Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

A lengyel parlament elé kerülő egyik törvénytervezetben szerepel egy első hallásra elég furcsa, betétdíjszerű újítás. Ha a szöveget elfogadják, akkor az autótulajdonosoknak az olajcseréknél külön letétet kell majd fizetniük a levett használt olaj után.

A terv szerint a letéti díj összege literenként pár zloty lesz (egy zloty jelenleg 78 forint), amit csak úgy lehet visszakapni, ha az olajat bizonyíthatóan egy olyan helyre adják le, amely környezetvédelmi szempontból megfelelően kezelni tudja.

A lengyel RMF24 írása szerint a terv azt a problémát akarja kezelni, hogy még mindig sokan égetik el a fáradt olajat, azaz fűtenek vele télen, és azt szeretnék elérni, hogy ez ne érje meg. A lap emlékeztet arra, hogy Lengyelország sereghajtó az Európai Unióban a levegőtisztasági felmérések szerint.

A részletek egyelőre nem világosak, de logikus lenne, ha a letéti díjat az autószerelők intéznék. Ebben az esetben az autósnak nem kellene a gyakorlatban kifizetnie a díjat, és vissza sem kellene igényelnie, de nem kapná meg a levett használt olajat, a műhely pedig garantáltan a megfelelő helyre adná azt le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vártnál jóval gyorsabban visszaszorulhat Európa egyik legszennyezőbb iparága, a lengyel szénszektorEgy év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent a szénfogyasztás, a 2030-as célokat akár már idén elérhetik. Úgy tűnik, az utolsónak szánt szénerőmű sem épül meg.

Világ autó autószerelő betétdíj fáradt olaj Lengyelország olaj olajcsere Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.