Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 24. 15:28 Világ

Kifogyhat a pénzből az egyik leggazdagabb olajállam

A fizetésképtelenséget és Kuvaitot egy mondatban leírni sokáig teljes képtelenség lett volna, az olajárak zuhanása miatt azonban ez is megváltozott. Igaz, hitelezőkkel szembeni államcsőd nem fenyegeti az országot, de a pénzügyminiszter múlt héten arra figyelmeztette a parlamentet, hogy ha nem sikerül új finanszírozási forrást találni, akkor novemberben már nem fogják tudni kifizetni az állami alkalmazottak bérét.

Az alapvető probléma, hogy az olajkincsnek köszönhetően a világ egyik leggazdagabb államának számító Kuvait állami kiadásait a mostaninál sokkal magasabb olajárakhoz lőtték be, a jelenlegi, hordónként 40-45 dolláros szint mellett óriási lyuk tátong a költségvetésben. A legutóbbi, márciusban véget ért pénzügyi évben a hiány 5,64 milliárd dinár (közel 5500 milliárd forint) volt, amely a kuvaiti GDP nagyjából tizede. Az aktuális évben viszont a 40 százalékot is elérheti a deficit a legnagyobb kuvaiti bank becslése szerint.

Nyilvánvaló, hogy ez nem tartható fenn sokáig, ilyen mértékű költségvetési megszorítást viszont nehezen tolerálnának a jóléthez hozzászokott helyiek. (Az állami kiadások több mint háromnegyedét az állami alkalmazottak fizetése, valamint a lakossági támogatások teszik ki.) Más olajállamok ezt a helyzetet hitelfelvétellel próbálják áthidalni, és Kuvait is erre törekszik 20 milliárd dinár értékben, de épp itt jön a bökkenő.

Az ország 2017-ben bocsátott ki utoljára államkötvényt, ám a folyamat szabályait rögzítő törvény azóta hatályát vesztette. Most pedig politikai csata alakult ki az új jogszabály elfogadása körül, amit a parlamentnek kellene megtennie. A kormány költségvetési politikájával elégedetlen képviselők garanciákat szeretnének kapni arra, hogy a pénz nem fog egyszerűen elfolyni, de ezt egyelőre nem kapták meg. Nem hatotta meg őket a pénzügyminiszter figyelmeztetése sem, sőt, miután az illetékes bizottság leszavazta a törvényjavaslatot, még csak nem is került a parlament elé.

Azt viszont elfogadták a képviselők, hogy költségvetési hiány idején ne kelljen az állami bevételek (amelyeknek több mint 90 százaléka az olajból származik) tizedét a jövő generációk jólétét szolgáló alapba befizetni. A pénzhiány rövid távú áthidalásához viszont arra is szükség van, hogy ebből az alapból 2 milliárd dinárt most ki is vegyenek.

Ezzel együtt is elkerülhetetlennek látszik a kötvénykibocsátás, amely előtt a parlament mandátumának idei lejárta nyithatja meg az utat, ezt követően ugyanis rendelettel léptethetik hatályba az ezt szabályozó törvényt. Mindenesetre a mostani konfliktus is mutatja, hogy nem mehetnek már sokáig úgy a dolgok az olajállamokban, mint eddig. A hitelfelvétellel időt nyerhetnek, de muszáj lesz felszámolni az egyoldalú olajfüggőséget, ha el akarják kerülni a drasztikus életszínvonal-zuhanást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzellemmunkások árasztják el az Öböl-országok jól fizető állásaitKuvaitban bevezették az ujjlenyomat alapú beléptetési rendszert. Erre több ezren tűntek el a munkahelyekről.

Világ kőolaj-kitermelés Kuvait olajár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.