Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 28. 14:48 Világ

Most a saját bőrükön érzik a klímaváltozás következményeit az amerikaiak

Egy trópusi vihar miatt kétmillió New York-i háztartásban ment el az áram, és több ezerben minimum egy hétig nem is jött vissza. Chicagóban hasonló helyzet alakult ki egy hatalmas ciklon miatt, amely egyben letarolta az egyik legfontosabb agrárállamnak számító Iowa tekintélyes részét. A Halál-völgyben valószínűleg megdőlt a Föld korábbi mért hőségrekordja (54,4 Celsius-fokkal), miközben Kaliforniában már azelőtt rekordot közelít a leégett terület nagysága, hogy elkezdődött volna az erdőtüzek szokásos időszaka. Louisianát pedig éppen letarolja a Laura hurrikán.

Az Egyesült Államok kiterjedése Európáéhoz hasonló, de azért így is sokan érzik úgy, hogy ez több a soknál, a fenti összes esemény ugyanis augusztusban történt. Az éghajlatkutatók ugyan nem szeretnek egyetlen, ezekhez hasonló eseményt sem a klímaváltozás számlájára írni, összességében azonban ezek az események egybevágnak az általuk legalább tíz éve felvázolt jövőképpel.

Ahogy a Bloomberg írja, a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás kapcsolatát igazán a 2004-es európai hőhullám után kezdték vizsgálni, amely 70 ezer emberrel végzett. Ezek és a változó éghajlat kapcsolata már olyan jól dokumentált, hogy újabb megerősítésekre – például a mostani kaliforniai tűzvészt megelőző hőhullám esetében – már nem is igazán van szükség. Az viszont a kutatókat is meglepte, hogy a Laura már a hetedik olyan hurrikán vagy trópusi vihar, amely elérte az Egyesült Államokat, korábban ugyanis augusztus végéig ilyesmire nem volt példa.

„Az ilyen szélsőséges események bekövetkezése egyre valószínűbb, ahogy az is, hogy időben átfedik egymást” – mondta Michael Wara, a Stanford Egyetem éghajlat- és energiapolitikai intézetének igazgatója. Flavio Lehner, a nemzeti légkörkutató központ klímatudósa pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a jelenségek nagyjából egy Celsius-fokos felmelegedés következményei az iparosodás előtti szinthez képest, és egyelőre jó úton vagyunk egy újabb plusz fokhoz, ami újabb szélsőségeket hozna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég szezon sincs, de már rekordközeli kiterjedésben égnek az erdők KaliforniábanMár augusztusban felperzselődött az eddigi rekordévben leégett területek kétharmada. A védekezést a járvány miatt elapadó költségvetési bevételek is nehezítik.

A mostani amerikai események ráadásul azt is mutatják, hogy milyen nehéz az alkalmazkodás. New Yorkban az elektromos hálózatot több mint 3,5 milliárd dollárból erősítették meg a 2012-es Sandy hurrikán után, ám elsősorban az áradás veszélyére koncentráltak. Most az Isaias hurrikán a szelével borított sötétségbe több mint kétmillió háztartást a városban.

Kaliforniában az energiaátmenet jegyében – és a gazdaságtalan üzemeltetés miatt – sok gázerőművet lekapcsoltak, ám nem építettek ki akkora energiatároló kapacitást, amely képes kezelni a nap- és szélerőművek teljesítményének hullámzását. Emiatt aztán az utóbbi hetekben sok háztartást kellett lekapcsolni az áramhálózatról, mert az nem bírta a hőhullámban csúcsra ugró terhelést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljött az idő, hogy pánikba essünk az éghajlatváltozás miattMegjelent egy könyv, ami szerint nagyon racionális rettegni az éghajlati katasztrófa miatt, mert a mi életünket is ketté fogja törni. Nehéz vitatkozni vele.

Világ egyesült államok erdőtüzek hurrikán klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Fontos

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.