbér statisztika Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. október 24. 06:57 Világ

Most fekszik csak rá igazán Kína a megújulókra, és ez nekünk is jó lehet

Saját céljainak elérése érdekében Kínának fel kell pörgetnie a megújuló energiás és a környezetvédelmi rendszerek fejlesztését, és ebből jó esetben globális előnyök származhatnak.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Fontos

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.