Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 14. 15:26 Élet, Világ

Egy 107 éves vegyipari művelet okozza a világ szén-dioxid-kibocsátásának két százalékát

Bármennyire is divatos a fejlett világban a bioélelmiszerek fogyasztása, globális méretekben a mezőgazdasági termelés egyelőre nem képzelhető el műtrágya nélkül. A műtrágyák alapanyaga viszont szinte mindig ammónia, amelyet már 107 éve változatlan alapfolyamatokkal állítanak elő. És ez okozza ma a világ szén-dioxid kibocsátásának közel két százalékát.

Fritz Haber német vegyész 1910-re dolgozta ki az ammóniagyártás ipari célú folyamatát laborkörülmények között, majd Carl Bosch-sal együtt 1913-ra a német BASF üzemeiben hozták létre azokat a gépeket és körülményeket, amelyekkel nagy mennyiségben is gyártani lehet a szert. Később mindketten Nobel-díjat kaptak a munkájukért, és a Haber-Bosch eljárás máig a vegyipar egyik leghíresebb alapművelete.

Bill David, az Oxfordi Egyetem vegyészprofesszora nemrég odáig ment, hogy szerinte az ammónia a víz után a világ második legfontosabb molekulája. A jelenlegi mezőgazdasági termésátlagok ugyanis elképzelhetetlenek a bevitt nitrogéntartalmú műtrágyák nélkül, vagyis

a világ jelenlegi szintű élelmezése ammóniagyártás nélkül olyan nagy területet igényelne, ami a gyakorlatban elképzelhetetlen.

De mi a bajunk most az eljárással? Az ammónia egy nitrogénatomból és három hidrogénatomból áll , és a nitrogénnel alapvetően nincs probléma, mert az viszonylag egyszerűen kinyerhető a levegőből. A környezetvédelmi gondot sokkal inkább a megfelelő mennyiségű hidrogén biztosítása okozza. Egyrészt azért, mert általában földgázból nyerik ki, vagyis egy fosszilis, nem megújuló tüzelőanyagot használnak el hozzá, másrészt pedig rengeteg energia, azaz elektromos áram kell a termeléshez.

Ha sikerülne zöld forrásból szerezni a hidrogént és a folyamathoz szükséges áramot, akkor a világ szén-dioxid-kibocsátását is közel két százalékkal csökkenthetnénk. Ez azonban jelenleg csak kísérleti üzemekben működik, mert tömeges mennyiségben (még) nem tudunk zöld forrásból hidrogént előállítani úgy, hogy olcsóbb legyen, mint a jó száz éve használt földgázalapú technológia. A zöld irányhoz szükséges másik láb, az üzemek megújuló forrásból származó áramellátása viszont sokkal jobban halad, hiszen ez a fejlett világban egyre olcsóbbá válik.

Az ammónia a világ egyik legnagyobb mennyiségben gyártott alapanyaga, mindig benne van az első ötben (a listát a kénsav vezeti, amely szintén a műtrágyagyártás egyik fontos reagense), az utóbbi időben évi 175 millió tonnát készítettek belőle, ennek egyharmadát Kínában.

Bill David szerint a zöld ammóniában sokkal nagyobb lehetőség van, mint a globális szén-dioxid-kibocsátás két százalékos csökkentése. Az ammónia világkereskedelmének ugyanis megvan a jól kiépített infrastruktúrája. Bárhol gyártják le az anyagot, a szállítás és a hosszú távú tárolás globálisan mindenhol megoldott és működik. Márpedig az ammónia üzemanyag is lehet, ami azt jelenti, hogy ha az előállítása nem jár károsanyag-kibocsátással, akkor üzemanyagként a közlekedést is kizöldíthetné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rómaiak tökélyre fejlesztették, mára a Föld egyik legnagyobb szennyezője lettA cementből fogy a legtöbb a világon az ember által előállított anyagok közül, és nemcsak a bolygó lebetonozása miatt van jelentős hatással ránk.

Élet Világ ammónia Haber-Bosch környezetvédelem mezőgazdaság műtrágya vegyipar zöld ammónia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?