Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 28. 14:48 Világ

Most a saját bőrükön érzik a klímaváltozás következményeit az amerikaiak

Egy trópusi vihar miatt kétmillió New York-i háztartásban ment el az áram, és több ezerben minimum egy hétig nem is jött vissza. Chicagóban hasonló helyzet alakult ki egy hatalmas ciklon miatt, amely egyben letarolta az egyik legfontosabb agrárállamnak számító Iowa tekintélyes részét. A Halál-völgyben valószínűleg megdőlt a Föld korábbi mért hőségrekordja (54,4 Celsius-fokkal), miközben Kaliforniában már azelőtt rekordot közelít a leégett terület nagysága, hogy elkezdődött volna az erdőtüzek szokásos időszaka. Louisianát pedig éppen letarolja a Laura hurrikán.

Az Egyesült Államok kiterjedése Európáéhoz hasonló, de azért így is sokan érzik úgy, hogy ez több a soknál, a fenti összes esemény ugyanis augusztusban történt. Az éghajlatkutatók ugyan nem szeretnek egyetlen, ezekhez hasonló eseményt sem a klímaváltozás számlájára írni, összességében azonban ezek az események egybevágnak az általuk legalább tíz éve felvázolt jövőképpel.

Ahogy a Bloomberg írja, a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás kapcsolatát igazán a 2004-es európai hőhullám után kezdték vizsgálni, amely 70 ezer emberrel végzett. Ezek és a változó éghajlat kapcsolata már olyan jól dokumentált, hogy újabb megerősítésekre – például a mostani kaliforniai tűzvészt megelőző hőhullám esetében – már nem is igazán van szükség. Az viszont a kutatókat is meglepte, hogy a Laura már a hetedik olyan hurrikán vagy trópusi vihar, amely elérte az Egyesült Államokat, korábban ugyanis augusztus végéig ilyesmire nem volt példa.

„Az ilyen szélsőséges események bekövetkezése egyre valószínűbb, ahogy az is, hogy időben átfedik egymást” – mondta Michael Wara, a Stanford Egyetem éghajlat- és energiapolitikai intézetének igazgatója. Flavio Lehner, a nemzeti légkörkutató központ klímatudósa pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a jelenségek nagyjából egy Celsius-fokos felmelegedés következményei az iparosodás előtti szinthez képest, és egyelőre jó úton vagyunk egy újabb plusz fokhoz, ami újabb szélsőségeket hozna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég szezon sincs, de már rekordközeli kiterjedésben égnek az erdők KaliforniábanMár augusztusban felperzselődött az eddigi rekordévben leégett területek kétharmada. A védekezést a járvány miatt elapadó költségvetési bevételek is nehezítik.

A mostani amerikai események ráadásul azt is mutatják, hogy milyen nehéz az alkalmazkodás. New Yorkban az elektromos hálózatot több mint 3,5 milliárd dollárból erősítették meg a 2012-es Sandy hurrikán után, ám elsősorban az áradás veszélyére koncentráltak. Most az Isaias hurrikán a szelével borított sötétségbe több mint kétmillió háztartást a városban.

Kaliforniában az energiaátmenet jegyében – és a gazdaságtalan üzemeltetés miatt – sok gázerőművet lekapcsoltak, ám nem építettek ki akkora energiatároló kapacitást, amely képes kezelni a nap- és szélerőművek teljesítményének hullámzását. Emiatt aztán az utóbbi hetekben sok háztartást kellett lekapcsolni az áramhálózatról, mert az nem bírta a hőhullámban csúcsra ugró terhelést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljött az idő, hogy pánikba essünk az éghajlatváltozás miattMegjelent egy könyv, ami szerint nagyon racionális rettegni az éghajlati katasztrófa miatt, mert a mi életünket is ketté fogja törni. Nehéz vitatkozni vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok erdőtüzek hurrikán klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.