Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 28. 14:48 Világ

Most a saját bőrükön érzik a klímaváltozás következményeit az amerikaiak

Egy trópusi vihar miatt kétmillió New York-i háztartásban ment el az áram, és több ezerben minimum egy hétig nem is jött vissza. Chicagóban hasonló helyzet alakult ki egy hatalmas ciklon miatt, amely egyben letarolta az egyik legfontosabb agrárállamnak számító Iowa tekintélyes részét. A Halál-völgyben valószínűleg megdőlt a Föld korábbi mért hőségrekordja (54,4 Celsius-fokkal), miközben Kaliforniában már azelőtt rekordot közelít a leégett terület nagysága, hogy elkezdődött volna az erdőtüzek szokásos időszaka. Louisianát pedig éppen letarolja a Laura hurrikán.

Az Egyesült Államok kiterjedése Európáéhoz hasonló, de azért így is sokan érzik úgy, hogy ez több a soknál, a fenti összes esemény ugyanis augusztusban történt. Az éghajlatkutatók ugyan nem szeretnek egyetlen, ezekhez hasonló eseményt sem a klímaváltozás számlájára írni, összességében azonban ezek az események egybevágnak az általuk legalább tíz éve felvázolt jövőképpel.

Ahogy a Bloomberg írja, a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás kapcsolatát igazán a 2004-es európai hőhullám után kezdték vizsgálni, amely 70 ezer emberrel végzett. Ezek és a változó éghajlat kapcsolata már olyan jól dokumentált, hogy újabb megerősítésekre – például a mostani kaliforniai tűzvészt megelőző hőhullám esetében – már nem is igazán van szükség. Az viszont a kutatókat is meglepte, hogy a Laura már a hetedik olyan hurrikán vagy trópusi vihar, amely elérte az Egyesült Államokat, korábban ugyanis augusztus végéig ilyesmire nem volt példa.

„Az ilyen szélsőséges események bekövetkezése egyre valószínűbb, ahogy az is, hogy időben átfedik egymást” – mondta Michael Wara, a Stanford Egyetem éghajlat- és energiapolitikai intézetének igazgatója. Flavio Lehner, a nemzeti légkörkutató központ klímatudósa pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a jelenségek nagyjából egy Celsius-fokos felmelegedés következményei az iparosodás előtti szinthez képest, és egyelőre jó úton vagyunk egy újabb plusz fokhoz, ami újabb szélsőségeket hozna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég szezon sincs, de már rekordközeli kiterjedésben égnek az erdők KaliforniábanMár augusztusban felperzselődött az eddigi rekordévben leégett területek kétharmada. A védekezést a járvány miatt elapadó költségvetési bevételek is nehezítik.

A mostani amerikai események ráadásul azt is mutatják, hogy milyen nehéz az alkalmazkodás. New Yorkban az elektromos hálózatot több mint 3,5 milliárd dollárból erősítették meg a 2012-es Sandy hurrikán után, ám elsősorban az áradás veszélyére koncentráltak. Most az Isaias hurrikán a szelével borított sötétségbe több mint kétmillió háztartást a városban.

Kaliforniában az energiaátmenet jegyében – és a gazdaságtalan üzemeltetés miatt – sok gázerőművet lekapcsoltak, ám nem építettek ki akkora energiatároló kapacitást, amely képes kezelni a nap- és szélerőművek teljesítményének hullámzását. Emiatt aztán az utóbbi hetekben sok háztartást kellett lekapcsolni az áramhálózatról, mert az nem bírta a hőhullámban csúcsra ugró terhelést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljött az idő, hogy pánikba essünk az éghajlatváltozás miattMegjelent egy könyv, ami szerint nagyon racionális rettegni az éghajlati katasztrófa miatt, mert a mi életünket is ketté fogja törni. Nehéz vitatkozni vele.

Világ egyesült államok erdőtüzek hurrikán klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.