Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 13. 12:52 Világ

Milliárdokat fosztogatott össze egy román banda a madridi kukákból

Nem mindennapi bűnügy tárgyalása kezdődik hamarosan Spanyolországban. Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra. A csomagolást kidobó magánszemélyeket vagy cégeket persze ez nem zavarta, annál inkább az önkormányzatot, a hulladékkezelő cége (amely a kidobás pillanatától a papír tulajdonosa) ugyanis így hatalmas összegektől esett el.

A 2015-ben kezdődött jelenség annyira elharapózott, hogy becslések szerint az összes kartonpapír felére a bűnözők tették rá a kezüket. A madridi rendőrség képtelen volt megbirkózni a problémával, ezért 2018-ban bevonták a természetvédelmi hatóságot is, ami érdekes döntés, de talán az állhat mögötte, hogy nekik van tapasztalatuk abban, hogyan kell fellépni az erőforrásokat – például erdőket és halászterületeket – módszeresen fosztogatókkal szemben. Az ügybe később bekapcsolódott az Europol is.

Ahogy a BBC írja, a hatóság igen módszeresen dolgozott, munkatársai alaposan megfigyelték és dokumentálták a bandák tevékenységét. Összesen 18 útvonalat azonosítottak, amelyeket a különböző csoportok tagjai rendszeresen végigjártak illegális begyűjtő túráik során, a felvételek tanúsága szerint fényes nappal. Ezt követően idén februárban akcióba lendültek, és összesen 42 embert vettek őrizetbe a környezetvédelmi szabályok megsértése, valamint pénzmosás gyanújával. Hárman közülük spanyol állampolgárok, a többiek románok.

A gyanú szerint 2015 óta évente 67 ezer tonna kartonpapírt loptak és adtak el, amivel minden évben átlagosan 10 millió euró (mostani árfolyamon nagyjából 3,5 milliárd forint) bevételre tettek szert. Pedig nem is fülelték le az összes fosztogatót, ők az említett 18 útvonalból 11-en dolgoztak.

A bizonyítékok között olyan felvételek is vannak, amelyeken az látható, hogy a gyanúsítottak némelyike a papírgyűjtőbe mászik ki vagy be. Pedig 2016-ban direkt a lopások miatt cserélték le a gyűjtőket olyanokra, amelyeken kisebb a nyílás, de a karcsú és akrobatikus elkövetők számára ez sem volt akadály.

A videó második felében az is látszik, hogy a csoport tényleg nagyban dolgozott, jókora papírbálák sorakoznak a telephely udvarán. Az értékesítést a banda egy saját cégen keresztül intézte, amely összekeverte a legálisan és illegálisan beszerzett kartonpapírt, hogy ne lehessen nyomon követni az utóbbit, majd főleg Délkelet-Ázsiába adta el.

A kartonpapírlopás persze nem korlátozódik a spanyol fővárosra, olyan jövedelmező tevékenységről van ugyanis szó, amely a világ sok pontján vonzza az elkövetőket. A kartonpapír legális kereskedelme 2017-ben 4,3 milliárd dollárt tett ki, de ez a becslések szerint 5,4 milliárdra emelkedik 2024-re, köszönhetően például az online kereskedelem térnyerésének, hiszen a kiszállított árukat nagyon gyakran csomagolják kartonpapírba. A begyűjtött papírt az utóbbi évtizedben elsősorban Kínában dolgozták fel – rosttá őrlik, majd ismét kartonpapírt gyártanak belőle -, de mivel év végétől már ezt sem lehet bevinni az országba, egyre inkább Törökország, Indonézia, Malajzia, Vietnam és Thaiföld a cél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópát ellepték a hulladékhegyek, miután már nem tolhat át minden ganét KínábaKína megelégelte, hogy a nyugat évtizedeken át hulladéklerakóként használta. Világszintű válságban van az újrahasznosítás, Magyarország is érintett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bűnszervezet lopás román Spanyolország szelektív hulladékgyűjtés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.