Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 13. 11:05 Világ

Ha járvány van, akkor muszáj megcsapolni a nagy kínai disznóhústartalékot

Miközben a kínai gazdaság a kilábalás számos jelét mutatja a koronavírus-járvány után, az államapparátusnak egy olyan problémával kell ismét foglalkoznia, amely sok energiáját kötötte le tavaly: a sertéshús drágulásával.

A disznóhús alapélelmiszer Kínában, így potenciálisan politikailag is érzékeny téma a társadalmi stabilitás felett őrködő pártállam számára. Tavaly főleg a sertéspestis miatt szállt el a hús ára az országban, a nagykereskedelemben augusztusban és októberben is a 40 százalékot közelítette a drágulás.

Erre akkor a vezetés úgy reagált, hogy piacra dobta az állami tartalékok egy részét, Kínában ugyanis sertéshúsból is van állami készlet, mint sok országban kőolajból vagy éppen Svájcban kávéból is. Az árak ezt követően hektikusan alakultak, mígnem februártól kezdve négy hónapon keresztül fokozatosan csökkentek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína a stratégiai disznóhús-tartalékhoz nyúl, olyan súlyos a sertéspestis miatt a helyzetÁllamtitokként kezelik, hogy hány tonnát tartanak a központi stratégiai disznóhús-tartalékban.

Júniusban aztán újra 16 százalékos drágulást mértek, és a tendencia ebben a hónapban is fennmaradt, ami a jelek szerint elég volt az ismételt állami beavatkozáshoz. A múlt heti aukcióval együtt – amelyről a Bloomberg írt – az idén értékesített mennyiség már a félmillió tonnát közelíti.

A közelmúltbeli drágulás mögött leginkább az áll, hogy Kína felfüggesztette az importot több mint 20 olyan nagy külföldi húsüzemből, ahol koronavírus-fertőzések történtek. Emellett áradások vannak az ország déli részén, ami segítheti az afrikai sertéspestis terjedését a kisebb állattartó telepeken.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lehet védekezni a járvány ellen a világ gigantikus húsüzemeiben, de a magyarok magabiztosakEddig nem váltak járványgócponttá a magyar vágóhidak, de őszre így is kritikus helyzetbe kerülhet az állattartás az országban.

Világ járvány Kína sertés sertéshús sertéspestis Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Fabók Bálint
2021. február 22. 17:11 Világ

A föld szennyezése miatt van a legtöbb kalóztámadás a Guineai-öbölnél

A Niger-Delta szennyezésének is van szerepe abban, hogy a Guiniai-öböl vált a legveszélyesebb tengeri területté.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Avatar
2021. február 24. 15:24 Közélet

Jól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?

A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.