Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 13. 11:05 Világ

Ha járvány van, akkor muszáj megcsapolni a nagy kínai disznóhústartalékot

Miközben a kínai gazdaság a kilábalás számos jelét mutatja a koronavírus-járvány után, az államapparátusnak egy olyan problémával kell ismét foglalkoznia, amely sok energiáját kötötte le tavaly: a sertéshús drágulásával.

A disznóhús alapélelmiszer Kínában, így potenciálisan politikailag is érzékeny téma a társadalmi stabilitás felett őrködő pártállam számára. Tavaly főleg a sertéspestis miatt szállt el a hús ára az országban, a nagykereskedelemben augusztusban és októberben is a 40 százalékot közelítette a drágulás.

Erre akkor a vezetés úgy reagált, hogy piacra dobta az állami tartalékok egy részét, Kínában ugyanis sertéshúsból is van állami készlet, mint sok országban kőolajból vagy éppen Svájcban kávéból is. Az árak ezt követően hektikusan alakultak, mígnem februártól kezdve négy hónapon keresztül fokozatosan csökkentek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína a stratégiai disznóhús-tartalékhoz nyúl, olyan súlyos a sertéspestis miatt a helyzetÁllamtitokként kezelik, hogy hány tonnát tartanak a központi stratégiai disznóhús-tartalékban.

Júniusban aztán újra 16 százalékos drágulást mértek, és a tendencia ebben a hónapban is fennmaradt, ami a jelek szerint elég volt az ismételt állami beavatkozáshoz. A múlt heti aukcióval együtt – amelyről a Bloomberg írt – az idén értékesített mennyiség már a félmillió tonnát közelíti.

A közelmúltbeli drágulás mögött leginkább az áll, hogy Kína felfüggesztette az importot több mint 20 olyan nagy külföldi húsüzemből, ahol koronavírus-fertőzések történtek. Emellett áradások vannak az ország déli részén, ami segítheti az afrikai sertéspestis terjedését a kisebb állattartó telepeken.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lehet védekezni a járvány ellen a világ gigantikus húsüzemeiben, de a magyarok magabiztosakEddig nem váltak járványgócponttá a magyar vágóhidak, de őszre így is kritikus helyzetbe kerülhet az állattartás az országban.

Világ járvány Kína sertés sertéshús sertéspestis Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 13. 12:52 Világ

Milliárdokat fosztogatott össze egy román banda a madridi kukákból

Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.