Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 31. 12:27 Világ

Több millió dollárt csaltak el egy magyar számlával a legnagyobb múltú sportrendezvénytől

Jövőre rendezik az Amerika Kupa nevű vitorlásverseny következő fordulóját, a szervezésre szánt pénz egy része azonban egy magyar bankszámlán landolt. Júliusban derült ki, hogy ismeretlen csalók 2,8 millió új-zélandi dollárral (560 millió forinttal) rövidítették meg az aucklandi verseny szervezőit, most pedig újabb részletek derültek ki.

Az Amerika Kupa*Ahogy egy olvasónk felhívta rá a figyelmet, valójában Amerika Kupája lenne a helyes fordítás, mivel az első győztes hajóról, az Amerikáról nevezték el a versenyt. a legnagyobb múltra visszatekintő nemzetközi sportesemény, 1851-ben rendezték meg először. A szakmában a nemzetközi vitorlázás csúcsának tartják a versenyt, amelyre a „legtapasztaltabb kapitányok és a legjobb legénységek gyűlnek össze”. Az elmúlt húsz évben három-négy évente rendezték meg, és mindig két csapat küzd egymással, a regnáló bajnok és a kihívó (amelynek a Louis Vuitton luxusmárkáról elnevezett selejtezőt kell ehhez megnyernie).

Az 2021-es aucklandi versenyt a címvédő Team New Zealand szervezi, kihívója pedig egy szicíliai csapat lesz. A szervezésre több mint 250 millió új-zélandi dollár (50 milliárd forint) állami támogatást kapott a csapat, és ebből a pénzből szipkáztak el 2,8 milliót.

A feljelentés alapján egy egészen egyszerű trükkel verték át a szervezőket. Az új-zélandi csapatnak egy Circle-O nevű német-osztrák vállalkozás lett az egyik beszállítója. A csalók 2019 nyarán jelentkeztek be a szervezőknél, egy olyan e-mail címről, amely nagyon hasonlított a Circle-O ügyvezetőjéére (circle helyett clrcle volt benne). Egy júliusi kifizetésről érdeklődtek, amelyet az új-zélandi szervezők már kifizettek. Valamiért azonban azt hitték, hogy a következő, októberi utalás miatt írtak.

Amikor ez kiderült a csalók számára, szeptemberben küldték a számlát, azt kérve, hogy egy új, magyar bankszámlaszámra utalják a pénzt. „Nekünk mindegy, hova küldjük” – jött a válasz, és elutalták a 2,8 millió dollárt. Az eset július elején derült ki, és vezető hír volt Új-Zélandon. A szervezők akkor azt mondták, hogy a pénz egy részét visszakapták, de az nem derült ki, hogy hogyan. Az elkövetőket eddig nem sikerült azonosítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVizsgálják a hatóságok, hogy miért utalt a zimbabwei kormányzat kétmillió dollárt egy magyar számláraAz Interpol kiszivárgott levele szerint megalapozott a gyanú, hogy bűncselekmény áll az utalás mögött.

Világ csalás Új-Zéland vitorlás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 21. 17:35 Világ

Még mindig 70 százalékkal olcsóbban dolgozunk, mint a németek

Európai összevetésben is elég alacsony a magyar munkaerő költsége, miközben a német magas, és attól tartanak, hogy ha átállnak a négynapos munkahétre, még magasabb lesz.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 19. 12:32 Vállalat, Világ

Megvan a Nutella-prémium, októberben 750 ezer forinttal többet kapnak a dolgozók

A Ferrero gyárai a járvány első hulláma alatt sem zártak be, a cég nagyrészt elérte a céljait, ezért idén is magas prémiumot fizet az alkalmazottainak.

Fontos

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?

Avatar
2020. szeptember 18. 14:37 Élet

Miért változott meg ennyire az emberek hozzáállása a vírushoz?

A félelem után a többségnél idővel a megnyugvás érzése kerekedik felül, akkor is, ha ez nem indokolt.