Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 27. 15:00 Világ

A Duna vízhozamának 30-szorosával tombol az árvíz Ázsia leghosszabb folyóján

Hetek óta tartanak az áradások Kína déli részén, de a jelek szerint a következő napokban még rosszabbra fordul a helyzet a Jangce mentén. A folyam felső vízgyűjtőjén már az egymást követő harmadik árhullám formálódik, ráadásul a következő három napban valószínűleg újabb heves esőzések lesznek Dél-Kínában.

Ázsia leghosszabb folyama mentén júliusban már kétmillió embert kellett evakuálni, a halottak és eltűntek száma pedig 142 az áradások júniusi kezdete óta – írja a Bloomberg. A kiöntött folyó júliusban 2,4 millió hektáron tette többé-kevésbé tönkre a termést, az összes okozott kár pedig már elérte a 17 milliárd dollárt. Ez ugyan egyelőre elmarad az 1998-as és a 2016-os árvizek okozta károktól, de nehezíti a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állást, illetve a vírus további kordában tartását.

A várható újabb árhullám miatt a hatóságok arra utasították a Három-szurdok vízerőművet, hogy tartalékolja a még meglévő kapacitását. A mai állapot szerint a legfeljebb 175 méterig feltölthető tározó vízszintje 159,46 méter, közel öt méterrel alacsonyabb, mint egy héttel azelőtt.

A víz azonban ismét egyre nagyobb mennyiségben érkezik, a számítások szerint holnap már másodpercenként 60 ezer köbméteres ütemben. Összehasonlításként, ez a Duna mostani budapesti vízhozamának a 30-szorosa. Persze a Jangce sokkal bővizűbb folyó, az átlagos vízhozama is 30 köbméter/másodperc, míg az eddigi maximum 110 ezer volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt a hidegháború 2.0Az amerikai és a kínai elnöknek egyaránt érdekében áll a konfliktus kiélezése a két ország között, ennek a szembenállásnak lett mellékhadszíntere az indiai-kínai határ.

Világ áradás jangce Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. május 19. 14:27 Tech, Világ

Négy éven belül betiltanák az új gázkazánok beszerzését Hollandiában

Csak hibrid hőszivattyút lehetne beszerelni fűtéskorszerűsítés vagy új lakás felszerelése esetén. Ezzel a klíma és a hollandok pénztárcája is jobban jár a kormány szerint.

Váczi István
2022. május 19. 11:34 Tech, Világ

Kína egyelőre nem tölti be Oroszországban a technológiai űrt

Bár az orosz-kínai kereskedelem több mint 25 százalékkal nőtt az év első harmadában, a jelek szerint ez nem a technológiai ágazatnak köszönhető.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Fontos

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.