Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

A lengyel parlament elé kerülő egyik törvénytervezetben szerepel egy első hallásra elég furcsa, betétdíjszerű újítás. Ha a szöveget elfogadják, akkor az autótulajdonosoknak az olajcseréknél külön letétet kell majd fizetniük a levett használt olaj után.

A terv szerint a letéti díj összege literenként pár zloty lesz (egy zloty jelenleg 78 forint), amit csak úgy lehet visszakapni, ha az olajat bizonyíthatóan egy olyan helyre adják le, amely környezetvédelmi szempontból megfelelően kezelni tudja.

A lengyel RMF24 írása szerint a terv azt a problémát akarja kezelni, hogy még mindig sokan égetik el a fáradt olajat, azaz fűtenek vele télen, és azt szeretnék elérni, hogy ez ne érje meg. A lap emlékeztet arra, hogy Lengyelország sereghajtó az Európai Unióban a levegőtisztasági felmérések szerint.

A részletek egyelőre nem világosak, de logikus lenne, ha a letéti díjat az autószerelők intéznék. Ebben az esetben az autósnak nem kellene a gyakorlatban kifizetnie a díjat, és vissza sem kellene igényelnie, de nem kapná meg a levett használt olajat, a műhely pedig garantáltan a megfelelő helyre adná azt le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vártnál jóval gyorsabban visszaszorulhat Európa egyik legszennyezőbb iparága, a lengyel szénszektorEgy év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent a szénfogyasztás, a 2030-as célokat akár már idén elérhetik. Úgy tűnik, az utolsónak szánt szénerőmű sem épül meg.

Világ autó autószerelő betétdíj fáradt olaj Lengyelország olaj olajcsere Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 10:56 Élet, Világ

Mi vezérli a nagyon óvatosan vásárló, minimalista életet élőket?

Egy angol kutatás szerint nem a környezetvédelem és a fenntartható jövő a legfőbb hajtóerő, hanem a boldogabb élet.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Fontos

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.

Fabók Bálint
2021. február 26. 06:06 Vállalat

A legnagyobb csongrádi cég sztrájkolói azt mondják, megszakadnak a munkában

Lemaradó fizetések, autóipari lassulás, kizsigerelt dolgozók és megnyirbált jogosultságok is szerepet játszanak abban, hogy sztrájkolnak a Continental makói gyáránál.