Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 4. 16:55 Világ

A cseh statisztika más, mint a magyar, és ott csökkenő reálbér látszik

Az idei második negyedévben a cseh átlagfizetés értéke 34 ezer 271 korona volt, ami most 468 ezer forintnak felel meg. A cseh alkalmazottak átlagban 160 koronával vittek haza többet ebben az időszakban, mint tavaly ugyanekkor, ami 0,5 százalékos emelkedésnek számít.

Csakhogy időközben az országban éves összehasonlításban 3 százalékos inflációt mértek, ami összességében azt jelenti, hogy a magasabb árak miatt a bérek reálértéke 2,5 százalékkal csökkent. Mivel Csehországban a bérek Magyarországhoz hasonlóan jó ideje dinamikusan emelkednek, az infláció viszont nem nagy, a reálbérek csökkenésére 2013, azaz hét éve nem volt példa.

Mindez azonban teljesen logikusnak tűnik a koronavírus-járvány évében, az első hullám kellős közepén.

Vannak persze olyan ágazatok, ahol az alkalmazottak ennél is jóval kevesebbet tudnak venni a boltokban a fizetésükért, hiszen például a padlót fogó cseh vendéglátásban és szállodaiparban 11,8 százalékos volt a bérek átlagos zuhanása. Még a gépgyártásban (összeszerelő üzemekben) is 4,9 százalékos volt a csökkenés, és Csehországban ebben a szektorban dolgoznak a legtöbben, 1,1 millióan.

Csehországban azonban nem csak (számtani) átlagban közlik a fizetések értékét, a statisztikai hivatal medián értéket is nyilvánosságra hoz. A medián az a középérték, amelytől mindkét irányba ugyanannyi elem található, így ez sokkal jobban fedi azt a fogalmat, amit hétköznapi értelemben nevezünk átlagnak.

A cseh statisztikai hivatal nem is titkolja, hogy a számtani átlagfizetést, vagyis a bruttó 468 ezer forintnak megfelelő összeget a munkavállalók kétharmada nem éri el. A medián viszont átszámolva 397 ezer forint, ez az, ami közelebb áll a hétköznapi értelemben vett átlaghoz, és ez 0,2 százalékkal csökkent egy év alatt.

A csehek azt is közlik, hogy az alkalmazottak 80 százaléka (átszámolva) a bruttó 200 ezer és 767 ezer forintos, széles sávban keres.

Eközben Magyarországon a statisztikából könnyen úgy tűnhet, hogy a járványnak nincs is hatása, sőt. Júniusban a bruttó átlagkereset 421 ezer 700 forint volt, ami 15,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ám ahogy a KSH írja, a kiugró növekedés jelentős részben az egészségügyi dolgozóknak kiosztott 500 ezer forintos egyszeri rendkívüli juttatásnak köszönhető. A nem rendszeres juttatások nélkül számított bruttó átlagkereset 375 ezer 900 forint volt, ám még ez is 10,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A teljes idei első fél évet nézve a magyar bruttó átlagkereset 395 ezer, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 262 ezer 600 forint volt, mindkettő 9,9 százalékos éves növekedést jelez.

Mivel a KSH medián értéket nem közöl, csak sejteni lehet, hogy a hétköznapi fogalmaink szerinti átlag ezeknél a számoknál jóval kisebb, ami abból adódik, hogy a számtani átlagot valószínűleg nálunk sem éri el a munkavállalók jelentős része.

Ám ahogy arról korábban részletesen írtunk, a magyar adatok sok fontos részletet elfednek a tényleges jövedelmi helyzettel kapcsolatban. A statisztikai hivatal ugyanis csak azokkal a teljes munkaidőben alkalmazásban állókkal számol, akik legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél dolgoznak. Így például a részmunkaidősök, a mikrocégek munkatársai és az egyéni vállalkozók kimaradnak az összesítésből, vagyis a lakosság jelentős része kívül esik az adatok spektrumából.

Mindenesetre az így kiszámolt magyar statisztika már majdnem 90 hónapja töretlen reálbér-emelkedést mutat, de ennek értékeléséhez természetesen az infláció számolásának módját is figyelembe kell venni. A KSH szerint a magyar reálbérek az év első négy hónapjában 4,6 százalékkal emelkedtek, pedig márciustól már a járvány miatti leállásnak is éreztetnie kellett a hatását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar átlagfizetés nettója félúton van Szlovénia és Koszovó közöttTovábbra is elég magas az adó- és járulékteher, így például a szlovákok és a horvátok is többet visznek haza, pedig a bruttó átlagbérük alacsonyabb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsan nőnek a magyar keresetek, és velük együtt a kételyek isTavaly is mutatós béremelkedés történt az országban, azonban nem osztozik minden dolgozó egyenlő részben az örömből.

Világ bér Csehország reálbér statisztika Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2020. szeptember 24. 14:17 Tech, Világ

Az Uber-modell egyik kegyetlen vonala a kilakoltatások megszervezése lett

A kilakoltatási moratórium ellenére előfordul, hogy a lakástulajdonosok megpróbálják kirakni a bérlőket, erre repült rá egy amerikai cég.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 23. 16:07 Élet, Világ

Lehet, hogy egy brazil nagyvárosban elérték a nyájimmunitást, de súlyos árat fizettek érte

Manausban gyors ütemben szorult vissza a koronavírus, de nagyon sok embernek kellett ehhez meghalnia, és lehet, hogy a lakosság kétharmadának kellett hozzá megfertőződnie.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 21. 17:35 Világ

Még mindig 70 százalékkal olcsóbban dolgozunk, mint a németek

Európai összevetésben is elég alacsony a magyar munkaerő költsége, miközben a német magas, és attól tartanak, hogy ha átállnak a négynapos munkahétre, még magasabb lesz.

Fontos

Váczi István
2020. szeptember 23. 06:29 Közélet

Simicska ment, Szíjj László jött, közel háromszorosára drágult az autópálya-építés

Az évtized elején még nagyjából egymilliárd forintból is ki lehetett hozni egy kilométer olyan sztrádát, ami manapság már több mint három milliárdba kerül.

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.