Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 13. 11:05 Világ

Ha járvány van, akkor muszáj megcsapolni a nagy kínai disznóhústartalékot

Miközben a kínai gazdaság a kilábalás számos jelét mutatja a koronavírus-járvány után, az államapparátusnak egy olyan problémával kell ismét foglalkoznia, amely sok energiáját kötötte le tavaly: a sertéshús drágulásával.

A disznóhús alapélelmiszer Kínában, így potenciálisan politikailag is érzékeny téma a társadalmi stabilitás felett őrködő pártállam számára. Tavaly főleg a sertéspestis miatt szállt el a hús ára az országban, a nagykereskedelemben augusztusban és októberben is a 40 százalékot közelítette a drágulás.

Erre akkor a vezetés úgy reagált, hogy piacra dobta az állami tartalékok egy részét, Kínában ugyanis sertéshúsból is van állami készlet, mint sok országban kőolajból vagy éppen Svájcban kávéból is. Az árak ezt követően hektikusan alakultak, mígnem februártól kezdve négy hónapon keresztül fokozatosan csökkentek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína a stratégiai disznóhús-tartalékhoz nyúl, olyan súlyos a sertéspestis miatt a helyzetÁllamtitokként kezelik, hogy hány tonnát tartanak a központi stratégiai disznóhús-tartalékban.

Júniusban aztán újra 16 százalékos drágulást mértek, és a tendencia ebben a hónapban is fennmaradt, ami a jelek szerint elég volt az ismételt állami beavatkozáshoz. A múlt heti aukcióval együtt – amelyről a Bloomberg írt – az idén értékesített mennyiség már a félmillió tonnát közelíti.

A közelmúltbeli drágulás mögött leginkább az áll, hogy Kína felfüggesztette az importot több mint 20 olyan nagy külföldi húsüzemből, ahol koronavírus-fertőzések történtek. Emellett áradások vannak az ország déli részén, ami segítheti az afrikai sertéspestis terjedését a kisebb állattartó telepeken.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lehet védekezni a járvány ellen a világ gigantikus húsüzemeiben, de a magyarok magabiztosakEddig nem váltak járványgócponttá a magyar vágóhidak, de őszre így is kritikus helyzetbe kerülhet az állattartás az országban.

Világ járvány Kína sertés sertéshús sertéspestis Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.