Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 31. 12:27 Világ

Több millió dollárt csaltak el egy magyar számlával a legnagyobb múltú sportrendezvénytől

Jövőre rendezik az Amerika Kupa nevű vitorlásverseny következő fordulóját, a szervezésre szánt pénz egy része azonban egy magyar bankszámlán landolt. Júliusban derült ki, hogy ismeretlen csalók 2,8 millió új-zélandi dollárral (560 millió forinttal) rövidítették meg az aucklandi verseny szervezőit, most pedig újabb részletek derültek ki.

Az Amerika Kupa*Ahogy egy olvasónk felhívta rá a figyelmet, valójában Amerika Kupája lenne a helyes fordítás, mivel az első győztes hajóról, az Amerikáról nevezték el a versenyt. a legnagyobb múltra visszatekintő nemzetközi sportesemény, 1851-ben rendezték meg először. A szakmában a nemzetközi vitorlázás csúcsának tartják a versenyt, amelyre a „legtapasztaltabb kapitányok és a legjobb legénységek gyűlnek össze”. Az elmúlt húsz évben három-négy évente rendezték meg, és mindig két csapat küzd egymással, a regnáló bajnok és a kihívó (amelynek a Louis Vuitton luxusmárkáról elnevezett selejtezőt kell ehhez megnyernie).

Az 2021-es aucklandi versenyt a címvédő Team New Zealand szervezi, kihívója pedig egy szicíliai csapat lesz. A szervezésre több mint 250 millió új-zélandi dollár (50 milliárd forint) állami támogatást kapott a csapat, és ebből a pénzből szipkáztak el 2,8 milliót.

A feljelentés alapján egy egészen egyszerű trükkel verték át a szervezőket. Az új-zélandi csapatnak egy Circle-O nevű német-osztrák vállalkozás lett az egyik beszállítója. A csalók 2019 nyarán jelentkeztek be a szervezőknél, egy olyan e-mail címről, amely nagyon hasonlított a Circle-O ügyvezetőjéére (circle helyett clrcle volt benne). Egy júliusi kifizetésről érdeklődtek, amelyet az új-zélandi szervezők már kifizettek. Valamiért azonban azt hitték, hogy a következő, októberi utalás miatt írtak.

Amikor ez kiderült a csalók számára, szeptemberben küldték a számlát, azt kérve, hogy egy új, magyar bankszámlaszámra utalják a pénzt. „Nekünk mindegy, hova küldjük” – jött a válasz, és elutalták a 2,8 millió dollárt. Az eset július elején derült ki, és vezető hír volt Új-Zélandon. A szervezők akkor azt mondták, hogy a pénz egy részét visszakapták, de az nem derült ki, hogy hogyan. Az elkövetőket eddig nem sikerült azonosítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVizsgálják a hatóságok, hogy miért utalt a zimbabwei kormányzat kétmillió dollárt egy magyar számláraAz Interpol kiszivárgott levele szerint megalapozott a gyanú, hogy bűncselekmény áll az utalás mögött.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ csalás Új-Zéland vitorlás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.