Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 31. 10:43 Világ

A gazdasági zuhanás után 30 millió amerikainak nincs elég élelme

Óriásit zakózott az amerikai gazdaság a második negyedévben, az évesített visszaesés 32,9 százalék volt. Igaz, ez a szám rosszabbnak mutatja a helyzetet a valóságosnál, mert azt feltételezve jön ki, hogy a következő három negyedévben is pont úgy teljesít a gazdaság, mint április és június között, ami több okból is kizárható. Ahogy a Wall Street Journal írta tematikus hírlevelében, ha a gazdasági kibocsátás tényleges változását nézzük, akkor a csökkenés 9,5 százalék.

Az adat nem okozott meglepetést, sok elemző még ennél is rosszabbra számított. Aggodalomra ad okot viszont egy másik adatsor, amely szerint az egymást követő második héten nőtt a munkanélküli segélyre jelentkezők száma, ami nyilvánvalóan nincs összhangban a V-alakú gazdasági kilábaláshoz fűzött reményekkel.

Pedig a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások jelentős részének feloldása után eleinte jól mentek a dolgok, májusban és júniusban 7,5 millió amerikai állt ismét munkába. Ám ahogy a Bloomberg írja, a járvány előtti foglalkoztatás eléréséhez még további 14,5 milliónak kellene ugyanezt tennie. Mivel azonban átmeneti visszaesés után a járvány ismét erőre kapott az Egyesült Államokban, még a javulás folytatódására is várni kell, nemhogy a teljes helyreállásra.

Az is sokatmondó, hogy amióta májusban az amerikai statisztikai hivatal elkezdte az adatfelvételt, a július 14. és 21. közötti héten számoltak be a legtöbben arról, hogy néha nem tudtak hozzájutni elegendő élelmiszerhez. A 249 millió válaszolóból 23,9 millióan mondták azt, hogy „időnként” nem volt elég ételük, 5,42 millió pedig, hogy ez „gyakran” előfordult.

Ebben a járvány gazdasági hatásának természetesen vitathatatlan a szerepe, de ahogy már áprilisban írtuk, az országban korábban is tízmilliók éltek kiszolgáltatott helyzetben, számottevő tartalékok nélkül. Az európai szemmel nézve kirívó társadalmi egyenlőtlenségek miatt a legnagyobb amerikai élelmiszerbanknál tavaly a rekord alacsony munkanélküliség ellenére is 40 millió rászoruló jelentkezett ingyen ételért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világtörténelem leggazdagabb nagyhatalmában kilométeres sorok kígyóznak az ingyen élelmiszerértAz Egyesült Államokban mintegy 18 százalékosra nőhetett a munkanélküliség, a szociális válság soha nem látott képeket eredményezett.

Világ egyesült államok éhezés járvány válság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.