Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 31. 10:43 Világ

A gazdasági zuhanás után 30 millió amerikainak nincs elég élelme

Óriásit zakózott az amerikai gazdaság a második negyedévben, az évesített visszaesés 32,9 százalék volt. Igaz, ez a szám rosszabbnak mutatja a helyzetet a valóságosnál, mert azt feltételezve jön ki, hogy a következő három negyedévben is pont úgy teljesít a gazdaság, mint április és június között, ami több okból is kizárható. Ahogy a Wall Street Journal írta tematikus hírlevelében, ha a gazdasági kibocsátás tényleges változását nézzük, akkor a csökkenés 9,5 százalék.

Az adat nem okozott meglepetést, sok elemző még ennél is rosszabbra számított. Aggodalomra ad okot viszont egy másik adatsor, amely szerint az egymást követő második héten nőtt a munkanélküli segélyre jelentkezők száma, ami nyilvánvalóan nincs összhangban a V-alakú gazdasági kilábaláshoz fűzött reményekkel.

Pedig a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások jelentős részének feloldása után eleinte jól mentek a dolgok, májusban és júniusban 7,5 millió amerikai állt ismét munkába. Ám ahogy a Bloomberg írja, a járvány előtti foglalkoztatás eléréséhez még további 14,5 milliónak kellene ugyanezt tennie. Mivel azonban átmeneti visszaesés után a járvány ismét erőre kapott az Egyesült Államokban, még a javulás folytatódására is várni kell, nemhogy a teljes helyreállásra.

Az is sokatmondó, hogy amióta májusban az amerikai statisztikai hivatal elkezdte az adatfelvételt, a július 14. és 21. közötti héten számoltak be a legtöbben arról, hogy néha nem tudtak hozzájutni elegendő élelmiszerhez. A 249 millió válaszolóból 23,9 millióan mondták azt, hogy „időnként” nem volt elég ételük, 5,42 millió pedig, hogy ez „gyakran” előfordult.

Ebben a járvány gazdasági hatásának természetesen vitathatatlan a szerepe, de ahogy már áprilisban írtuk, az országban korábban is tízmilliók éltek kiszolgáltatott helyzetben, számottevő tartalékok nélkül. Az európai szemmel nézve kirívó társadalmi egyenlőtlenségek miatt a legnagyobb amerikai élelmiszerbanknál tavaly a rekord alacsony munkanélküliség ellenére is 40 millió rászoruló jelentkezett ingyen ételért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világtörténelem leggazdagabb nagyhatalmában kilométeres sorok kígyóznak az ingyen élelmiszerértAz Egyesült Államokban mintegy 18 százalékosra nőhetett a munkanélküliség, a szociális válság soha nem látott képeket eredményezett.

Világ egyesült államok éhezés járvány válság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 13. 12:52 Világ

Milliárdokat fosztogatott össze egy román banda a madridi kukákból

Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.