Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 15. 15:01 Világ

Fejre állt a világ, most a kínaiak vásárolják fel az acélt külföldön

Köteteket lehetne megtölteni az európai acélgyártók panaszaival, akik az utóbbi két évtizedben visszatérően kifogásolták a kínai acéldömpinget. Vagyis azt, hogy az ázsiai ország termelői szabálytalan eszközökkel versenyeznek, és azért tudják kedvező áron adni az – egyre jobb minőségű – termékeiket, mert odahaza segítik őket állami támogatásokkal, olcsó hitelekkel és alacsonyan tartott energiaárakkal. Emellett pedig nem kell olyan szigorú környezetvédelmi előírásoknak megfelelniük, mint az Európai Unióban termelő cégeknek. (A koronavírus-járványon kívül lényegében erre hivatkozva kért állami segítséget nemrég a Dunaferr is.)

Kína messze a világ legnagyobb acélexportőre, és a hatalmas ottani termelés miatt nem meglepő, hogy az importban általában kevésbé meghatározó. Most azonban olyan nagy különbség alakult ki a hazai és a külföldi árak között, hogy megéri külföldön vásárolni a kínai vállalatok számára. Míg ugyanis a világ nagy részén legjobb esetben is csak éledezik a gazdaság a koronavírus-járvány pusztítása után, addig Kínában sokkal jobb a helyzet, és az állami infrastruktúrafejlesztési programok is növelik az acél iránti keresletet.

Ennek hatására júniusban Kína közel 1,9 millió tonna kész acélterméket importált, amire legutóbb 2009 szeptemberében volt példa – írja a Bloomberg. Nem véletlenül, legutóbb ugyanis akkoriban volt a mostanihoz hasonló a helyzet: míg a világ épp csak próbált kikecmeregni a válságból, a kínai gazdaság már dübörgött. A fejlett világbeli válság lecsengése után, az utóbbi nyolc évben a havi kínai import ritkán haladta meg az 1,3 millió tonnát.

Az iparág világszervezete*World Steel Association szerint idén a világ acélfelhasználása 17 százalékkal zuhan, Kínáé viszont egy százalékkal nő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gazdaságtörténet egyik legsokkolóbb ábrája a kínai acélőrületet mutatja be2000 óta kétszeresére nőtt az acéltermelés mennyisége, amely az egyik környezetszennyezőbb iparág. A növekedés mögött leginkább Kína áll.

Világ acél acélgyártás acélipar Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. augusztus 11. 11:54 Világ

Újabb probléma akadályozza a nemzetközi kereskedelmet

Több áruszállító tengerjáró hajók legénysége is megtagadta a munkát, miután már akár több mint egy évet töltött el a fedélzeten.

Fabók Bálint
2020. augusztus 10. 18:02 Világ

Közel duplájára nőtt az erdőirtások mértéke a járvány miatt

A hatóságok rugalmatlansága és a romló gazdasági helyzet miatt nagyobb területen vágtak ki fákat a műholdfelvételek alapján.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 10. 10:18 Vállalat, Világ

Beragadtak a járvány miatt bevezetett részmunkaidőbe a németek

Bár összességében csökken a részmunkaidősök száma, az ütem nem elég gyors, és egyes szektorokban továbbra is állnak a gépek. A cégek ennek ellenére sem akarják elbocsátani a dolgozókat, további állami támogatást kérnek.

Fontos

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 10. 06:25 Közélet, Vállalat

Olyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évig

Ha igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.