Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 31. 12:27 Világ

Több millió dollárt csaltak el egy magyar számlával a legnagyobb múltú sportrendezvénytől

Jövőre rendezik az Amerika Kupa nevű vitorlásverseny következő fordulóját, a szervezésre szánt pénz egy része azonban egy magyar bankszámlán landolt. Júliusban derült ki, hogy ismeretlen csalók 2,8 millió új-zélandi dollárral (560 millió forinttal) rövidítették meg az aucklandi verseny szervezőit, most pedig újabb részletek derültek ki.

Az Amerika Kupa*Ahogy egy olvasónk felhívta rá a figyelmet, valójában Amerika Kupája lenne a helyes fordítás, mivel az első győztes hajóról, az Amerikáról nevezték el a versenyt. a legnagyobb múltra visszatekintő nemzetközi sportesemény, 1851-ben rendezték meg először. A szakmában a nemzetközi vitorlázás csúcsának tartják a versenyt, amelyre a „legtapasztaltabb kapitányok és a legjobb legénységek gyűlnek össze”. Az elmúlt húsz évben három-négy évente rendezték meg, és mindig két csapat küzd egymással, a regnáló bajnok és a kihívó (amelynek a Louis Vuitton luxusmárkáról elnevezett selejtezőt kell ehhez megnyernie).

Az 2021-es aucklandi versenyt a címvédő Team New Zealand szervezi, kihívója pedig egy szicíliai csapat lesz. A szervezésre több mint 250 millió új-zélandi dollár (50 milliárd forint) állami támogatást kapott a csapat, és ebből a pénzből szipkáztak el 2,8 milliót.

A feljelentés alapján egy egészen egyszerű trükkel verték át a szervezőket. Az új-zélandi csapatnak egy Circle-O nevű német-osztrák vállalkozás lett az egyik beszállítója. A csalók 2019 nyarán jelentkeztek be a szervezőknél, egy olyan e-mail címről, amely nagyon hasonlított a Circle-O ügyvezetőjéére (circle helyett clrcle volt benne). Egy júliusi kifizetésről érdeklődtek, amelyet az új-zélandi szervezők már kifizettek. Valamiért azonban azt hitték, hogy a következő, októberi utalás miatt írtak.

Amikor ez kiderült a csalók számára, szeptemberben küldték a számlát, azt kérve, hogy egy új, magyar bankszámlaszámra utalják a pénzt. „Nekünk mindegy, hova küldjük” – jött a válasz, és elutalták a 2,8 millió dollárt. Az eset július elején derült ki, és vezető hír volt Új-Zélandon. A szervezők akkor azt mondták, hogy a pénz egy részét visszakapták, de az nem derült ki, hogy hogyan. Az elkövetőket eddig nem sikerült azonosítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVizsgálják a hatóságok, hogy miért utalt a zimbabwei kormányzat kétmillió dollárt egy magyar számláraAz Interpol kiszivárgott levele szerint megalapozott a gyanú, hogy bűncselekmény áll az utalás mögött.

Világ csalás Új-Zéland vitorlás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Torontáli Zoltán
2020. október 24. 06:57 Világ

Most fekszik csak rá igazán Kína a megújulókra, és ez nekünk is jó lehet

Saját céljainak elérése érdekében Kínának fel kell pörgetnie a megújuló energiás és a környezetvédelmi rendszerek fejlesztését, és ebből jó esetben globális előnyök származhatnak.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.