Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 31. 10:43 Világ

A gazdasági zuhanás után 30 millió amerikainak nincs elég élelme

Óriásit zakózott az amerikai gazdaság a második negyedévben, az évesített visszaesés 32,9 százalék volt. Igaz, ez a szám rosszabbnak mutatja a helyzetet a valóságosnál, mert azt feltételezve jön ki, hogy a következő három negyedévben is pont úgy teljesít a gazdaság, mint április és június között, ami több okból is kizárható. Ahogy a Wall Street Journal írta tematikus hírlevelében, ha a gazdasági kibocsátás tényleges változását nézzük, akkor a csökkenés 9,5 százalék.

Az adat nem okozott meglepetést, sok elemző még ennél is rosszabbra számított. Aggodalomra ad okot viszont egy másik adatsor, amely szerint az egymást követő második héten nőtt a munkanélküli segélyre jelentkezők száma, ami nyilvánvalóan nincs összhangban a V-alakú gazdasági kilábaláshoz fűzött reményekkel.

Pedig a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások jelentős részének feloldása után eleinte jól mentek a dolgok, májusban és júniusban 7,5 millió amerikai állt ismét munkába. Ám ahogy a Bloomberg írja, a járvány előtti foglalkoztatás eléréséhez még további 14,5 milliónak kellene ugyanezt tennie. Mivel azonban átmeneti visszaesés után a járvány ismét erőre kapott az Egyesült Államokban, még a javulás folytatódására is várni kell, nemhogy a teljes helyreállásra.

Az is sokatmondó, hogy amióta májusban az amerikai statisztikai hivatal elkezdte az adatfelvételt, a július 14. és 21. közötti héten számoltak be a legtöbben arról, hogy néha nem tudtak hozzájutni elegendő élelmiszerhez. A 249 millió válaszolóból 23,9 millióan mondták azt, hogy „időnként” nem volt elég ételük, 5,42 millió pedig, hogy ez „gyakran” előfordult.

Ebben a járvány gazdasági hatásának természetesen vitathatatlan a szerepe, de ahogy már áprilisban írtuk, az országban korábban is tízmilliók éltek kiszolgáltatott helyzetben, számottevő tartalékok nélkül. Az európai szemmel nézve kirívó társadalmi egyenlőtlenségek miatt a legnagyobb amerikai élelmiszerbanknál tavaly a rekord alacsony munkanélküliség ellenére is 40 millió rászoruló jelentkezett ingyen ételért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világtörténelem leggazdagabb nagyhatalmában kilométeres sorok kígyóznak az ingyen élelmiszerértAz Egyesült Államokban mintegy 18 százalékosra nőhetett a munkanélküliség, a szociális válság soha nem látott képeket eredményezett.

Világ egyesült államok éhezés járvány válság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

Azt szeretnék elérni, hogy ne érje meg vele fűteni, mert még mindig sokan ezt teszik.

Váczi István
2020. július 31. 13:02 Világ

Egyre trükkösebb módszerekkel manipulálnak Közép-Európában az oroszok

Három éve folyamatosan és változatos módszerekkel próbálják a NATO ellen hangolni a lengyel, litván és lett közvéleményt.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.