Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 13. 15:33 Élet, Világ

A koszovói albánok egy szlovén kisvárost szemeltek ki uniós ugródeszkának

A Reporter szlovén magazin nagy összeállításban mutatta be, hogy az 50 ezer lakosú Kranj városa a koszovói állampolgárok, nemzetiségük szerint leginkább albánok kedvelt központjává vált.

A lap által a szlovén belügyminisztériumtól kikért adatok szerint Kranj körzetében csak tavaly több mint kétezer koszovóinak adtak ki vagy hosszabbították meg a Szlovéniára vonatkozó tartózkodási engedélyét, összességében pedig közel 4500-an vannak hasonló módon a városban és környékén. A koszovóiakat pár száz fős észak-macedón populáció egészíti ki, nemzetiségük szerint nagyrészt ők is albánok.

Ahogy azt korábban mi is bemutattuk, a szlovén átlagkereset Kelet-Európában a legmagasabb, Koszovóban pedig a legalacsonyabb, a munkásokat elszívó gazdasági erő így azonnal érthető. A tartózkodási engedélyt viszonylag könnyen megkapják az albán nemzetiségű munkások, a lap szerint azonban egyre gyakoribb, hogy idővel a családegyesítés lehetőségével is élnek.

Ez nem is lenne probléma, mert a szabályok szerint a család többi tagja csak akkor követheti a kint tartózkodót, ha utóbbi igazolja, hogy anyagilag el tudja tartani magát a család. A gondot az okozza a lap szerint, hogy a vendégmunkások és a szlovénok is gyakran trükköznek a papírokkal, a munkaadójuktól olyan kereseti igazolásokat hoznak, amelyek nem feltétlenül fedik a teljes valóságot, például nem tartalmazzák a fizetésnek azt a részét, amit a munkaadónak így-úgy visszajuttatnak.

Előfordul az is, hogy például a családban lévő gyerekek csak papíron költöznek át Szlovéniába, a valóságban azonban továbbra is Koszovóban járnak iskolába, otthon maradnak, az értük járó szociális és adókedvezményeket azonban a Szlovéniában élő szülők érvényesítik.

A koszovóiak egyébként csak ugródeszkának tekintik a szlovéniai megtelepedést, és valójában arra várnak, hogy a gazdagabb nyugati országokba vándoroljanak, miután uniós munkavállalási tapasztalatokra tesznek szert.

A lap szerint a belügyminisztérium érzékeli a problémát, és szigorúbb ellenőrzést tervez, illetve napirenden van a tartózkodási engedélyek szlovén nyelvtudáshoz való kötése is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar átlagfizetés nettója félúton van Szlovénia és Koszovó közöttTovábbra is elég magas az adó- és járulékteher, így például a szlovákok és a horvátok is többet visznek haza, pedig a bruttó átlagbérük alacsonyabb.

Élet Világ albán Koszovó Kranj szlovénia tartózkodási engedély vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. május 2. 18:01 Élet

Van megoldás a széthagyott közösségi rollerekre és biciklikre

Jól kialakított pontozórendszerrel és visszajelzéssel csökkenthető a nem megfelelő használat.

Torontáli Zoltán
2021. április 30. 12:40 Élet, Világ

Szicília az egy euróért kapható házak Mekkája lett

Újabb 900 ingatlannal bővült az egyébként sem szűkös kínálat.

Stubnya Bence
2021. április 29. 12:38 Élet, Világ

Beárazták a britek, hogy a természet mennyivel dobta meg a turisztikai bevételeket

2019-ben 7 milliárd fonttal. A természetet beárazva igyekszik előmozdítani a környezetvédelem ügyét az Egyesült Királyság.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.