Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. július 10. 15:41 Világ

A fejlődő országokban nem megoldás a karantén

A koronavírus járványnak még messze nincs vége, ezért továbbra is fontos megérteni, hogy melyik országban mik a legmegfelelőbb lehetőségek a fertőzés elkerülésére. Ami biztos, hogy minden ország más intézkedéseket igényel, és ez különösen igaz, ha fejlett és fejlődő országokat hasonlítunk össze.

Zachary Barnett-Howell és Ahmed Mushfiq Mobarak, a Yale egyetem kutatói azt becsülték meg friss tanulmányukban, hogy mennyire értékes a fejlődő országok lakosságának a karantén vagy a kijárási korlátozások bevezetése. Ezt két szempontból érdemes megközelíteni: milyen arányban vannak idősek a népesség körében és mennyire hajlandóak az emberek lemondani gazdasági előnyökről az egészségügyi biztonság miatt.

Mivel az idősek fokozottan veszélyeztetettek, ezért ez a legjobb becslése annak, hogy mennyire van veszélyben egy ország lakossága a járvány által. Az idősek arányát könnyen meg lehet nézni a demográfiai adatbázisokban, és nem meglepő, hogy a fejlett országok társadalma sokkal öregebb, mint a fejlődőké. Olaszországban például több mint 20 százalék a 65 év felettiek aránya, de a nyugati országok között viszonylag fiatalnak számító USA-ban is 15 százalék feletti ez az arány. Ezzel szemben Bangladesben alig éri el az 5 százalékot.

Nincs olyan fejlődő ország, ahol a 65 év felettiek aránya elérné a 10 százalékot, de a legtöbb 5-nél sem több. Ezt az adatot – és a vírus eddigiek alapján becsült mortalitását – felhasználva a fejlett országokban, ha semmilyen intézkedés nem akadályozná a vírus terjedését, a lakosság nagyjából 0,8 százaléka veszítené életét, míg a fejlődő országokban ez csak 0,2 százalék lenne. Ebből következik, hogy ők kevesebbet nyernek bármilyen korlátozó intézkedéssel, mint a nyugati országok.

Ráadásul, ha a költségeket nézzük, akkor kiderül, hogy még nagyobb árat is fizetnek a korlátozásokért. A szerzők egyéni preferenciákból megbecsülték, hogy mennyire szeretnének lemondani a gazdasági előnyökről a különböző országok lakói. Szintén nem meglepő, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság nagy része napról napra él a bevételéből, ott nagy árat fizetnének a távolságtartás betartásáért.

Ezeket figyelembe véve a szerzők javaslata, hogy a fejlődő országokban csak a veszélyeztetett embereket korlátozzák: a munkaképes, dolgozó emberek továbbra is járhassanak munkába, mint eddig. Persze számukra is fontos a maszk használata, a tiszta víz és higiénia biztosítása, illetve a figyelemfelkeltő kampányok terjesztése, amiből megtudhatják, hogy hogyan csökkenthetik a fertőzésveszélyt. Mivel azonban nem nyernek sokat azzal, ha karanténba vonulnak, viszont sokat veszítenek azzal, ha nem dolgozhatnak, ezért ez lenne számukra ideális megoldás.

Még tovább nehezíti a fejlődő országok lakosainak helyzetét, hogy a munkaerő hatalmas része a formális gazdaságon kívül tevékenykedik, így ha az állam tudna is biztosítani támogatást, még az is rengeteg rászorulót elkerülne, hiszen nincsenek benne a rendszerben. Ráadásul a kórházi kapacitások is jóval korlátozottabbak, mint a fejlett országokban. Így aki megfertőződik, annak sokkal rosszabb esélyekkel kell számolnia.

A szerzők ezért részt vesznek egy projektben, ahol gyógyszertári szintű adatok segítségével építenek egy valós idejű adatbázist, ami segít megérteni a vírus terjedését a fejlődő országokban. Ebből kiindulva próbálják úgy koncentrálni az intézkedéseket, hogy csak a legszükségesebb helyeket és embereket érintse. Ugyanígy gépi tanulást alkalmazva próbálják azonosítani azokat a háztartásokat, amelyek a leginkább rászorulnak a segítségre, hogy akkor is eljusson hozzájuk, ha a hivatalos rendszer nem látja őket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.