Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. július 9. 10:51 Világ

Ugyanúgy érinti a recesszió a svédeket, mint a szigorúbban korlátozó országokat

A svédek különutas járványkezelését egyre inkább tanmeseként emlegetik, ami azt mutatja meg, hogyan nem érdemes a kérdést kezelni. Miközben az országban lakosságarányosan lényegesen több halálos áldozatot követelt a koronavírus, mint a szigorúbb intézkedések mellett döntő szomszédos államokban, a gazdasági visszaesés nagyjából hasonló mértékű volt.

A New York Times cikkében megszólaló közgazdász, Jacob F. Kirkegaard szerint a svédek

önmagukon ejtettek egy sebet, aminek semmilyen gazdasági haszna nem lett.

A skandináv ország tapasztalatai fontos tanulságul szolgálnak, a kormányok ugyanis szerte a világon az elkerülhető emberáldozatok és az indokolatlan gazdasági károk között igyekeznek egyensúlyozni a korlátozásokkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTeljes félreértés, hogy választani lehet a gazdaság megmentése és a járvány feltartóztatása közöttÁlomvilágban él, aki azt gondolja, hogy meg lehet menteni a gazdaságot, ha nem teszünk súlyos lépéseket a járvány megállításáért.

Svédország már hetek óta közismert, a környező országoknál magasabb halálozási adatai egyértelműen bizonyítják, hogy a társadalmi távolságtartást ösztönző intézkedések elmaradása drámai egészségügyi következményekkel jár. (Európában ugyan kirívó, ami Svédországban történt, de bizonyos szempontból enyhe ahhoz képest, ami például az Egyesült Államok egyes államaiban vagy Brazíliában történik. Arizona államban például kevesebben laknak, mint Svédországban, de a járvány most is a kirobbanó növekedéssel jellemezhető szakaszban van, és már most több a fertőzött, mint a svédeknél, miközben a politikai válasz hasonló.)

 

A gazdasági hatások azonban csak mostanra váltak értékelhetővé Svédországban, és a jelek szerint nem igazolódnak be a svéd kormány várakozásai. Az ország központi bankja jelenleg a gazdaság 4,5 százalékos szűkülését prognosztizálja az idei évre, miközben a munkanélküliségi ráta 7,1 százalékról 9 százalékra emelkedett március és május között. Összehasonlításképp a szigorításokat bevezető Dániában a jegybanki előrejelzés szerint 4,1 százalékos visszaesés várható, a márciusi 4,1 százalékos munkanélküliségi ráta pedig 5,6 százalékig emelkedett májusban.

Az svéd gazdaságot a nemzetközi recesszió ugyanúgy sújtotta, mint a keményebb lezárásokat bevezető országokét, és a belső kereslet mérséklődése sem maradt el. A vírustól való félelem miatt a svédek is jelentős mértékben visszafogták a fogyasztásukat, azonban olyan szintű önmérsékletet már nem tanúsítottak, ami a fertőzés terjedését kellően gátolta volna. Kirkegaard szerint mindez arra utal, hogy a koronavírus világszerte általános gazdasági következményeit aligha tudják az egyes kormányok önálló intézkedésekkel kivédeni.

A svéd feldolgozóipar ugyanúgy leállt, ahogy a többi ország ipara is a beszállítói láncok megszakadása miatt.

A Nemzetközi Valutaalap elemzése is megerősíti az amerikai lap által kérdezett közgazdász véleményét: az IMF megállapítása szerint bár eleinte még érzékelhető volt, hogy a lazább járványkezelés miatt kevésbé sérül a svéd gazdaság, ez a hatás világjárvány felerősödésével eltűnt. A Koppenhágai Egyetem kutatói pedig banki tranzakciós adatok alapján megállapították, hogy március közepe és április eleje között a svéd ügyfelek 25 százalékkal mérsékelték a költéseiket, miközben a bezárkózó Dániában a forgalom visszaesése alig volt magasabb, 29 százalék.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁtmenetileg még Skandinávia is kiközösítette a svédeketMorgolódnak a svédek, mert még az észak-európai szomszédaik is zárva tartják előttük a határaikat, miközben őket kivéve bárki utazhat bárhova. A furcsa svéd járványkezelési taktika évtizedek óta nem látott zökkenőkhöz vezetett Skandináviában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ járvány koronavírus skandinávia Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.