Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 27. 15:00 Világ

A Duna vízhozamának 30-szorosával tombol az árvíz Ázsia leghosszabb folyóján

Hetek óta tartanak az áradások Kína déli részén, de a jelek szerint a következő napokban még rosszabbra fordul a helyzet a Jangce mentén. A folyam felső vízgyűjtőjén már az egymást követő harmadik árhullám formálódik, ráadásul a következő három napban valószínűleg újabb heves esőzések lesznek Dél-Kínában.

Ázsia leghosszabb folyama mentén júliusban már kétmillió embert kellett evakuálni, a halottak és eltűntek száma pedig 142 az áradások júniusi kezdete óta – írja a Bloomberg. A kiöntött folyó júliusban 2,4 millió hektáron tette többé-kevésbé tönkre a termést, az összes okozott kár pedig már elérte a 17 milliárd dollárt. Ez ugyan egyelőre elmarad az 1998-as és a 2016-os árvizek okozta károktól, de nehezíti a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állást, illetve a vírus további kordában tartását.

A várható újabb árhullám miatt a hatóságok arra utasították a Három-szurdok vízerőművet, hogy tartalékolja a még meglévő kapacitását. A mai állapot szerint a legfeljebb 175 méterig feltölthető tározó vízszintje 159,46 méter, közel öt méterrel alacsonyabb, mint egy héttel azelőtt.

A víz azonban ismét egyre nagyobb mennyiségben érkezik, a számítások szerint holnap már másodpercenként 60 ezer köbméteres ütemben. Összehasonlításként, ez a Duna mostani budapesti vízhozamának a 30-szorosa. Persze a Jangce sokkal bővizűbb folyó, az átlagos vízhozama is 30 köbméter/másodperc, míg az eddigi maximum 110 ezer volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt a hidegháború 2.0Az amerikai és a kínai elnöknek egyaránt érdekében áll a konfliktus kiélezése a két ország között, ennek a szembenállásnak lett mellékhadszíntere az indiai-kínai határ.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áradás jangce Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.