Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 14. 15:26 Élet, Világ

Egy 107 éves vegyipari művelet okozza a világ szén-dioxid-kibocsátásának két százalékát

Bármennyire is divatos a fejlett világban a bioélelmiszerek fogyasztása, globális méretekben a mezőgazdasági termelés egyelőre nem képzelhető el műtrágya nélkül. A műtrágyák alapanyaga viszont szinte mindig ammónia, amelyet már 107 éve változatlan alapfolyamatokkal állítanak elő. És ez okozza ma a világ szén-dioxid kibocsátásának közel két százalékát.

Fritz Haber német vegyész 1910-re dolgozta ki az ammóniagyártás ipari célú folyamatát laborkörülmények között, majd Carl Bosch-sal együtt 1913-ra a német BASF üzemeiben hozták létre azokat a gépeket és körülményeket, amelyekkel nagy mennyiségben is gyártani lehet a szert. Később mindketten Nobel-díjat kaptak a munkájukért, és a Haber-Bosch eljárás máig a vegyipar egyik leghíresebb alapművelete.

Bill David, az Oxfordi Egyetem vegyészprofesszora nemrég odáig ment, hogy szerinte az ammónia a víz után a világ második legfontosabb molekulája. A jelenlegi mezőgazdasági termésátlagok ugyanis elképzelhetetlenek a bevitt nitrogéntartalmú műtrágyák nélkül, vagyis

a világ jelenlegi szintű élelmezése ammóniagyártás nélkül olyan nagy területet igényelne, ami a gyakorlatban elképzelhetetlen.

De mi a bajunk most az eljárással? Az ammónia egy nitrogénatomból és három hidrogénatomból áll , és a nitrogénnel alapvetően nincs probléma, mert az viszonylag egyszerűen kinyerhető a levegőből. A környezetvédelmi gondot sokkal inkább a megfelelő mennyiségű hidrogén biztosítása okozza. Egyrészt azért, mert általában földgázból nyerik ki, vagyis egy fosszilis, nem megújuló tüzelőanyagot használnak el hozzá, másrészt pedig rengeteg energia, azaz elektromos áram kell a termeléshez.

Ha sikerülne zöld forrásból szerezni a hidrogént és a folyamathoz szükséges áramot, akkor a világ szén-dioxid-kibocsátását is közel két százalékkal csökkenthetnénk. Ez azonban jelenleg csak kísérleti üzemekben működik, mert tömeges mennyiségben (még) nem tudunk zöld forrásból hidrogént előállítani úgy, hogy olcsóbb legyen, mint a jó száz éve használt földgázalapú technológia. A zöld irányhoz szükséges másik láb, az üzemek megújuló forrásból származó áramellátása viszont sokkal jobban halad, hiszen ez a fejlett világban egyre olcsóbbá válik.

Az ammónia a világ egyik legnagyobb mennyiségben gyártott alapanyaga, mindig benne van az első ötben (a listát a kénsav vezeti, amely szintén a műtrágyagyártás egyik fontos reagense), az utóbbi időben évi 175 millió tonnát készítettek belőle, ennek egyharmadát Kínában.

Bill David szerint a zöld ammóniában sokkal nagyobb lehetőség van, mint a globális szén-dioxid-kibocsátás két százalékos csökkentése. Az ammónia világkereskedelmének ugyanis megvan a jól kiépített infrastruktúrája. Bárhol gyártják le az anyagot, a szállítás és a hosszú távú tárolás globálisan mindenhol megoldott és működik. Márpedig az ammónia üzemanyag is lehet, ami azt jelenti, hogy ha az előállítása nem jár károsanyag-kibocsátással, akkor üzemanyagként a közlekedést is kizöldíthetné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rómaiak tökélyre fejlesztették, mára a Föld egyik legnagyobb szennyezője lettA cementből fogy a legtöbb a világon az ember által előállított anyagok közül, és nemcsak a bolygó lebetonozása miatt van jelentős hatással ránk.

Élet Világ ammónia Haber-Bosch környezetvédelem mezőgazdaság műtrágya vegyipar zöld ammónia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fabók Bálint
2020. augusztus 8. 15:33 Élet

Eltettek 9 milliárd közpénzt, majd vietnamiakhoz kerülve köddé váltak

Százezres nézőszámokat blöffölve szereztek állami pénzt a kamuszínházak, de így is több százmillió forintos adótartozást halmoztak fel az állam felé.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 8. 07:03 Élet, Vállalat

Időutazás a közelmúltba: a golyórágó diadalútja Magyarországon

Kicsit kemény volt és kicsit hamar elment az íze, de igazi szocialista slágertermék lett Magyarországon az amerikai életérzést imitáló golyórágó. Elbeszélgettünk a termék akkori honosítóival.

Fontos

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 10. 06:25 Közélet, Vállalat

Olyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évig

Ha igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.