Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 14. 15:26 Élet, Világ

Egy 107 éves vegyipari művelet okozza a világ szén-dioxid-kibocsátásának két százalékát

Bármennyire is divatos a fejlett világban a bioélelmiszerek fogyasztása, globális méretekben a mezőgazdasági termelés egyelőre nem képzelhető el műtrágya nélkül. A műtrágyák alapanyaga viszont szinte mindig ammónia, amelyet már 107 éve változatlan alapfolyamatokkal állítanak elő. És ez okozza ma a világ szén-dioxid kibocsátásának közel két százalékát.

Fritz Haber német vegyész 1910-re dolgozta ki az ammóniagyártás ipari célú folyamatát laborkörülmények között, majd Carl Bosch-sal együtt 1913-ra a német BASF üzemeiben hozták létre azokat a gépeket és körülményeket, amelyekkel nagy mennyiségben is gyártani lehet a szert. Később mindketten Nobel-díjat kaptak a munkájukért, és a Haber-Bosch eljárás máig a vegyipar egyik leghíresebb alapművelete.

Bill David, az Oxfordi Egyetem vegyészprofesszora nemrég odáig ment, hogy szerinte az ammónia a víz után a világ második legfontosabb molekulája. A jelenlegi mezőgazdasági termésátlagok ugyanis elképzelhetetlenek a bevitt nitrogéntartalmú műtrágyák nélkül, vagyis

a világ jelenlegi szintű élelmezése ammóniagyártás nélkül olyan nagy területet igényelne, ami a gyakorlatban elképzelhetetlen.

De mi a bajunk most az eljárással? Az ammónia egy nitrogénatomból és három hidrogénatomból áll , és a nitrogénnel alapvetően nincs probléma, mert az viszonylag egyszerűen kinyerhető a levegőből. A környezetvédelmi gondot sokkal inkább a megfelelő mennyiségű hidrogén biztosítása okozza. Egyrészt azért, mert általában földgázból nyerik ki, vagyis egy fosszilis, nem megújuló tüzelőanyagot használnak el hozzá, másrészt pedig rengeteg energia, azaz elektromos áram kell a termeléshez.

Ha sikerülne zöld forrásból szerezni a hidrogént és a folyamathoz szükséges áramot, akkor a világ szén-dioxid-kibocsátását is közel két százalékkal csökkenthetnénk. Ez azonban jelenleg csak kísérleti üzemekben működik, mert tömeges mennyiségben (még) nem tudunk zöld forrásból hidrogént előállítani úgy, hogy olcsóbb legyen, mint a jó száz éve használt földgázalapú technológia. A zöld irányhoz szükséges másik láb, az üzemek megújuló forrásból származó áramellátása viszont sokkal jobban halad, hiszen ez a fejlett világban egyre olcsóbbá válik.

Az ammónia a világ egyik legnagyobb mennyiségben gyártott alapanyaga, mindig benne van az első ötben (a listát a kénsav vezeti, amely szintén a műtrágyagyártás egyik fontos reagense), az utóbbi időben évi 175 millió tonnát készítettek belőle, ennek egyharmadát Kínában.

Bill David szerint a zöld ammóniában sokkal nagyobb lehetőség van, mint a globális szén-dioxid-kibocsátás két százalékos csökkentése. Az ammónia világkereskedelmének ugyanis megvan a jól kiépített infrastruktúrája. Bárhol gyártják le az anyagot, a szállítás és a hosszú távú tárolás globálisan mindenhol megoldott és működik. Márpedig az ammónia üzemanyag is lehet, ami azt jelenti, hogy ha az előállítása nem jár károsanyag-kibocsátással, akkor üzemanyagként a közlekedést is kizöldíthetné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rómaiak tökélyre fejlesztették, mára a Föld egyik legnagyobb szennyezője lettA cementből fogy a legtöbb a világon az ember által előállított anyagok közül, és nemcsak a bolygó lebetonozása miatt van jelentős hatással ránk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ ammónia Haber-Bosch környezetvédelem mezőgazdaság műtrágya vegyipar zöld ammónia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.