Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. július 27. 17:39 Világ

„Nincs oxigén, nincsenek ágyak” – egyre elkeserítőbb a helyzet Dél-Amerikában

A Kolumbia fővárosában, Bogotában felnövő Sandra Abello életútja hasonlóan indult, mint a dél-amerikai bádogvárosok millióié. A New York Times cikke szerint mindössze 11 éves volt, amikor otthagyta az iskolát, és már kiskamasz korától elkezdett dolgozni (takarítóként). A kemény munkának több évtized után lett látványos eredménye: a most 39 éves nő és családja idén jutott el arra az anyagi szintre, hogy elköltözhessenek egy jó hírű városrészbe.

Sandra büszke volt arra, hogy kitört a nyomorból. Éppen egy mosógépre gyűjtött, amikor váratlanul elveszett az, amiért egész életében dolgozott. A koronavírus-járvány miatt megszűnt a munkája, majd májusban kitették őket az albérletből. A Bogotá környéki hegyekbe, egy illegális telep bádogviskójába költözött a gyerekeivel.

A koronavírus hatására Sandrához hasonlóan több tízmillióan csúsznak vissza a mélyszegénységbe Latin-Amerikában, ugyanis az elmúlt hetek adatai alapján ezt a régiót érintette legsúlyosabban a járvány. A gyarmati múlt, a spanyol és portugál gyarmatosítók kegyetlen elnyomása a világ legegyenlőtlenebb régiójává tette Latin-Amerikát, amely hiába ért el számottevő előrelépést az egyenlőtlenség csökkentésében az elmúlt húsz évben, a járvány jelentős visszarendeződést vetít előre.

Bogotá Ciudad Bolívar nevű városnegyede. Fotó: AFP

A Reuters vasárnapi összesítése szerint a regisztrált esetek alapján Latin-Amerika vált a legfertőzöttebb régióvá a világon. Vasárnapig hivatalosan 4,33 millióan fertőződtek meg Latin-Amerikában, 20 ezerrel többen, mint az Egyesült Államokban és Kanadában. Így az összes eset több mint negyede származik Latin-Amerikából.

Ennél az amúgy is bizonytalan abszolút értéknél beszédesebb adatokat mutatnak az egymillió főre jutó halálesetek. A Bloomberg pénteki cikke szerint a megelőző hét egymillió főre jutó halálesetei alapján magasan kiemelkednek a latin-amerikai országok a világ más régióihoz képest. Az első hét helyen latin-amerikai országok állnak, a jóval jelentősebb médiafigyelmet kapó USA-nál lakosságarányosan kétszer-háromszor annyian halnak meg számos dél-amerikai országban, Peruban pedig közel tízszer.

 

A hivatalos fertőzésszám torzítását sejteti, hogy a pénteki cikk szerint az azt megelőző öt napban az összes koronavírusos haláleset 45 százaléka volt Latin-Amerikában, míg a regisztrált betegeknél ez az arány 28 százalékos. Latin-Amerika drámájról a Financial Times készített szemléletes grafikont:

Dél-Amerikában a járvány gócpontjairól korábban is számos elkeserítő tudósítás jelent meg, például hónapokkal ezelőtt az ecuadori Guayaquilban utcán hevertek a holttestek és kartondobozokban temették el a halottakat. Legújabban a leginkább sújtott Peruból jelennek meg hasonló képesorok.

Az Al-Dzsazíra riportja szerint Peruban összeomlóban van az egészségügyi ellátás. “Nincsenek meg a minimálisan szükséges munkakörülmények (…) Nincs oxigén, nincsenek ágyak, hogyan tudunk így gondoskodni a lakosságról?” – mondta egy perui orvos a riportban, aki szerint egy nap alatt a kórház több mint ötven alkalmazottja kapta el a vírust. A beszámoló itt látható:

A meglévő jövedelmi egyenlőtlenségek, a feketegazdaságban dolgozók magas aránya és a gyenge szociális rendszer miatt tízmilliók kerültek kiszolgáltatott helyzetbe. A cikk elején említett Sandra sorsa plasztikusan jellemzi ezt a kiszolgáltatottságot: közel harminc év munkaviszony ellenére hetek alatt dőlt össze az élete, bármiféle állami segítségnyújtás nélkül kényszerült egy illegálisan felhúzott bádogbodegába.

Az IMF júniusi előrejelzése szerint idén Latin-Amerikában lesz a legnagyobb gazdasági visszaesés, közel 10 százalékos GDP-csökkenést várnak. Az ENSZ szerint az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági és társadalmi válsága vár a térségre, a mintegy 650 milliós lakosságból 30 millió elszegényedését várja. A Világbank még pesszimistább, szerinte akár 50 millió ember kerülhet mélyszegénységbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol a gazdagok árnyékában csak fegyverek és botok maradnak a koronavírus ellenHalottak fekszenek az utcákon, de a statisztikákból ez kimarad, mert a szegényebb országok elől lerabolják a teszteket. Így marad az emberek botokkal kergetése.

A válsággal megfordulhat az elmúlt két évtized pozitív trendje, amelynek hatására soha nem voltak még annyira alacsonyak a jövedelmi különbségek a térségben, mint most. A kilencvenes években a latin-amerikaiak leggazdagabb tíz százaléka ötvenszer gazdagabb volt a legszegényebb tíz százaléknál. Az ötvenszeres szorzó azonban a 22-szeresre csökkent az év elejére, ami jelentős eredmény.

Kolumbiában például több millió család tört ki a szegénységből az elmúlt egy-két évtizedben, részben a drogháború csillapodása és a FARC-kal való kiegyezés miatt. 2002 és 2018 között a szegénységi küszöb alatt élők száma megfeleződött, a társadalom 27 százalékára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliók élete tört össze, pedig még el sem ért hozzájuk a járványAz egyiptomi varrónő, a kenyai taxis vagy a mexikói vendégmunkás egyaránt ellehetetlenült. Mi lesz ott, ahol nemhogy home office, de víz és szappan sincs?

A járvány nemcsak a gazdaságot veti vissza, hanem a társadalmi kohéziót is gyengíti. A drónokkal terjesztett vírustól a kövekkel töltött brazíliai koporsókig megállíthatatlanul terjednek az álhírek, amelyek értelemszerűen nem könnyítik meg a járvány elleni védekezést.

Az állam gyengülése miatt pedig erősödést mutat számos fegyveres csoport. A járvány által még inkább lekötött, egyébként is korlátolt állami erőforrások hiányában a központi irányítástól távol eső helyeken növekedett a drogkartellek vagy a gerillaszervezetek befolyása. Ahol az állam visszaszorul, a bűnözői csoportok nemcsak illegális bányászatra, emberkereskedelemre vagy éppen drogtermelésre használják a területet, hanem át is veszik bizonyos mértékben az állam szerepét. Szociális támogatást nyújtanak a lakosságnak, szavatolják a közbiztonságot, vagy éppen az államnál jóval szigorúbban kötelezik a lakosságot járványügyi megelőzésre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Dél-Amerika koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.