Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

A lengyel parlament elé kerülő egyik törvénytervezetben szerepel egy első hallásra elég furcsa, betétdíjszerű újítás. Ha a szöveget elfogadják, akkor az autótulajdonosoknak az olajcseréknél külön letétet kell majd fizetniük a levett használt olaj után.

A terv szerint a letéti díj összege literenként pár zloty lesz (egy zloty jelenleg 78 forint), amit csak úgy lehet visszakapni, ha az olajat bizonyíthatóan egy olyan helyre adják le, amely környezetvédelmi szempontból megfelelően kezelni tudja.

A lengyel RMF24 írása szerint a terv azt a problémát akarja kezelni, hogy még mindig sokan égetik el a fáradt olajat, azaz fűtenek vele télen, és azt szeretnék elérni, hogy ez ne érje meg. A lap emlékeztet arra, hogy Lengyelország sereghajtó az Európai Unióban a levegőtisztasági felmérések szerint.

A részletek egyelőre nem világosak, de logikus lenne, ha a letéti díjat az autószerelők intéznék. Ebben az esetben az autósnak nem kellene a gyakorlatban kifizetnie a díjat, és vissza sem kellene igényelnie, de nem kapná meg a levett használt olajat, a műhely pedig garantáltan a megfelelő helyre adná azt le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vártnál jóval gyorsabban visszaszorulhat Európa egyik legszennyezőbb iparága, a lengyel szénszektorEgy év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent a szénfogyasztás, a 2030-as célokat akár már idén elérhetik. Úgy tűnik, az utolsónak szánt szénerőmű sem épül meg.

Világ autó autószerelő betétdíj fáradt olaj Lengyelország olaj olajcsere Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Váczi István
2020. július 31. 13:02 Világ

Egyre trükkösebb módszerekkel manipulálnak Közép-Európában az oroszok

Három éve folyamatosan és változatos módszerekkel próbálják a NATO ellen hangolni a lengyel, litván és lett közvéleményt.

Váczi István
2020. július 31. 10:43 Világ

A gazdasági zuhanás után 30 millió amerikainak nincs elég élelme

Amióta májusban elkezdték mérni, még sosem szenvedtek annyian hiányt ételben az Egyesült Államokban, mint július közepén.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.