Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. július 10. 15:41 Világ

A fejlődő országokban nem megoldás a karantén

A koronavírus járványnak még messze nincs vége, ezért továbbra is fontos megérteni, hogy melyik országban mik a legmegfelelőbb lehetőségek a fertőzés elkerülésére. Ami biztos, hogy minden ország más intézkedéseket igényel, és ez különösen igaz, ha fejlett és fejlődő országokat hasonlítunk össze.

Zachary Barnett-Howell és Ahmed Mushfiq Mobarak, a Yale egyetem kutatói azt becsülték meg friss tanulmányukban, hogy mennyire értékes a fejlődő országok lakosságának a karantén vagy a kijárási korlátozások bevezetése. Ezt két szempontból érdemes megközelíteni: milyen arányban vannak idősek a népesség körében és mennyire hajlandóak az emberek lemondani gazdasági előnyökről az egészségügyi biztonság miatt.

Mivel az idősek fokozottan veszélyeztetettek, ezért ez a legjobb becslése annak, hogy mennyire van veszélyben egy ország lakossága a járvány által. Az idősek arányát könnyen meg lehet nézni a demográfiai adatbázisokban, és nem meglepő, hogy a fejlett országok társadalma sokkal öregebb, mint a fejlődőké. Olaszországban például több mint 20 százalék a 65 év felettiek aránya, de a nyugati országok között viszonylag fiatalnak számító USA-ban is 15 százalék feletti ez az arány. Ezzel szemben Bangladesben alig éri el az 5 százalékot.

Nincs olyan fejlődő ország, ahol a 65 év felettiek aránya elérné a 10 százalékot, de a legtöbb 5-nél sem több. Ezt az adatot – és a vírus eddigiek alapján becsült mortalitását – felhasználva a fejlett országokban, ha semmilyen intézkedés nem akadályozná a vírus terjedését, a lakosság nagyjából 0,8 százaléka veszítené életét, míg a fejlődő országokban ez csak 0,2 százalék lenne. Ebből következik, hogy ők kevesebbet nyernek bármilyen korlátozó intézkedéssel, mint a nyugati országok.

Ráadásul, ha a költségeket nézzük, akkor kiderül, hogy még nagyobb árat is fizetnek a korlátozásokért. A szerzők egyéni preferenciákból megbecsülték, hogy mennyire szeretnének lemondani a gazdasági előnyökről a különböző országok lakói. Szintén nem meglepő, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság nagy része napról napra él a bevételéből, ott nagy árat fizetnének a távolságtartás betartásáért.

Ezeket figyelembe véve a szerzők javaslata, hogy a fejlődő országokban csak a veszélyeztetett embereket korlátozzák: a munkaképes, dolgozó emberek továbbra is járhassanak munkába, mint eddig. Persze számukra is fontos a maszk használata, a tiszta víz és higiénia biztosítása, illetve a figyelemfelkeltő kampányok terjesztése, amiből megtudhatják, hogy hogyan csökkenthetik a fertőzésveszélyt. Mivel azonban nem nyernek sokat azzal, ha karanténba vonulnak, viszont sokat veszítenek azzal, ha nem dolgozhatnak, ezért ez lenne számukra ideális megoldás.

Még tovább nehezíti a fejlődő országok lakosainak helyzetét, hogy a munkaerő hatalmas része a formális gazdaságon kívül tevékenykedik, így ha az állam tudna is biztosítani támogatást, még az is rengeteg rászorulót elkerülne, hiszen nincsenek benne a rendszerben. Ráadásul a kórházi kapacitások is jóval korlátozottabbak, mint a fejlett országokban. Így aki megfertőződik, annak sokkal rosszabb esélyekkel kell számolnia.

A szerzők ezért részt vesznek egy projektben, ahol gyógyszertári szintű adatok segítségével építenek egy valós idejű adatbázist, ami segít megérteni a vírus terjedését a fejlődő országokban. Ebből kiindulva próbálják úgy koncentrálni az intézkedéseket, hogy csak a legszükségesebb helyeket és embereket érintse. Ugyanígy gépi tanulást alkalmazva próbálják azonosítani azokat a háztartásokat, amelyek a leginkább rászorulnak a segítségre, hogy akkor is eljusson hozzájuk, ha a hivatalos rendszer nem látja őket.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.