Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 27. 15:00 Világ

A Duna vízhozamának 30-szorosával tombol az árvíz Ázsia leghosszabb folyóján

Hetek óta tartanak az áradások Kína déli részén, de a jelek szerint a következő napokban még rosszabbra fordul a helyzet a Jangce mentén. A folyam felső vízgyűjtőjén már az egymást követő harmadik árhullám formálódik, ráadásul a következő három napban valószínűleg újabb heves esőzések lesznek Dél-Kínában.

Ázsia leghosszabb folyama mentén júliusban már kétmillió embert kellett evakuálni, a halottak és eltűntek száma pedig 142 az áradások júniusi kezdete óta – írja a Bloomberg. A kiöntött folyó júliusban 2,4 millió hektáron tette többé-kevésbé tönkre a termést, az összes okozott kár pedig már elérte a 17 milliárd dollárt. Ez ugyan egyelőre elmarad az 1998-as és a 2016-os árvizek okozta károktól, de nehezíti a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állást, illetve a vírus további kordában tartását.

A várható újabb árhullám miatt a hatóságok arra utasították a Három-szurdok vízerőművet, hogy tartalékolja a még meglévő kapacitását. A mai állapot szerint a legfeljebb 175 méterig feltölthető tározó vízszintje 159,46 méter, közel öt méterrel alacsonyabb, mint egy héttel azelőtt.

A víz azonban ismét egyre nagyobb mennyiségben érkezik, a számítások szerint holnap már másodpercenként 60 ezer köbméteres ütemben. Összehasonlításként, ez a Duna mostani budapesti vízhozamának a 30-szorosa. Persze a Jangce sokkal bővizűbb folyó, az átlagos vízhozama is 30 köbméter/másodperc, míg az eddigi maximum 110 ezer volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt a hidegháború 2.0Az amerikai és a kínai elnöknek egyaránt érdekében áll a konfliktus kiélezése a két ország között, ennek a szembenállásnak lett mellékhadszíntere az indiai-kínai határ.

Világ áradás jangce Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 11. 11:54 Világ

Újabb probléma akadályozza a nemzetközi kereskedelmet

Több áruszállító tengerjáró hajók legénysége is megtagadta a munkát, miután már akár több mint egy évet töltött el a fedélzeten.

Fabók Bálint
2020. augusztus 10. 18:02 Világ

Közel duplájára nőtt az erdőirtások mértéke a járvány miatt

A hatóságok rugalmatlansága és a romló gazdasági helyzet miatt nagyobb területen vágtak ki fákat a műholdfelvételek alapján.

Fontos

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.